REAGERER: Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) reagerer sterkt på Frp-politikerens kommentar om at hun har blitt ny leder av 17. mai-komiteen i Oslo.
REAGERER: Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap) reagerer sterkt på Frp-politikerens kommentar om at hun har blitt ny leder av 17. mai-komiteen i Oslo. Foto: Oslo kommune/Sturlason/Skjermdump

Reagerer på kommentar fra Frp-politiker: – Hun må gå i seg selv

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17.-mai-komiteen», skriver Frp-politiker om Kamzy Gunaratnam (Ap). Frp-leder Siv Jensen tar avstand fra kommentaren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ble det kjent at varaordfører i Oslo, Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (Ap), skal lede 17. mai-komiteen i hovedstaden.

På sin egen Facebook-profil delte Gunaratnam nyheten. Blant gratulasjonene var også en kommentar fra Frp-politiker i Oslo, Inger-Marie Ytterhorn:

«Litt spesielt at det stadig er innvandrere som skal lede 17-mai komiteen. Skulle tro at etnisk norske, med kronisk norsk bakgrunn, ville være bedre skikket til akkurat dette vervet?» står det i kommentaren, som ble publisert lørdag kveld.

77 år gamle Ytterhorn har vært aktiv kommunalpolitiker for Frp i Bergen i en årrekke, og har representert Hordaland på Stortinget. Hun har også sittet i Nobelkomiteen i flere år. Nå sitter hun i bydelsutvalget i Vestre Aker for Frp.

Etter at flere reagerte på kommentaren, skrev Ytterhorn et nytt svar søndag formiddag. Der uttrykker hun at hun ikke forstår hvorfor noen mener at kommentaren er rasistisk.

«Kamzy er sikkert en dyktig og flott dame, men for meg virker det mer naturlig at en etnisk nordmann, og aller helst en Oslo-borger, leder 17. mai-komiteen i Oslo».

– Må gå i seg selv

Inger-Marie Ytterhorn (Frp) er i dag aktiv i bydelspolitikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Inger-Marie Ytterhorn (Frp) er i dag aktiv i bydelspolitikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Gunaratnam sier til TV 2 at også hun reagerer sterkt på Facebook-kommentaren.

– Jeg må spørre hva hun ønsker å oppnå, sier hun.

– Da jeg først så kommentaren, tenkte jeg at dette er som en del andre nettroll. Det begynner man å bli ganske vant til, og man tar noe til motmæle og lar det passere. Men jeg innså ganske fort at dette er en person som har sittet en rekke år i Nobelkomiteen og på Stortinget, fortsetter Gunaratnam.

Varaordføreren synes det er skremmende at en erfaren politiker ytrer seg på denne måten.

– Når hun stiller slike spørsmål, så rokker ikke det ved min identitet. Jeg vet hvem jeg er; en Oslo-jente og norsk med mangfoldsbakgrunn. Men hun legger noen premisser for annen ungdom med flerkulturell bakgrunn, som kan begynne å stille spørsmål ved seg selv, mener Gunaratnam.

– Ytterhorn må gå i seg selv og spørre hva slags rollemodell hun ønsker å være som garvet politiker, mener hun.

TV 2 har gjentatte ganger søndag forsøkt å få tak i Ytterhorn, men har ikke lyktes.

Siv Jensen: – Tar avstand

Frp-leder og finansminister Siv Jensen sier til TV 2 søndag at hun tar avstand fra kommentaren.

– Jeg tar avstand fra denne kommentaren og er sterkt uenig med Inger-Marie Ytterhorn. Kommentaren var grov og langt over streken. Jeg synes ikke den representerer Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år, sier Jensen.

TAR AVSTAND: Frp-leder Siv Jensen mener kommentaren var langt over streken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TAR AVSTAND: Frp-leder Siv Jensen mener kommentaren var langt over streken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hun legger til at hun er sikker på at Gunaratnam «er en god representant for det demokratiet og verdiene vi feirer 17. mai».

Tone Ims Larssen, fylkesleder for Oslo Frp, skriver i en SMS at hun ikke har lest meldingen, men fått den referert.

– Oslo Frp tar avstand fra denne kommentaren, sier Larssen.

Lars Petter Solås sitter i årets 17. mai-komité for Frp.

– Kjære Kamzy Gunaratnam. Jeg gir deg min fulle og helhjertede støtte. 17. mai-komiteen for 2019 har fått en dyktig og god leder. Jobben jeg skal gjøre sammen med deg gleder jeg meg til! skriver han på Facebook.

– Et inkluderende arrangement

Ap-politikeren ser frem til å lede arbeidet med nasjonaldagsfeiring i hovedstaden, og ønsker også Ytterhorn velkommen.

– 17. mai i Oslo skal være et inkluderende arrangement hvor alle skal få lov til å komme, også Ytterhorn. Signalene hun sender til ungdom i Oslo, vil jeg ikke ha noe av. Det hører ikke hjemme verken på 17. mai eller andre dager, sier hun.

Gunaratnam sier neste års 17. mai i Oslo vil forløpe stort sett som tidligere år.

– Alle de gode tradisjonene blir ivaretatt. Feiringene skal bli et sted for alle, og enda mer inkluderende. Mitt håp er også at vi kanskje kan gjøre det hakket mer miljøvennlig, ettersom dette er verdens beste bilfrie dag i sentrum, sier hun.