OPPTATT MED ANDRE TING: Melania Trumps talsperson bekrefter at valgkamp ikke ligger inne i programmet til førstedame Melania Trump. REUTERS/Leah Millis?
OPPTATT MED ANDRE TING: Melania Trumps talsperson bekrefter at valgkamp ikke ligger inne i programmet til førstedame Melania Trump. REUTERS/Leah Millis?

Melania usynlig i opphetet valgkamp

– Klokt, mener USA-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdagens mellomvalg i USA får enorm oppmerksomhet. Det er maktfordelingen i kongressen som står på spill. Utfallet vil få betydning for hvor stort spillerom president Trump vil få i utøvelsen av sin politikk de neste to årene.

435 representanter skal velges til Representantenes hus, og 35 seter i Sentatet er på valg. President Trump har i lang tid drevet aktiv valgkamp på vegne av republikanske kandidater i de ulike delstatene, og selv har han et heseblesende program hvor han fyker fra by til by for å tale til folket.

Også Trumps barn Ivanka, Donald Jr. og Eric deltar aktivt i valgkampen. Til og med tidligere president Barack Obama har kastet seg inn i det politiske sirkuset. Fredag talte Obama til en forsamling i Miami for å samle støtte til delstatens demokratiske kandidater.

Holder seg unna

Samtidig glimrer førstedame Melania Trump med sitt fravær. Melania kommer ikke til å delta i noen valgkamparrangementer, bekrefter hennes talskvinne Stephanie Grisham overfor CNN.

– På grunn av hennes timeplan som mor og førstedame, spesielt nå med kommende feriedager og internasjonale reiser, er det ingen planer om at hun skal drive valgkamp, sier Grisham til mediehuset.

Tidligere førstedamer har gjort seg mer bemerket før valg enn Melania Trump. Ifølge CNN besøkte Hillary Clinton rundt 20 delstater før mellomvalget i 1998. I 2006 sørget daværende førstedame Laura Bush for å samle inn millioner av dollar til det republikanske partiet gjennom en rekke arrangementer før mellomvalget.

Under demokratenes partikongress i 2016 holdt Michelle Obama en tale det fortsatt snakkes om. I talen, der hun ga sin støtte til Hillary Clinton, lanserte Obama frasen «when they go low, we go high». Dette ble et slags uoffisielt slagord for Clinton-kampanjen.

– Har ikke posisjonert seg

Are Tågvold Flaten, redaktør i Amerikanskpolitikk.no og TV 2s USA-kommentator, tror imidlertid ikke det hadde hjulpet republikanerne om Melania Trump hadde engasjert seg.

– Egentlig ikke. Jeg tror hun gjør klokt i ikke å delta for aktivt. Det gjorde hun heller ikke i 2016, påpeker Flaten, og fortsetter:

– Hun har ingen åpenbar appell til republikanske velgere, kanskje fordi hun ikke har posisjonert seg særlig bevisst i politiske saker, sier Flaten.

– Hadde det vært naturlig om Melania deltok mer i valgkampen?

– Det hadde ikke vært unaturlig om hun holdt noen taler og deltok i arrangementer her og der, særlig sett i lys av Michelle Obamas og Hillary Clintons innsats, men det ikke å gjøre noe er heller ikke helt overraskende.