Åpenhjertig Klopp åpnet dørene til sitt kontor: – Jeg føler ikke press

Bli med på et snaut kvarter med en Liverpool-manager som tydelig trives for øyeblikket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arsenal-Liverpool på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium lørdag fra 18.00 (kampstart 18.30)

Livet smiler til Liverpool-manager Jürgen Klopp, som forut for lørdagens storkamp i Premier League inviterte PLs egen TV-kanal inn på sitt kontor for å gjøre intervju.

Fra sofaen på kontoret forteller der en åpenhjertig tysker om gleden han føler ved å få jobbe med det han triver best, og avslører også at han ikke føler press i sin jobb.

– Jeg føler ikke press. Slik er det. Jeg bestemte meg for lenge siden at jeg alltid vil gi alt. Jeg holder ingenting tilbake. For øyeblikket kan jeg ikke gjøre det bedre. Jeg er som jeg er. Jeg vet mye om fotball, men ingen vet alt. Jeg forventer mye av meg selv, men det er ikke noe press, sier Klopp.

Se hele intervjuet i vinduet øverst!

Han har ledet sitt Liverpool-lag til åtte seirer og to uavgjorte på de ti første kampene denne sesongen, og kun målforskjellen skiller dem fra ligaledelse i Premier League. Selv er han en av ligaens mest karismatiske managere, og en man ikke kan forholde seg likegyldig overfor.

– Vi vil vinne hver kamp, og hvis vi ikke vinner, så vil vi vinne den neste. Hvordan folk ser på meg eller hva folk tenker om meg tenker jeg ikke på, for det har jeg ingen innflytelse på. Så lenge vi vinner kamper, så vil selv de som ikke liker meg si at jeg er en god manager. Når vi taper kamper, vil både de som liker meg og de som ikke liker meg si at jeg kanskje ikke er den rette lenger. Slik er det, og det vet man på forhånd, forteller han.

– Når vi taper kamper, så spør dere spørsmål som jeg ikke har svaret på
Selv om han underveis i intervjuet også innrømmer at det ikke er han selv som har iscenesatt intervjusettingen inne på kontoret, bedyrer han at han langt ifra misliker den jobben journalistene gjør i dekningen av ham og hans lag.

– I perioder der man ikke vinner kamper er det ikke enkelt å være i samme humør overfor pressen som man er i andre situasjoner, men det er ikke fordi jeg ikke liker pressen. Jeg har ingen reell mening om det. Vi trenger hverandre, og det er bra, og de fleste av dere er veldig sympatiske. Men når vi taper kamper, så spør dere spørsmål som jeg ikke har svaret på. «Hvorfor taper dere kampen?» Jeg kunne sagt at det er fordi vi slipper inn mål ... Alle disse tingene er klare før vi starter, så hvor er presset? Jeg føler det ikke, forteller Klopp.

– Jeg trenger ikke noe sted å flykte. Jeg elsker å gjøre det jeg gjør
Det høres kanskje rart ut at en mann som har en av fotballverdens mest forgjettede jobber, som har fått oppgaven med å prøve å lose Liverpool-skipet inn til klubbens første ligatittel siden 1990, ikke kan føle press. 51-åringen føler seg imidlertid privilegert som har den jobben han er, og gjentar at han inne på sitt kontor ikke trenger noen fluktrute bort fra en tøff tankehverdag i en utsatt jobb.

– Det er sannheten. 100 prosent. Jeg føler intensiteten i spillet og viktigheten i forskjellige situasjoner. Derfor er jeg for det meste i hvert fall i ok humør. Når jeg kommer innb på kontoret og ikke har noen private problemer, er jeg i virkelig godt humør. Jeg kommer inn og tenker at det er nå man kan endre ting til det bedre. Slik er det, og vi har muligheten til det hver dag. Jeg trenger ikke noe sted å flykte. Jeg elsker å gjøre det jeg gjør, og føler meg virkelig beæret over at jeg har muligheten til å gjøre det, forteller Klopp.

– Ikke gjør fotball mer komplisert enn det er! Spillet stiller nok krav til spillerne
De sportslige aspektene blir selvsagt også omtalt i intervjuet, men på spørsmål om formasjoner i foregående kamper, 4-2-3-1 eller 4-3-3, blir Klopp svar skyldig.

– Jeg tenker ikke så mye på slike ting. Jeg er i situasjonene. Jeg bruker erfaringene mine, men bare det jeg kan huske. Jeg blar ikke i papirene mine for å se hva jeg gjorde i tilsvarende situasjoner tidligere. Jeg spiller alltid med diamant når jeg har muligheten, men når vi spiller med alle tre spissene samtidig, kan det bli 4-5-1, 4-3-3 eller 4-2-3-1. Jeg vil foretrekke 4-1-4-1 i de fleste situasjoner. Det er et godt system. Men det handler aldri om system, sier Klopp.

I stedet for tallkombinasjoner er det nemlig noe helt annet som er viktigst å formidle ifølge Liverpool-treneren. Tankene til fotballspillere er nemlig overfylt nok som de er allerede.

– Min jobb er å få spillerne i best mulig posisjon til å kunne hjelpe laget best mulig. Hvis jeg kan gjøre det via systemet, så gjør jeg det. Men det handler ikke om at vi går gjennom en uke og er veldig kreative med ting som det der. Når alt kommer til alt, er det beina til spillerne som bestemmer. Hvis jeg trenger en time eller to til å forklare hva jeg ønsker fra dem, så når jeg kanskje hjernene deres, men jeg trenger at de leverer med beina. Ikke gjør fotball mer komplisert enn det er! Spillet stiller nok krav til spillerne som det er, så de trenger ikke en manager som stiller flere spørsmål, forteller Klopp.

Skryter av Emery, men: – Kun dere og hans mor som teller pokaler
I intervjuet forteller han også om hvorfor han har valgt å gjøre endringer innen for eksempel fokuset på ernæring, hvorfor han ikke gjorde dem med en gang og hva han tenker om sitt eget lags posisjon kontra andres, men det viktigste rent sportslig er selvsagt tankene om lørdagens motstander Arsenal.

Unai Emerys lag vant sju strake kamper etter nederlag mot Manchester City og Chelsea i de to første kampene, før det ble uavgjort mot Crystal Palace i forrige runde. Fire poeng skiller de to lagene i Liverpools favør, men Klopp vil ikke være med på at lørdagens motstander har hatt et enkelt program etter de to første kampene i august.

– Jeg tenker ikke slik. Man må vinne fotballkamper. Arsenal hadde en virkelig tøff start, men så har de spilt mange kamper der de har vist både sin kvalitet og sin mentale styrke. Det å slå umiddelbart tilbake etter to tap i starten av sesongen viste det. De har gjort det bra. De er vanskelig å få tak på offensivt, med mye fart og mye forskjellige bevegelser. Unai Emery er en fantastisk trener. Ingen tviler på det, og forhåpentligvis tvilte ingen på det før han kom heller, sier Liverpool-sjefen.

Emery har vunnet åtte trofeer de siste fem årene, hvilket er flest av alle managere i de store europeiske ligaene. Klopp lar seg imidlertid ikke affisere nevneverdig av akkurat det, og poengterer at fem av pokalene ble hentet i løpet av to sesonger i Paris Saint-Germain.

– Han er en verdensklassemanager, men de tingene der er det bare dere og kanskje hans mor som teller. Det å vinne et trofé med PSG er ikke det samme som å vinne i Europa to-tre ganger på rad med Sevilla. Det var imponerende. Og det han gjør med Arsenal er så imponerende, med tanke på hvor vanskelig det er etter en så lang periode med bare en manager. Manchester United kan sannsynligvis skrive en sang om det. Det er ikke så enkelt å finne en erstatter for en klubblegende. Det ser temmelig imponerende ut, forteller Klopp.

Skryter av Mané: – Måtte vende seg til at han er en verdensklassespiller
Avslutningsvis blir det også tid til å snakke spesifikt om en av Klopps spillere, nemlig Sadio Mané. Senegaleseren er en viktig del i Liverpools offensive spill, men kanskje ikke den som fanger de fleste av overskriftene i konkurranse med mer profilerte lagkamerater som Mohamed Salah, Roberto Firmino, Virgil van Dijk og Alisson Becker.

– Jeg tenker mye på Sadio. Det er kanskje viktigere for ham enn at dere snakker om ham. Han er en enestående spiller. Jeg har aldri tenkt noe annet. Helt siden han kom, har han hjulpet laget så mye. Han har forbedret seg mye, og er en fremragende offensiv spiller. Jeg vet ikke helt om han er spiss eller midtbanespiller, for han kan spille dypere også. Han er fysisk, teknisk, utrolig rask både i kroppen og i hodet og skyter godt med begge beina. I sum blir det en god spiller og en fantastisk person, sier Klopp.

Mané har scoret 40 mål på 86 kamper i alle turneringer for Liverpool siden han ankom klubben sommeren 2016, og har klart å snu selv de små periodene av nedtur til nå å være en av ligaens beste offensive spillere.

– Han trengte mer selvtillit, for jeg tror at han var litt overrasket over seg selv. Første gang han falt litt i form, slet han, for han måtte vende seg til at han er en verdensklassespiller, forteller Klopp.

Se hele intervjuet med Klopp i videovinduet øverst!

Se Arsenal-Liverpool på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium lørdag fra 18.00 (kampstart 18.30)