HJALP STORKLUBBER: FIFA-president Infantino er i hardt vær. Foto: Arnd Wiegmann
HJALP STORKLUBBER: FIFA-president Infantino er i hardt vær. Foto: Arnd Wiegmann

Avsløring: – Infantino hjalp PSG og Manchester City med å jukse med FFP-reglene

Nåværende FIFA-presidenten Gianni Infantino hjalp både PSG og Manchester City til å komme unna med sine brudd på FFP-regleene. Det kommer frem i en stor avsløring flere medier har fått tilgang til.

Reglene om financial fair play (FFP) ble innført for å stoppe de rikeste klubbenes kjøpefest.

Systemet innebærer at klubbene må vise hvor inntektene til spillerkjøp kommer fra, for å hindre at styrtrike klubbeiere går inn med store summer.

Ifølge VG har den franske storklubben PSG og engelske Manchester City lurt seg unna å bli felt av reglene.

Begge klubbene har brukt milliarder av kroner på spillerkjøp, og ifølge Football Leaks skal både PSG og City ha brutt reglene.

De to klubbene har styrtrike eiere i henholdsvis Qatar og Abu Dhabi. Begge klubber har unngått de strengeste straffene for brudd på FFP-reglementet, som utelukkelse fra mesterligaen, og det selv om de ifølge granskingen har brukt «forbudte midler» fra oljestatene til å blåse opp budsjettene sine.

Football Leaks hevder at eierne i Qatar og Abu Dhabi til sammen har sprøytet 4,5 milliarder euro (43 milliarder kroner) inn i de to klubbene i løpet av de sju siste årene. Av den summen skal 2,7 milliarder euro ha tilfalt Manchester City, delvis kamuflert som overrapportert verdi av sponsoravtaler.

Vi bryter reglene, på den ene eller andre måten, så vi er helt avhengige av formildende omstendigheter for å slippe unna, skrev finansdirektør Andrew Widdowson i en intern e-post det året, ifølge VG.

Mailen inngår i et material på over 70 millioner dokumenter, som tyske Der Spiegel har fått tilgang til via Football Leaks.

Utdraget publiseres fredag i den tyske avisen, sammen med 13 andre medier i Europa.

I dokumentene kommer det frem at den nåværende FIFA-presidenten Gianni Infantino, som på det tidspunktet var Generalsekretær i UEFA, hjalp både PSG og City slik at ingen av dem ble felt for brudd på FFP-reglene.

Infantino skal ha akseptert at klubbene benyttet seg av falske sponsorkontrakter, for å veie opp på inntektssiden.

Klubbene risikerte etter regelbruddet å bli utestengt for spill i Champions League, men ifølge Der Spiegel jobbet Infantino for å bryte financial fair play-systemet som han selv var med på å innføre.

Vilt sprik i verdien
Paris Saint-Germain har vært under etterforskning for sine rådyre spillerkjøp, deriblant rekordkjøpet av Neymar fra Barcelona for verdensrekordsummen 222 millioner euro.

Klubben viser til svært lukrative sponsoravtaler med Qatars nasjonalbank og med landets turistbyrå. Med turistbyrået har klubben en femårsavtale verdsatt til over en milliard euro (omtrent 10 milliarder kroner).

To uavhengige revisjonsfirmaer har anslått den virkelige verdien av kontrakten til henholdsvis 123.000 euro i året og 2,8 millioner euro i året.

Manchester City ble av Mediapart bedt om en kommentar til avsløringene.

– Forsøket på å skade klubbens rykte er organisert og åpenbart, lød svaret.

PSG sier i en uttalelse at klubben «alltid har søkt å etterleve gjeldende lover og regler, og på det sterkeste benekter påstandene publisert av Mediapart».

Hemmelige møter
I 2013 holdt Infantino flere hemmelige møter for å sørge for at PSG og Manchester City fremdeles skulle få delta i Champions League.

– Jeg vil takke deg for din tillit, og du vet at du kan stole på meg, skal Infantino ha skrevet i en lekket epost til Citys styreformann Khaldoon Al-Mubarak.

I en intern rapport fra 2014 skal Infantino ifølge Football Leaks ha skrevet følgende:

– Skal vi risikere Champions League, den største og mest prestisjefulle turneringen i fotballen skal avholdes uten noen av de største klubbene, og de beste spillerne i verden? Det virker rimelig å finne løsninger som ikke vil ha noen negativ påvirkning på Champions Leagues kvalitet og status, mente den nåværende FIFA-sjefen.

Der Spiegel: – Europeisk superliga i fotball på trappene
16 europeiske toppklubber i fotball er bedt om å signere en intensjonsavtale om å slutte seg til en privatdrevet europeisk superliga som skal startes i 2021.

Det melder det tyske bladet Der Spiegel fredag. Intensjonsavtalene skal ifølge bladet signeres innen månedens utgang.

Om en slik liga opprettes, vil det bety slutten for mesterligaen i dens nåværende form. Der Spiegel melder at opplysningene er basert på dokumenter Football Leaks har gjort tilgjengelige for samarbeidende nyhetsmedier.

Ifølge bladet er 11 klubber invitert til å delta med løfte om at de ikke kan rykke ned fra superligaen uansett resultater. Det gjelder Real Madrid, Barcelona (begge Spania), Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Liverpool (alle England), Paris Saint-Germain (Frankrike), Juventus, Milan (begge Italia) og Bayern München (Tyskland).

Ytterligere fem klubber er invitert til å delta, men de vil kunne rykke ned til en serie på lavere nivå som fortsatt er under diskusjon. Det gjelder Atlético Madrid (Spania), Borussia Dortmund (Tyskland), Marseille (Frankrike), Inter og Roma (begge Italia).

Gammel trussel
Det har lenge eksistert planer om en europeisk superliga som ikke skal være underlagt dagens fotballmyndigheters kontroll. Opprettelsen av Champions League i 1992 var en reaksjon på en slik trussel, og UEFA har gjort mye for å tilgodese de største klubbene med stadig mer lukrative økonomiske avtaler for å avskjære planer om utbryterserier.

De nye planene dukker opp akkurat når det pågår diskusjon om hvorvidt man skal gå for en mer rettferdig distribusjon av inntektene fra mesterligaen og europaligaen. Under dagens system får de største klubbene en meget stor del av den økonomiske kaken.

European Leagues, en interesseorganisasjon for 32 europeiske serieforeninger, gikk nylig sterkt inn for en mer rettferdig fordeling. At planene om en superliga kommer ut nå kan ses som et pressmiddel fra de største klubbene mot en endring av fordelingsnøkkelen.

Vil ikke bekrefte
Bayern München-ledelsen hevder overfor Der Spiegel at de ikke kjenner til forslaget om en superliga eller intensjonsavtalen. Nylig sa klubbens styreleder Karlheinz Rummenigge til bladet 11 Freunde at han tror en superliga vil bli opprettet i framtiden, «men ikke spør meg når».

Borussia Dortmund-direktør Hans-Joachim Watzke ville ikke kommentere opplysningene til Der Spiegel direkte.

– Jeg tror noen av de store klubbene jobber med planer om en superliga, men det er ikke veldig konkret, sa han.

Ifølge Der Spiegel utredet Bayern München for noen år siden de juridiske sider av å bryte ut ikke bare fra europeiske klubbturneringer, men fra Bundesliga. De skjedde i forbindelse med en tidligere superligaplan. Den ble imidlertid skrinlagt etter at UEFA endret mesterligareglene til fordel for de store klubbene.

(©NTB/TV 2)