REAGERER: Både Raymond Johansen og Kamzy Gunaratnam reagerer på Ytterhorns kommentar.
REAGERER: Både Raymond Johansen og Kamzy Gunaratnam reagerer på Ytterhorns kommentar. Foto: NTB scanpix / Oslo kommune / Skjermdump

Reagerer på kommentar fra Frp-er:

– Reinspikka rasisme

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17.-mai-komiteen», skriver Frp-politiker om Kamzy Gunaratnam (Ap). Det har fått mange til å reagerer kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ble det kjent at varaordfører i Oslo, Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap), skal lede 17. mai-komiteen i hovedstaden.

På sin egen Facebook-side delte Gunaratnam nyheten. Blant mange gratulasjoner var også en kommentar fra Frp-politiker i Oslo, Inger-Marie Ytterhorn:

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17-mai komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?» står det i kommentaren, som ble publisert lørdag kveld.

– Reinspikka rasisme

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er blant dem som reagerer kraftig på kommentaren.

– Dette er meget langt over streken. Reinspikka rasisme. Det Ytterhorn her hevder er at du ikke kan være med å lede 17. mai-feiringen av rasemessige grunner, sier Johansen til TV 2.

Tidligere søndag gikk Frp-leder Siv Jensen ut og tok avstand fra Ytterhorns uttalelse.

– Jeg tar avstand fra denne kommentaren og er sterkt uenig med Inger-Marie Ytterhorn. Kommentaren var grov og langt over streken. Jeg synes ikke den representerer Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år, sier Jensen.

Johansen er svært glad for at Jensen tar så tydelig avstand fra kommentaren.

– Denne typen uttalelser er veldig, veldig alvorlige. Dette må ikke få grobunn. Å tro at det å spre denne typen hatretorikk og rasisme ikke kan føre til handlinger og er med på å skape uheldige strømninger i det norske samfunnet, er naivt, sier Johansen.

Også Sylvi Listhaug (Frp) tok søndag avstand fra uttalelsen til Ytterhorn.

– Helt enig med Siv: dette er grovt og langt over streken. Det er uakseptabelt, skriver hun på sin offentlige Facebook-side.

Ny kommentar

Inger-Marie Ytterhorn har så langt ikke besvart TV 2s gjentatte henvendelser søndag.

Hun svarte derimot med en ny kommentar i det aktuelle kommentarfeltet tidligere søndag:

«Hva er rasistisk, «kronisk» eller «norsk»? Kamzy er helt sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mere naturlig at en etnisk nordmann - og allerhelst en osloborger- leder 17. mai komiteen i Oslo. Hvis det er rasistisk - så ok.»

Gunaratnam selv sier til TV 2 at også hun reagerer sterkt på Facebook-kommentaren.

– Jeg må spørre hva hun ønsker å oppnå, sier hun.

– Da jeg først så kommentaren, tenkte jeg at dette er som en del andre nettroll. Det begynner man å bli ganske vant til, og man tar noe til motmæle og lar det passere. Men jeg innså ganske fort at dette er en person som har sittet en rekke år i Nobelkomiteen og på Stortinget, fortsetter Gunaratnam.

77 år gamle Ytterhorn har vært aktiv kommunalpolitiker for Frp i Bergen i en årrekke, og har representert Hordaland på Stortinget.

Hun har også sittet i Nobelkomiteen i flere år. Nå sitter hun i bydelsutvalget i Vestre Aker for Frp.

– Inkluderende

Ap-politikeren ser frem til å lede arbeidet med nasjonaldagsfeiring i hovedstaden, og ønsker også Ytterhorn velkommen.

– 17. mai i Oslo skal være et inkluderende arrangement hvor alle skal få lov til å komme, også Ytterhorn. Signalene hun sender til ungdom i Oslo, vil jeg ikke ha noe av. Det hører ikke hjemme verken på 17. mai eller andre dager, sier hun.

Gunaratnam sier neste års 17. mai i Oslo vil forløpe stort sett som tidligere år.

– Alle de gode tradisjonene blir ivaretatt. Feiringene skal bli et sted for alle, og enda mer inkluderende. Mitt håp er også at vi kanskje kan gjøre det hakket mer miljøvennlig, ettersom dette er verdens beste bilfrie dag i sentrum, sier hun.