«Verdens beste lærer» vant ni millioner kroner – dette skal hun bruke pengene på

Andria Zafirakou er kåret til verdens beste lærer. Til vanlig jobber hun i et av Londons fattigste områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Verdens beste lærer» blir hvert år kåret i den internasjonale «Global Teacher Prize».

Årets vinner er britiske Andria Zafirakou.

Andria er kunst- og tekstillærer ved Alperton Community School i nordvest i London, som ligger i et av byens fattigste og mest utsatte områder.

Hun har lykkes med å hjelpe sine elever frem til fantastiske resultater.

Denne uken er hun gjest hos Skavlan. Selv hevder hun at hun var en vanskelig elev som ung.

– Jeg var veldig sjefete. Foreldrene mine var stadig vekk på foreldresamtaler. Da de kom hjem sa dem: «Du må slutte å fortelle lærerne dine hva de skal gjøre, og hvordan de skal gjøre jobben sin!», sier den ferske prisvinneren til TV 2.

Se Skavlan fredag klokken 21.25 på TV 2 eller på TV 2 Sumo.

Naturlig yrkesvalg

Andria forteller at det å bli lærer har vært et naturlig valg. Da hun var liten lekte hun alltid lærer, og dagene bestod som regel av å lese bøker for bamsene sine.

Men det er særlig én person som har påvirket yrkesvalget hennes.

– På barneskolen hadde jeg en spesiell lærer. Han inspirerte meg, for jeg kunne se lidenskapen hans for jobben. Han brukte hele kroppen i undervisningen, og man visste aldri hva som ville skje. Det var så tydelig at han elsket jobben sin, og det er nok grunnen til at jeg sitter her i dag, forteller hun.

Hun mener at nøkkelen for å bli en god lærer, er å bygge et forhold til elevene.

– Det er helt fundamentalt. Det er det jeg pleier å råde alle nye lærere til å gjøre. Som lærer må man bli kjent med elevene, og man må vise interesse for livene deres. Denne gjensidige respekten åpner dører, og det åpner opp for samtaler, sier Andria.

Tøffe kår

I denne bydelen i London snakkes det 130 ulike språk. Bare på hennes skole er 40 ulike nasjonaliteter representert. Andria elsker dette aspektet ved skolen, og hun har lært seg bruddstykker av flere av språkene.

Andria jobber som lærer i et svært utsatt område i London. Hun forteller at hun stadig vekk bekymrer seg for elevene sine. Foto: Skavlan/ TV 2
Andria jobber som lærer i et svært utsatt område i London. Hun forteller at hun stadig vekk bekymrer seg for elevene sine. Foto: Skavlan/ TV 2

Men dette er også en skole med mye fattigdom. Flere familier bor i sammen, og vold og kriminalitet er en del av hverdagen for svært mange.

Hun forteller at hun opplever en lettelse hver gang elevene kommer på skolen. Dette er ingen selvfølge her.

– Jeg bekymrer meg veldig over elevene i helgene. Jeg lurer på hva som har skjedd med dem. Har de blitt arrestert?, har foreldrene kranglet? Er de involvert i en gjeng? Dette er svært sårbare personer, sier hun og fortsetter:

– Det er ikke et ideelt sted å vokse opp, men det er det vi har. Derfor synes jeg det er viktig at skolene skaper et miljø der barn kan være barn og et sted de kan føle seg trygge.

Ni millioner rikere

Det er ikke bare heder og ære som følger med denne gjeve tittelen. Vinneren får også ni millioner kroner, noe som er ganske uvirkelig for Andria.

– Jeg sliter med tanken på at jeg får så mye penger for å gjøre en jobb jeg elsker. Ikke at jeg ikke setter pris på det, men jeg føler at pengene ikke er mine. Selvfølgelig kan jeg nedbetale lånet mitt, men det føles feil, sier hun.

Andria ønsker å bruke pengepremien på å hjelpe elever med å oppnå drømmen sin. Foto: Skavlan/ TV 2
Andria ønsker å bruke pengepremien på å hjelpe elever med å oppnå drømmen sin. Foto: Skavlan/ TV 2

Andria forteller at hun heller vil bruke pengene på å endre et velkjent problem i hjemlandet. Flere skoler i England opplever at kreative fag, som for eksempel drama og musikk, blir presset ut av skolesystemet. Som et resultat av dette velger færre og færre elever disse fagene. Dette vil Andria gjøre noe med.

– Jeg har startet en veldedighetsorganisasjon som heter «Artist in Residence». Ideen er at jeg skal knytte musikere, fotografer og artister direkte til skolen. Så kan elevene oppleve hvordan det er å være en musiker eller en artist, og forhåpentligvis kan det inspirere dem til å se at det finnes muligheter innenfor art, sier hun.

Prisvinneren har også et ønske om at artistene kan oppdage elever med det samme talentet som dem.

– Barn trenger noen som ser dem, og som kan fortelle dem hva de er gode på. Så får man ta det derfra, sier Andria.