– Fem punkter for å forstå Trumps tilhengere bedre

– Mange mener det er noe forfriskende med Trumps innfallsvinkel, sier filosof og forsker Henrik Syse, som gjengir det Trumps tilhengere vil fremheve som den amerikanske presidentens skryteliste så langt

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Salget av Trump-masker før Halloween bekrefter på absurd vis det åpenbare – at nordmenn flest synes den amerikanske presidenten er både skremmende og dum.

– Maske, hår og personlighet er en viktig del av Donald Trump. Han er annerledes enn vanlige politikere, og det er vel nettopp det som mange opplever som skremmende ved ham, sier Henrik Syse.

Men de som støtter ham, mener også at han har gjort mye bra. Henrik Syse er ikke Trump-tilhenger selv, og han mener det er mye som er farlig ved Trumps løgnaktighet og ved måten han behandler mange viktige spørsmål, som klima og internasjonalt samarbeid, på.

Men filosofen, forskeren ved fredsforskningsinstituttet PRIO og professoren ved Bjørknes høyskole har likevel hjulpet oss å lage en skryteliste som skal hjelpe oss å forstå Trumps tilhengere bedre – for det mener han er viktig at vi gjør.

Skryteliste for Trump

1. Presidenten har utnevnt to dommere til amerikansk høyesterett. Begge dommerne står for et verdisyn som mange på høyresiden er tilhengere av.

2. Amerikansk økonomi går bra. Riktignok startet oppsvinget under Obama, men lav arbeidsledighet peker i god retning for USA.

Henrik Syse er ikke selv noen Trump-fan, men han mener det er viktig å ikke ensidig glorifisere det demokratiske partiet og demonisere republikanerne. (Foto: TV 2)
Henrik Syse er ikke selv noen Trump-fan, men han mener det er viktig å ikke ensidig glorifisere det demokratiske partiet og demonisere republikanerne. (Foto: TV 2)

3. Trump har gått til handelskrig mot flere land og tatt bort mange reguleringer som mange i næringslivet synes er krevende.

4. Trump har bidratt til å øke andre NATO-lands bidrag til forsvarsutgiftene i NATO. Dette startet under Obama, og den økende frykten for Russland kan ha betydd like mye, men Trump har vært en talsmann for dette, ifølge Syse.

5. Trump har fått til samtaler med Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Forfriskende

– Noe som faktisk er forfriskende ved Trumps innfallsvinkel, er at han sier at vi må snakke sammen, mener Syse, som trekker en parallell til samtalene mellom Reagan og Gorbatsjov som var begynnelsen på slutten av den kalde krigen. Men han ønsker ikke å trekke sammenligningen for langt og understreker at Kim Jong-un ikke er Gorbatsjov, men en av verdens verste diktatorer.

Ifølge Syse har både Norge og de andre skandinaviske landene tradisjon for å glorifisere det demokratiske partiet.

– Det kan føre til at vi dekker det republikanske partiet for dårlig. Det skal journalister, politikere, forskere og kommentatorer ta inn over seg, mener Syse. Men han legger til at Trump knapt er noen typisk republikaner.