INTENS STEMMEJAKT: Donald Trump er ikke på valg, men presidenten driver intens valgkamp for å få flest mulig republikanere inn i kongressen. Her forberedes et valgkamparrangement i Pensacola, Florida 3. november. Mark Wallheiser/Getty Images/AFP
INTENS STEMMEJAKT: Donald Trump er ikke på valg, men presidenten driver intens valgkamp for å få flest mulig republikanere inn i kongressen. Her forberedes et valgkamparrangement i Pensacola, Florida 3. november. Mark Wallheiser/Getty Images/AFP

En tidevannsbølge eller et veivalg?

Amerikanske medier har omtalt tirsdagens valg som det viktigste mellomvalget noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har de gjort ved tidligere mellomvalg også.

Kandidatene som står på valgsedlene og støttespillerne deres har også for vane å snakke om hvor utrolig viktig akkurat dette valget er, hver gang det nærmer seg valg. Tidligere president Barack Obama gjorde det samme i Florida denne uken.

«Denne tirsdagen er muligens det viktigste valget i vår levetid,» sa Obama.

«Politikere sier alltid det, men denne gangen er det faktisk sant.»

Obama snakker om et veivalg, der demokrater og velgere som ikke liker retningen Trump har peilet ut møter opp og sier ifra. Det handler om å ta tilbake deler av styringen i Washington.

Gikk på en smell i 2010

3. november 2010, under en pressekonferanse i Det hvite hus.

«Jeg tror dette er noe alle presidenter trenger å oppleve,» sa Obama, dagen etter at demokratene hadde gått på det største tapet av seter i Kongressen siden 1948.

Demokratene tapte 63 seter og mistet flertallet i Representantenes hus, det verste mellomvalgsresultatet i Huset siden 1938. De mistet også seks seter i Senatet. «Jeg anbefaler ikke alle fremtidige presidenter å gjennomgå en ‘filleristing’ lik den jeg opplevde i går kveld,» sa Obama.

«Shellacking» var ordet han brukte. President George W. Bush sa det slik etter mellomvalget i 2006, da republikanerne mistet seks seter i Senatet og 30 seter i Huset: «It was a thumping.» Republikanerne mistet flertallet i begge kamre den gangen. «Folket forventer at vi jobber sammen,» sa Bush etter valget.

Nedgang er regelen

I 2018 ser det nok en gang ut til at presidentens parti mister flertallet i Huset. Det er helt i tråd med historiske trender.

En gjennomgang av mellomvalgene tilbake til 1938 viser nemlig at presidentens parti har gått på nederlag i begge kamrene av Kongressen i 15 av 20 tilfeller. Det samme skjedde i 18 av 20 tilfeller i Representantenes hus.

Vi må tilbake til 1970 for å finne forrige tilfelle der presidentens parti tapte seter i Huset, mens det opplevde en marginal forbedring i Senatet. Det var Richard Nixons første mellomvalg, og det kan se ut som om Trump kan oppleve noe lignende natt til onsdag norsk tid.

Stalltipsene på AmerikanskPolitikk.no peker i den retning. Det samme gjør modellene til FiveThirtyEight.com. Sistnevnte gir demokratene en 6/7 sjanse (85,1%) til å ta tilbake flertallet i Huset. Republikanerne gis samtidig en 6/7 sjanse (84,6%) til å beholde flertallet i Senatet. Det gir en grei pekepinn på hvor det sannsynligvis bærer hen på tirsdag.

Tidevannsbølge

Mange vil omtale et eventuelt republikansk tap av flertallet i Representantenes hus som et klart signal om den sterke misnøyen mot Trump. Presidenten står ikke på valgsedlene, men har selv bidratt til å få valget til å handle mest mulig om ham og hans agenda.

Analysene etter valget bør imidlertid ha det som vanligvis skjer i mellomvalg i mente: Det går så å si alltid utover presidentens parti, som en tidevannsbølge som skyller over Washington med jevne mellomrom. Det er derfor størrelsen på bølgen som er interessant.

Trump og hans støttespillere vil samtidig trekke fram det som skjer i Senatet som et like klart tegn til ham om å holde kursen, dersom flertallet bevares der.

Tidevanns-metaforen er imidlertid minst like passende i Senatet: Demokratene har en vanskelig oppgave i høstens senatsvalg fordi de må forsvare alle setene de sikret seg da Obama vant gjenvalg i 2012. Han og partifellene gjorde det akkurat godt nok i flere konservative delstater som deretter stemte på Trump i 2016.

Neste stopp: Det hvite hus

Demokratene er nå avhengig av en systematisk feil i meningsmålingene for å ta tilbake flertallet i Senatet. Republikanerne er samtidig avhengige av en systematisk feil i meningsmålingene for å beholde flertallet i Representantenes hus.

Og som amerikanske kommentatorer sier til kjedsommelighet i hver eneste valgkampinnspurt: Den eneste meningsmålingen som virkelig betyr noe er hva velgerne gjør på valgdagen.

Det uoffisielle startskuddet for presidentvalget i 2020 går dagen etter mellomvalget. Og presidenter vinner vanligvis gjenvalg. Gjør Trump det? Vi får ta praten etter tirsdagens mellomvalg.​

  • Are Tågvold Flaten er TV 2s USA-kommentator og redaktør i Amerikanskpolitikk.no