OSCAR SVEKKES: Et høytrykk over Sentral-Europa lørdag som beveger seg og forsterkes over Russland søndag gjør at vi Norge slipper unna Oscars verste herjinger. Det vil imidlertid bli en god del vind flere steder.
OSCAR SVEKKES: Et høytrykk over Sentral-Europa lørdag som beveger seg og forsterkes over Russland søndag gjør at vi Norge slipper unna Oscars verste herjinger. Det vil imidlertid bli en god del vind flere steder. Foto: StormGeo

oscar må gi tapt:

Avlyser uværet, men du må fortsatt være obs

Et høytrykk over Europa og Russland tar luven av «Oscar».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere denne uken skrev flere medier, deriblant TV 2, om restene av den tropiske orkanen «Oscar» som er på vei mot Norge.

De siste prognosene tilsier at et høytrykk over Sentral-Europa lørdag, som forsterkes over Russland søndag, gjør at Oscar-restene får en uvanlig bane og ikke rammer like hardt som fryktet.

– Høytrykket over Russland søndag vil styre posisjonen på jetstrømmen som videre styrer banen på lavtrykkene fra vest. Det fører til at restene av Oscar får en uvanlig nordlig bane. Typisk trekker slike tropiske rester innover De britiske øyer og mot Sør-Skandinavia, men i dette tilfellet går systemet heller inn i Norskehavet og påvirker dermed ikke Vestlandet like mye som det vanligvis gjør. Høytrykket over Russland hindrer lavtrykk og fronter fra søndag av. Oscar er mest gjeldene lørdag, forklarer Storm-meteorolog Ina Ynnesdal til TV 2.

– Må være obs

Hun ber folk om fortsatt å være obs, ettersom den avdankede tropiske stormen fortsatt vil blåse litt fra seg.

– Selv om ikke nedbøren blir ikke like heftig som fryktet, vil det fortsatt bli en del vind med liten og sterk storm ved Stad og kan få kuling i fjellet. Vinden vil trekke nordover de neste dagene. Man må fortsatt være obs, særlig om man skal til fjells i helgen, der vinden kan gi vanskelige forhold, advarer Ynnesdal.

Slik svekkes Oscar (de røde og gule feltene indikerer vind):

Systemet vil likevel sneie Vestlandet, og gi en del regn på lørdag formiddag. I løpet av lørdagen vil det komme mellom 20 og 30 mm nedbør. Tidligere i uken fryktet man at det kunne bli så mye som 100 mm nedbør.

På ettermiddagen kan det også komme spredt regn på Østlandet og i Trøndelag. Også i Nord vil man få spredt nedbør lørdag, men i Nordland vil det komme perioder med sol frem til ettermiddagen. På kvelden vil det blåse opp i sørlig stiv kuling på kysten av Nordland.

Grå søndag

Også søndagen ser det ut til å bli overskyet vær mange steder, men det vil ikke komme mye nedbør.

– Det kommer inn en ny front søndag, så det er ikke veldig oppløftende. Sør- og Østlandet får neppe se mye til solen søndag, bortsett fra grensetraktene ved svenskegrensa. Det er her vi får det beste været i helgen, sier Ynnesdal.

I Nordland, Troms og Finnmark vil man etter hvert få nedbør på søndagen, men da mest i ytre strøk.

Kamp mellom lavtrykk og høytrykk

Over helgen varsler metorologen at det nok en gang er klart for en «himmelkrig» mellom et kraftig lavtrykk i vest over De britiske øyer, og et høytrykk over Sentral-Europa.

UVANLIG BANE: Oscar når en uvanlig bane, og dermed sneier den bare vestlandskysten. Foto: nhc.noaa.gov
UVANLIG BANE: Oscar når en uvanlig bane, og dermed sneier den bare vestlandskysten. Foto: nhc.noaa.gov

Denne gang ser det ut som at det to trykksystemene vil ligge stabilt over ganske lang tid.

Slik det ser ut nå er det Sør- og Østlandet som vil komme dårligst ut, ettersom vi blir liggende midt mellom trykksystemene, noe som gir sørøstlig vind og dermed er de mest utsatt for skyer og nedbør.

– Vi ligger midt imellom, og vinden kommer fra sørøst. Da blåser det fra havet og inn mot land - altså pålandsvind, noe som vil gi skyer og nedbør på Sør- og Østlandet. Vestlandet og Trøndelag ligger i le på andre siden, og vil få fint vær i starten av uken. I Nord-Norge ser det ut til å bli litt mer av-og-på-vær til uken, men bedring ut over i uken slik det ser ut nå, forklarer meteorologen.

Dersom høytrykket trekker vestover vil hele landet kunne få fint vær mot slutten av neste uke, men om det må gi tapt, kan det bli en ny runde med nedbør i vest neste helg.

HIMMELKRIG: Det ser ut til å bli en kamp mellom lavtrykket i vest og høytrykket i øst til uka. Bildet viser den ventede situasjonen på tirsdag. De grønne feltene indikerer nedbør. Foto: StormGeo
HIMMELKRIG: Det ser ut til å bli en kamp mellom lavtrykket i vest og høytrykket i øst til uka. Bildet viser den ventede situasjonen på tirsdag. De grønne feltene indikerer nedbør. Foto: StormGeo

.