Søderlund knuste tapre Starts cupfinaledrøm

Da semifinalen mellom Rosenborg og Start så ut til å gå mot ekstraomganger, dukket Alexander Søderlund opp og knuste Starts cupfinaledrøm.

Rosenborg – Start 2-1:

Se hvordan Søderlund sendte Rosenborg til cupfinalen øverst (video med tillatelse fra NRK)

Et reservepreget Start sjokkerte hjemmepublikum på Lerkendal da Niklas Sandberg headet Kristiansand-klubben i ledelsen etter en drøy halvtimens spill.

Etter pause løftet Rosenborg seg og utlignet til 1-1 ved Nicklas Bendtner, som fredag må møte i retten i København i forbindelse med voldstiltalen mot en taxisjåfør.

På overtid dukket innbytter Alexander Søderlund opp og satte inn 2-1-scoringen for Rosenborg.

Etter å ha sendt Rosenborg til cupfinalen var det imidlertid lite feiring å spore fra Søderlund.

– Det var en klynge der i feiringen, og jeg ble truffet i hodet av Birger Meling. Det ble lite feiring, så sånn ble det denne gang. Men hadde dere vært i garderoben, så ville alle sett at jeg var fornøyd, sa Søderlund om den manglende feiringen til TV 2 Sporten.

Angriperen hevder at han ikke var skuffet over å starte kampen på benken.

– Jeg vet ikke om jeg har hatt så mye på gang, men det var greit å starte på benken. Jeg har dessuten vært litt syk også. Det var ikke kjempebra før pause, men vi hevet oss i andreomgang etter å ha fått litt kjeft i pausen, sa RBK-helten.

Rosenborg er klar for sin 18. cupfinale totalt. Motstander 2. desember blir Godset, som onsdag slo LSK 3-0 i sin semifinale.

– Det føles godt, vi klarte det vi ville: Nemlig vinne kampen. Det viste at planen fungerte, og vi fortjente seieren i dag. Nå kan vi se frem til en spesiell kamp i Oslo. Første omgang var ikke godt nok, men vi slo tilbake etter pause og klarte det. Det er et stort kompliment til guttene, sa RBK-trener Rini Coolen til TV 2 etter kampslutt.

– Vi var forbannet etter det vi viste i første omgang. Det var ikke godt nok for spillerne eller fansen, og vi fikk en reaksjon, mente nederlenderen.

Pål André Helland mener Rosenborg var av en grunn: Vinnermentalitet.

– Vi spiller ikke noe fryktelig god kamp, vi er seiglivet, rett og slett. Det går på vinnermentalitet. Det var deilig, og det viser at evner å ta tak etter en dårlig omgang. Vi var pissa ræva i 45 minutt, og gode i 45 minutter, slo Helland fast.

Allerede søndag kan Rosenborg sikre seriegullet dersom laget slår Odd og Brann avgir poeng mot Strømsgodset.

– Søndag har vi en viktig kamp som kan avgjøre at vi kan vinne serien. Vi vet hva vi må gjøre, sa Coolen.

Rekdal: – Bittert!
Start har aldri i klubbens historie tatt seg til en cupfinale. Gultrøyene har imidlertid spilt seks semifinaler, men tapt alle.

– Det er å se på kampforløpet, så ser du hvor bittert det er. Når du spiller mot topplag, så ser du hvor lite som skiller. Jeg var veldig fornøyd med første omgang, men vi tok ikke nok vare på ballen. Det ble et heseblesende tempo, og et nivå vi ikke har spilt på på lang tid, sukket Kjetil Rekdal til TV 2 Sporten etter nederlaget.

– Det var 1-1 til tre minutter på overtid. Jeg tror mange hadde sprettet champagnekorken etter 1-1 på Lerkendal etter 90 minutter på Lerkendal. Så jeg er godt fornøyd med laget viste, la han til.

– Kan ikke gjøres bedre
Start-trener Kjetil Rekdal gjorde hele seks endringer på laget, og stilte reservepreget mot Rosenborg.

Likevel yppet Start seg ved flere anledninger, og kom til flere brukbare muligheter de første 15 minuttene på Lerkendal.

Rosenborg hadde også sine sjanser. Blant annet skjøt Jonathan Levi like over fra kloss hold i det 28. minutt.

Men i det 32. minutt scoret plutselig Start.

Niklas Sandberg dukket opp i feltet etter innlegg fra kanten ra Eirik Wichne.

Sandberg headet kontant inn 1-0-ledelse til Start.

– Det var en herlig kombinasjon i forkant, og avslutningen var virkelig fin. Han headet den kontrollert i hjørnet der ballen kom fra. En perfekt utførelse. Det kan ikke gjøres bedre, sa en entusiastisk NRK-kommentator Morten Morisbak Skjønsberg etter scoringen.

Scoringen sørget for at et reservepreget Start smått sensasjonelt kunne gå til pause med en fortjent 1-0-ledelse.

– Jeg er veldig fornøyd med det vi holder på med, og er egentlig ikke overrasket over at vi laget trøbbel for Rosenborg, sa en åpenbart fornøyd Start-trener Kjetil Rekdal til NRK i pausen.

Innbytter Helland fant Bendtner
RBK-trener Rini Coolen tok grep i pausen i jakten på utligningsmålet. Jonathan Levi ble tatt ut til fordel for Pål André Helland.

Etter et stormløp mot Start-målet fikk Rosenborg sitt utligningsmål.

Nicklas Bendtner, som må møte i retten fredag etter å ha blitt tiltalt for vold mot en taxisjåfør, dukket opp på innbytter Hellands innlegg og satte inn 1-1 fra kloss hold.

Men Start hadde langt fra gitt opp og evnet å skape flere sjanser utover i omgangen.

Kvarteret før slutt traff imidlertid Vegar Eggen Hedenstad stolpen og ut for Rosenborg.

På overtid presenterte Alexander Søderlund seg. Nesten tre minutter på overtid fikk han ballen i feltet. Han satte behersket inn 2-1-scoringen etter passivt forsvar.

Dermed er Rosenborg klar for sin 18. cupfinale.

Slik startet lagene:

Rosenborg (4-4-3): André Hansen – Vegar Eggen Hedenstad, Even Hovland, Tore Reginiussen, Birger Meling – Anders Trondsen, Mike Jensen, Anders Konradsen – Jonathan Levi, Nicklas Bendtner, Samuel Adegbenro.

Start (3-4-3): Håkon Opdal - Espen Hammer Berger, Simon Larsen, Henrik Robstad - Eirik Wichne, Isaac Twum, Adnan Hadzic, Niklas Sandberg - Ibrahim Arafat Mensah, Mathias Bringaker, Kasper Skaanes.

Dommer: Ola Hobber Nilsen, Nordstrand IF

Lik TV 2 Sporten på Facebook