MASSIV OPPMERKSOMHET: Drapsetterforsker Jens Møller Jensen ledet etterforskningen etter drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Saken fikk massiv oppmerksomhet fra medier verden over.
MASSIV OPPMERKSOMHET: Drapsetterforsker Jens Møller Jensen ledet etterforskningen etter drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Saken fikk massiv oppmerksomhet fra medier verden over. Foto: Johan Nilsson/tt

Sto bak oppklaringen av mordet på Kim Wall – nå er han fjernet fra jobben

Jens Møller Jensen ledet etterforskningen av drapet på den svenske journalisten Kim Wall i 2017. Nå har han blitt anmeldt av egen arbeidsgiver etter å ha gitt ut bok om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drapet på Kim Wall rystet en hel verden. Den svenske journalisten forsvant etter å ha vært ombord ubåten til den danske oppfinneren Peter Madsen.

Én og en halv uke etter at hun ble meldt savnet, ble overkroppen hennes funnet i vannkanten sørvest for Amager i Danmark.

Midt oppe i det hele sto den danske drapsetterforskeren Jens Møller Jensen.

Anmeldt

Han har i en årrekke hatt en lederstilling på avdelingen for personlig kriminalitet i Københavns-politiet.

Nå har Jensen blitt fratatt sin stilling, og er samtidig blitt anmeldt til Den Uavhengige Politiklagemyndighet (DUP) for mulig brudd på sin taushetsplikt.

Bakgrunnen er at etterforskeren i forrige uke ga ut en bok hvor han forteller om sine tanker rundt etterforskningen av Kim Wall-saken.

Det skriver danske Politiken.

Undersøkelser

I en epost til den danske avisen skriver kommunikasjonssjef i politiet, Tasja Norre Parize, at de har bedt DUP om å undersøke hvorvidt Jensen har brutt taushetsplikten.

«Mens undersøkelsen pågår er Jens Møller Jensen midlertidig omplassert, slik at han ikke sitter med fagområdet som kan bli en del av undersøkelsen», skriver politiet.

Det er foreløpig uklart om etterforskeren kan vende tilbake til stillingen etter undersøkelsen. Ifølge anonyme kilder i politiet som den danske avisen har snakket med, er det snakk om en degradering.

Flere etterforskere er misfornøyd

Flere etterforskere som jobbet med Kim Wall-saken er ifølge kildene avisen har snakket med, dels utilfredse med at Jens Møller Jensen har skrevet en bok for å tjene penger på saken.

De er også misfornøyd med at han tar for mye av æren for oppklaringen av drapet.

Politiken har ikke lykkes å komme i kontakt med etterforskeren. Men da avisen spurte Jensen i forrige uke hvorvidt han har brutt taushetsplikten i forbindelse med bokutgivelsen, svarte han:

– Jeg er bevisst på at det kan komme en sak mot meg. Jeg håper inderlig ikke at jeg har sagt noe i min bok, som jeg ikke har lov til. Men hvis jeg har brutt taushetsplikten må jeg stå til ansvar som alle andre, sa han til avisen.