STILTE ULTIMATUM: Knut Arild Hareide talte på KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STILTE ULTIMATUM: Knut Arild Hareide talte på KrF sitt ekstraordinært landsmøte på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kanskje hans viktigste tale noensinne:

– Jeg går av hvis jeg taper

Knut Arild Hareide stilte ultimatum da han skulle overbevise KrFs delegater om at samarbeid med venstresiden i norsk politikk er det beste for partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristelig Folkeparti er samlet til landsmøte på Scandic Oslo Airport Hotell ved Gardermoen. Der skal partiet ta et valg som vil få store konsekvenser for norsk politikk.

– Kjære landsmøte. Samme hvor vi lander i ettermiddag, skal vi stå sammen om det viktigste, begynte KrFs partileder Knut Arild Hareide, som holdt den første talen under landsmøtet.

Siden Stortingsvalget 2017 har KrF befunnet seg i opposisjon. Nå skal partiet ta stilling til hvorvidt de skal forsøke å gå inn i regjering, og om partiet i så fall skal samarbeide med høyre- eller venstresiden.

– Mitt råd 28. september var å undersøke muligheten for regjeringssamarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Jeg kom til den konklusjonen etter en prosess med tvil og tro, sa Hareide.

Få det siste fra KrFs landsmøte i TV 2s livesenter.

Ønsker abort-nedgang

Hareide er tydelig på at KrF trenger flere velgere enn de har i dag. Han mener partiet vil tape gjennomslagskraft dersom de samarbeider med høyresiden.

– Det må skje noe. Jo nærmere ytre høyre vi går, jo nærmere sperregrensen havner vi, sa Hareide.

Partilederen er klar på at han tror det er et venstre-sentrum-samarbeid som gir KrF størst potensial.

– Da kan vi ikke gå enda et skritt til høyre. Vi må være et verdiforankret folkeparti for hele landet. Et parti for by og land. Et parti for de som trenger det mest, sa Hareide, og slo fast:

– Det er ikke aktuelt for meg å ta KrF inn i en regjering som ikke forplikter seg til å arbeide for en kraftig reduksjon i aborttallene. Da må vi samarbeide med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Ultimatum

Mot slutten av talen snakket Hareide om det mange har spekulert i de siste dagene, nemlig hans egen posisjon som partileder dersom han ikke får gjennomslag for sitt syn.

– Det vil ikke være til det beste for partiet at jeg fortsetter som kaptein, sa Hareide.

Partilederen sa at partiledelsen og sentralstyret var godt kjent med hans beslutning. Hareide mente det var riktig at også alle andre kjente til hva han ville gjøre.

– Vi er samlet her i dag for å gjøre et retningsvalg, ikke et ledervalg. Men mange av dere har krevd at jeg avklarer lederspørsmålet.

– Det er ikke rett for partiet at jeg leder videre dersom landsmøtet velger en annen kurs enn den jeg så tydelig anbefaler, sa Hareide.

– Ingen avskjedstale

Like etter talen la partilederen ut et innlegg på Facebook, der han gjentok mye av innholdet i talen. Han fortsatte også med å forklare hvorfor han valgte å fortelle at han ville gå av dersom han ikke fikk gjennomslag for sitt syn.

– Jeg vet at jeg kan bli kritisert for å forsøke å stille et slags kabinettspørsmål. Men hvis jeg ikke hadde informert om dette nå, ville det vært noen grupper i salen som visste dette, og noen som ikke visste det. Det ville heller ikke vært bra, skriver Hareide.

Videre bedyrer Hareide at han ønsker å spille med åpne kort, og at han derfor kom frem til at det var ryddigst å si det som det var.

– Men det var så absolutt ingen avskjedstale jeg i dag holdt til landsmøtet. Jeg håper flertallet vil følge mitt råd. Jeg tror landsmøtet med å følge meg velger det beste for partiet og det som gir størst gjennomslag for våre saker, skriver Hareide.

Splittelse

Det er et dypt splittet parti som fredag er samlet til landsmøte. 190 delegater fra de ulike fylkene skal stemme over KrFs veivalg, og TV 2s opptelling viser at 99 delegater vil stemme for å gå inn i dagens regjering. Dette er alternativet som KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad ønsker for partiet.

Ifølge TV 2s opptelling før landsmøtet vil én person stemme blankt, mens 90 delegater vil stemme for Hareides alternativ. Dette innebærer altså å kaste dagens regjering, og søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Også SV må tas med i beregningen om dette samarbeidet skal ha flertall.

Under fredagens landsmøte skal det holdes flere taler, blant annet fra de ulike medlemmene av partiledelsen. Både partileder Hareide og nestlederne Ropstad og Bollestad vil håpe at deres taler kan vinne delegater over til deres side.

Lav oppslutning

Etter flere uker med total dominans av mediebildet, får KrF historisk lave 3,0 prosent på målingen Kantar TNS har laget. Kantar TNS (tidligere Norsk Gallup), som lager målingene for TV 2, har målt velgeroppslutning i Norge siden 1964 og aldri målt KrF lavere.

Ledelsen i Kristelig Folkeparti har nektet å kommentere den historisk lave oppslutningen.

Fordi oppslutningen om partiet er på bunnivå har vi spurt velgere som tidligere har stemt på KrF, velgere som sier de vil stemme på partiet i dag og velgere som sier de har vurdert å stemme på partiet. Det gir langt flere KrF-sympatisører enn andre målinger som er presentert om retningsvalget.

Av de som har en mening svarer 41,9 prosent sier partiet bør gå i forhandlinger om å danne regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet med støtte fra SV, mens 39,0 prosent sier partiet bør gå i forhandlinger med sikte på å gå inn i dagens regjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Samtidig svarer 19,1 prosent at partiet ikke bør gå i regjering eller fortsette i opposisjon.