STORMFULLT: Det mektige kjæresteparet har stått i hver sin storm det siste året.
STORMFULLT: Det mektige kjæresteparet har stått i hver sin storm det siste året.

Makt-paret om den tunge tiden:

– Jeg satt på rommet til min datter på 15 og gråt

Tom Tvedt og Kjersti Stenseng er sannsynligvis Norges mektigste par. På samme tid sto de begge i hver sin vanvittige medie-storm.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tom Tvedt og Kjersti Stenseng er sannsynligvis Norges mektigste par.

Han er president i Norges idrettsforbund og hun er partisekretær i Arbeiderpartiet.

– Nå går ting i oppløsning

De har aldri før stilt opp sammen i et TV-intervju. Men i ukens SNAKK på TV 2 Nyhetskanalen forteller maktparet åpent om stormene de har stått i.

Tvedt er tydelig på at all kritikken har påvirket han.

– Jeg kunne jo sittet her og sagt at dette går helt fint og det har ikke påvirket meg noenting, men da hadde jeg ikke vært ærlig verken her eller med Kjersti, sier han.

Sommeren 2015 ble han som tidenes yngste valg til president i Norges idrettsforbund og den olympiske og paralympiske komité.

Rett før fikk samboeren hans jobben som Arbeiderpartiets partisekretær. En jobb partikjemper som Einar Gerhardsen og og Haakon Lie har hatt før henne.

MAKTPAR: Tvedt og Stenseng er sannsynligvis Norges mektigste par. Her på fjelltur. Foto: Privat.
MAKTPAR: Tvedt og Stenseng er sannsynligvis Norges mektigste par. Her på fjelltur. Foto: Privat.

Og med den mektige stillingen fulgte ryddejobben etter #Metoo og Trond Giske i fjor vinter.

– Det stormet som verst rett inn i juleferien i fjor. Og da jeg reiste hjem til hytta på juleferie må jeg nok si at jeg var en veldig dårlig mor. Det har jeg sagt til døtrene mine også. Det var ikke noe matlaging og julegaveshopping. Det var egentlig en krisesituasjon for Arbeiderpartiet, en følelse av at nå går ting litt i oppløsning for oss, sier Stenseng.

Lettet da Tvedt fikk kritikk

SKITUR: Tvedt og Stenseng på skitur på hytta på fjellet. Foto: Privat
SKITUR: Tvedt og Stenseng på skitur på hytta på fjellet. Foto: Privat

Mens Stenseng hadde fanget fullt av trakasseringsvarsler, fikk Tvedt fanget fullt av reiseregninger. Etter å lenge ha nektet innsyn, fikk offentligheten da se kvitteringer på dyre vinflasker, konsulentbruk i millionklassen og dyre hotellrom. Kritikken var massiv.

– Det var veldig spesiell stemning hjemme da. Vi var klare for jul og reiste på hytta, men endte med å sitte i hver vår etasje og jobbe. Andre etasje ble Tom og første etasje ble Kjersti. Også møttes vi da vi gikk og la oss sånn utpå natta. Og det høres sikkert litt tabloid ut, men det var på en måte en styrke at vi begge sto i vanskelige prosesser. For man har veldig stor forståelse for hva den andre går gjennom, sier Tvedt.

For det toppet seg omtrent samtidig i Arbeiderpartiet og Idrettsforbundet.

– Jeg var litt lettet da det kom negative oppslag om Tom for da fikk jeg avlastning. Nå er det idretten og ikke Ap som fikk dritten. Det var jo nesten annenhver dag. Vi bare lurte på hvem som fikk forsiden neste dag, ler Stenseng.

Se "SNAKK med Linn Wiik" på TV 2 Nyhetskanalen eller Sumo her.

Gråt på rommet til datteren

Og selv om hun utad holdt maska, forteller hun at det var en tøff situasjon å stå i.

– Man prøver å være leder, ta ansvaret og ha fokus på det der og da. Men det er klart at når du lukker døra og setter deg ned på din egen hytte så har du lov til å både være sårbar, la følelsene ta overhånd og tenke at fy fader dette er vondt. Og det var jo ikke først og fremst for min egen del, men du har jo et ansvar for dem som er folkevalgte og tillitsvalgte, sier hun.

MAMMA: Stenseng på ferie sammen med døtrene. Foto: Privat
MAMMA: Stenseng på ferie sammen med døtrene. Foto: Privat

Fra et tidligere forhold har Stenseng to døtre som nå er 16 og 20 år.

– Jeg satt meg inn på rommet til datteren min på 15 år og begynte å grine. Og hun sa «mamma, mamma det er bare politikk, ta det med ro». Da tenkte jeg at det er ille når du må få trøst av dine barn på den måten.

Men hun mener samboeren er den som har blitt mest påvirket av kritikken.

– Den Tom jeg falt for og tenkte at var verdt å dele livet med, det var den åpne, ekstroverte, veldig humørfylte Tom. Og han er det en stund siden jeg har sett. Til tider har han vært helt fraværende, sier hun.

– Endret meg som menneske

Også Tvedt erkjenner at han har blitt forandret av all kritikken.

– Ja, det har påvirket meg. Det vil være løgn å si at du ikke blir berørt av å få så massiv kritikk. Jeg har nok forandret meg i forhold til media og i forhold til folk generelt. Jeg har blitt mer reservert. Det ville være uriktig av meg å si at det ikke har endret meg som menneske, sier han.

Paret har vært sammen i omtrent fire år, men har kjent hverandre lenger gjennom både politikken og idretten. Stenseng fortelle at det var hun som sjekket opp Tvedt.

– Jeg vil kanskje si at jeg var den handlekraftige av oss. Det var nok jeg som tok beslutningen om at det kanskje var verdt å prøve. Og det var det absolutt, smiler hun.

Men Stenseng håper hun etterhvert får tilbake den mannen hun falt for.

SAVNER GAMLE TOM: Stenseng håper hun får tilbake mannen hun falt for. Foto: Privat
SAVNER GAMLE TOM: Stenseng håper hun får tilbake mannen hun falt for. Foto: Privat

–Jeg har sagt til han at nå må den Tom snart komme tilbake. Men jeg ser jo at han har forandret seg. Han har blitt mer alvorlig og inneslutta. Så jeg har spurt han noen ganger om han tror den gamle Tom kommer tilbake. Og det har han egentlig ikke bekreftet. Så vi får bruke litt mer tid, sier hun.

– Vi kan servere pølser

Tvedt har fått mye kritikk for pengebruken i Idrettsforbundet. Han mener Idrettsforbundet har viktige representasjonsoppgaver som krever et godt vertskap.

– Vi er jo en veldig spesiell organisasjon. Med internasjonal representasjon og oppfølging og representasjon og middager. Da må vi finne den balansen at vi også er et godt vertskap.

–Men du er jo leder for en frivillig organisasjon som baserer seg på at folk stiller opp på dugnad, vasker gymsaler og selger vafler og pølser. Hvorfor skal folk gjøre det hvis resultatet er at de på toppen skal få spise fancy mat og drikke dyre viner?

– Først og fremst er det ingen av pengene som går nedenfra og opp, så det er sagt. Så er det jo fordi norsk idrett har valgt å organisere seg på den måten vi har gjort og da er det en del oppgaver som representerer vår organisasjon.

Nylig sa han i et intervju med Aftenposten at "Vi kan ikke komme dit at vi inviterer til middag og spiser pølser".

– Kan dere ikke servere pølser?

– Jo, vi kan servere pølser. Og vi prøver å være så sparsommelige som vi kan. Og av og til servere vi pølser. Det er ikke sånn at vi alltid skal ha en stor middag. Men det er på en måte å være det vertskapet og finne den balansen når vi har besøk av for eksempel konge og statsminister og stortingsrepresentanter, sier han.