LANDSMØTE: Knut Arild Hareide stemmer på KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LANDSMØTE: Knut Arild Hareide stemmer på KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar

Flere melder seg ut av KrF: – Jeg er veldig bekymret

Flere fylkeslagsledere opplyser at de har fått beskjeder om utmeldinger i KrF, mens Rogaland KrF opplyser at de har fått 70 innmeldinger. Det endelige svaret kommer i neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har lørdag vært i kontakt med flere som har, eller vurderer, å melde seg ut av KrF etter partiets politiske veivalg.

Etter et dramatisk landsmøte fredag, ble det flertall for at partiet skal søke regjeringssamarbeid med dagens borgerlige regjering, og partileder Knut Arild Hareide varslet derfor sin avgang.

Just Salvesen var, inntil fredagens landsmøte, kommunestyremedlem for KrF i Kongsberg.

Nå har han meldt seg ut, bekrefter han overfor TV 2.

Marit Johanne Øien Sæverud fra Hareid var delegat til landsmøtet for Møre og Romsdal. Hun sitter i kommunestyret i Hareid, men planlegger nå å melde seg ut av KrF.

– Det er helt riktig at jeg ikke kan drive valgkamp for KrF når landsmøtet ikke fulgte rådet til Knut Arild! Jeg skal stå i partiet og arbeide for partiet så lenge jeg sitter i kommunestyret for KrF, altså ut perioden, skriver hun i en SMS til TV 2.

Tidligere sekretariatsleder i KrFs stortingsgruppe, Torbjørg Aalborg, bekrefter til NRK at hun har meldt seg ut av partiet.

Har du meldt deg ut av KrF etter landsmøtet? Tips TV 2s journalist her.

Meldte seg inn – så ut

Fylkesleder i Hedmark KrF, Oluf Maurud, opplyser at han har fått beskjed om at ett medlem som meldte seg inn etter Hareides tale, nå melder seg ut.

– Det blir spennende å se hvor mange av de nye som blir i partiet, sier han.

Fylkesleder i KrF Akershus opplyser at de har fått 12 utmeldinger og to innmeldinger. Også Oslo KrF og Troms KrF bekrefter at de har fått beskjeder om utmeldinger.

1. nestleder i Hordaland KrF, Jarle Skeidsvoll, bekrefter også utmeldinger.

– Jeg vet om minst to som har sagt de melder seg ut, og flere som vurderer det (av ca. 100 medlemmer). Det kommer nok an på om KrF faktisk kommer inn i Solberg-regjeringen, tror han.

Fylkesledere i Oppland, Trøndelag og Østfold KrF sier de ikke har fått meldinger om utmeldinger enda. Fylkesleder i Telemark KrF har heller ikke fått offisiell beskjed om utmeldinger, men fikk signaler av et medlem i går.

– Det var et nytt medlem som meldte meg rett før avstemningen i går og skrev «nå sitter jeg med fingeren klar for å trykke på utmeldingen hvis det går mot høyre», sier fylkesleder Erik Næs til TV 2.

70 innmeldinger

I Rogaland KrF har de imidlertid opplevd en stor mengde nye medlemmer etter fredagens landsmøte.

Fylkesleder Oddny Helen Turøy opplyser til TV 2 at de har fått 70 innmeldinger det siste døgnet, samt syv direkte henvendelser om utmelding.

Også Knut Støbakk, leder av fylkestingsgruppen i Møre og Romsdal, sier at han ikke har fått signaler om at noen vil melde seg ut, men at han vet om flere som ønsker å melde seg inn.

– Veldig bekymret

Ingunn Karijord, som i forkant av landsmøtet fikk oppmerksomhet for sitt valg om å stemme blankt, er organisatorisk nestleder i KrF Møre og Romsdal. Hun bekrefter at hun er bekymret for KrFs medlemsmasse.

– Ja, jeg er veldig bekymret. Jeg frykter både at mange av dem som meldte seg inn i høst og mange gamle medlemmer melder seg ut, sier hun.

Også fylkesleder i Nordland KrF, Ingelin Noresjø, er bekymret. Hun har selv fått én konkret henvendelse om utmelding etter fredagen.

– Noen teller nok på knappene, men jeg oppfordrer folk til å bli værende i partiet. Og jeg blir selvsagt værende selv. Vi ønsker det beste for KrF og vil se hvordan vi kan være med videre for å påvirke partiet og norsk politikk, sier hun.

De offisielle tallene på nye inn- og utmeldinger i Kristelig Folkeparti kommer ikke før til uken, opplyser kommunikassjonssjef Mona Høvset i KrF til TV 2.

– Det er både inn- og utmeldinger etter gårsdagen, men oversikt over tallene har jeg ikke per i dag. Vi får komme tilbake til det uti neste uke en gang, sier hun.

Ikke bestemt seg

Simen Bondevik, barnebarnet til KrF-toppen Kjell Magne Bondevik, er en av dem som ble svært skuffet og følelsesmessig preget etter fredagens resultat.

Lørdag sier han til TV 2 at han enda ikke har bestemt seg for om han velger å forbli i partiet eller ikke. Bondevik er leder i Akershus KrFU.

– Jeg har rett og slett ikke bestemt meg helt hva jeg gjør videre. Jeg meldte meg jo inn i partiet ikke på grunn av samarbeidspartnere, men på grunn av politikken. Likevel er det vanskelig å kunne forsvare et regjeringssamarbeid med Frp, sier han.

– Hareide pekte på akkurat det KrF jeg ønsker meg. Så valgte vi å kaste ham. Det er tungt å svelge, sier Bondevik.

Også sentralstyremedlem Hilde Ekeberg måtte tørke tårene på Gardermoen fredag kveld. Da ville hun ikke svare på hvorvidt hun hadde gjort seg opp en mening om sin fremtid i partiet.

– Nei, det er ikke et tema i dag, sa hun.