Wenches tips til ostefatet

Wenche har tatt turen til oste-VM i Bergen og har latt seg inspirere av all verdens nydelige oster.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et fristende ostefat er alltid populært, enten det er til 2 personer eller flere.

”Komponer” ostefatet etter hvor mange gjester du venter til bords og hva du tror gjestene og du liker selv!

Velg ulike ostetyper og oster av ulik smaksstyrke.

Noen forslag:

Hvis du ønsker å servere ost til forrett eller dessert så anbefales det å velge 2 til 3 ulike oster

Vil du prøve deg på et ostebord/større ostefat anbefaler Wenche 4-7 ulike oster, litt avhengig av antall personer du skal servere.

Jo flere personer, jo flere typer oster.

Så mye ost trenger du per person:

Forrett: ca. 50-75 gram.

Dessert: ca. 75-100 gram

Ostebord/ostefat: ca. 200 gram

Velg riktig tilbehør til osten

Typisk tilbehør er honning, nøtter (gjerne ristet i panna med litt honning), ulike chutneyer og marmelader, tørket frukt og brød/kjeks.

Serveringtips

*Husk å temperere osten før servering. La gjerne osten stå i romtemperatur et par timer før servering.

*Legg gjerne opp ostene på mørke, gjerne litt rustikke fat eller fjøler – da kommer fargenyansene i ostene bedre frem.

*Legg opp ostene i hele stykker, men kutt gjerne et par biter av hver ost – da viser du hvordan osten bør skjæres, og gjør det mindre «skummelt» å forsyne seg av osten.

*Husk at hver ost bør ha sin egen kniv.

*Ønsker du servere osten ferdig anrettet til hver gjest, kan det være lurt å skjære opp mykere oster mens de er kalde. Fastere oster er lettere å kutte når de er temperert.

*Anrett osten rundt tallerkenen med klokka, fra den mildeste til den kraftigste, med den mildeste osten plassert «klokka 12». Legg opp et par tilbehør, som nøtter og chutney eller honning.

Ost på en ny måte

Granstubben fra Gangstad gårdsysteri er en Rødkittost som skal varmes i stekeovnen.

Osten er «surret» med granbark rundt kanten. Dette gir osten en særegen smak ved oppvarming. Temperer osten 2-3 timer på kjøkkenbenken

Varm stekeovnen til 180 grader. Ta av plastemballasje, behold granbarken og strikk på. Legg osten i et ildfast fat og sett i varm stekeovn. Varm til osten er helt myk, nesten flytende, det vil ta ca 15 min. Serveres straks med kjeks, ristet brød, frukt i biter, grønnsaker i staver, spekemat og marmelader.