UTE I SKOGEN: Vår test avslører store forskjeller.
UTE I SKOGEN: Vår test avslører store forskjeller. Foto: Bjørnar Posse

Denne hodelykten er overlegen i ny test

TV 2 Hjelper deg: Vi har satt fem hodelykter på prøve, og det er store forskjeller på lykter i samme prisklasse. – Jeg føler meg ikke trygg med denne lykta, sier en av testerne.

Med en god hodelykt kan du være aktiv gjennom den mørke årstiden. To tester skiller de gode fra de dårlige lyktene.

Billig joker utfordrer

TV 2 Hjelper deg har testet fem hodelykter som egner seg til løping og langrenn. Vi har plukket ut lykter i prisspennet mellom 399 og 499 kroner. I tillegg har vi valgt en joker til 199.

  • Black Diamond Spot til 499 kroner.
  • Petzl Actik til 408 kroner.
  • Silva Scout RC til 459 kroner.
  • Led Lenser MH 3 til 399 kroner.
  • Asaklitt hodelykt til 199 kroner.

Kan den billige lykta fra Asaklitt måle seg med de dobbelt så dyre lyktene?

– Forventningene til denne lykta er ganske lave, sier Isak Jonsson.

Fire karer fra Kjelsås IL har hjulpet oss å teste lyktene. Alle er vante med å trene med hodelykt. I vår test har de trent med lyktene på høstmørke stier ved Maridalsvannet i Oslo.

Lengdetesten skiller

I vår lengdetest er det stor forskjell på beste og dårligste lyktene. Den billige Asaklitt får en dårlig start og sammen med Petzl Actik kommer den dårligst ut når vi sjekker hvor langt lyktene lyser. Etter kun 40 meter forsvinner de inn i mørket. Led Lenser MH 3 lyser lengst av alle og først da vi passerer 90 meter blir lyset fra denne lykten usynlig.

LENGDETEST: Allerede på 15 meter er forskjellene store.
LENGDETEST: Allerede på 15 meter er forskjellene store.

To utmerker seg ikke i brukertesten

Slik gjorde vi testen

Testen besto av to deler. Brukertest og lengdemåling.

Brukertest: Fire erfarne hodelyktløpere fra Kjelsås IL brukte lyktene på trening i skogen rundt Maridalsvannet i Oslo. Etter å ha løpt med alle lyktene ga de terningkast på disse fire kriteriene: Komfort, brukervennlighet, lysbilde og lysmengde. Vi lar alle kriteriene telle like mye. Vi tok ikke hensyn til batteritid da alle lyktene oppgir tider som er mye lenger enn det man trenger til en vanlig løpe- eller skitur.

Lengdetest: På en mørk plass tok vi et hvitt A4-ark og bevegde oss vekk fra lykta. Når vi ikke lenger kunne se arket målte vi avstanden.

For å få et inntrykk av lysbildene fotograferte vi dem fra lufta med en drone.

Silva Scout RC og Petzl Actik utmerker seg ikke spesielt, men oppleves som helt greie å bruke. Begge scorer jevnt over bra, men de når ikke helt opp. Silva er den testerne mener er minst komfortabel, men de liker lysmengden og bildet. Lysbildet til Petzl Actik oppleves som helt greit, men den scorer dårlig på lysmengde.

– Lysmengden er for dårlig, jeg føler meg ikke trygg med Petzl-lykta, sier Isak Jonsson.

LED LENSER MH 3: Ikke populær blant våre testere.
LED LENSER MH 3: Ikke populær blant våre testere.

Kjent merke dårligst

Lysbildet, altså hvordan lyset faller på bakken, er viktig for hvordan en hodelykt oppleves å løpe med. MH 3 fra kjente og kjære Led Lenser har det lysbildet testerne liker minst. Til tross for at lysbildet er justerbart liker de ikke at lyset er skarpt avgrenset i kantene.

– Det er vanskelig å løpe på sti med så dårlig lyskjegle, sier Ole Gunnar Schmidt.

Selv om den gjør det best i lengdetesten scorer Led Lenser MH 3 dårligst på opplevd lysmengde. Den havner på siste plass i vår test.

LYSBILDENE SETT OVENFRA: Store forskjeller på hvordan lyktene lyser.
LYSBILDENE SETT OVENFRA: Store forskjeller på hvordan lyktene lyser.

Billiglykt imponerer

– Jeg har god oversikt, trygg og fin å løpe med, sier Isak Jonsson.

Asaklitt fra Clas Ohlson imponerer testerne på alle områder. Spesielt faller brukervennligheten i smak, de gir den høyest score av alle på dette punktet. Selv om den er blant de to dårligste i lengdetesten, liker testerne både lysbilde- og mengde. Når også komforten er bra blir Asaklitt nummer to i vår test.

Suveren testvinner

Black Diamond Spot er testens vinner. Den er best på nesten alt og særlig lyset imponerer testerne.

– Definitivt den som gir best lys, sier Ole Gunnar Schmidt.

Testerne mener både lysbilde -og lengde er klart best. Når også komforten er på topp så er dette en klar vinner og testens eneste som oppnår terningkast fem.

– Jeg føler meg trygg når jeg løper over røtter og steiner med denne, sier Morten Aasebø.

Asaklitt

Andreplass, terningkast 4

Pris: 199 kroner

Testernes vurdering: Asaklitt scorer best av alle på brukervennlighet. Testerne liker at det bare er én knapp å forholde seg til, den er lett å treffe med fingrene og er en superenkel måte å velge lysstyrke på. Også lys og komfort er veldig bra, dette er en sterk 4’er på terningen. Godt kjøp.

Petzl Actik

Tredjeplass, terningkast 4

Pris: 408 kroner

Testernes vurdering: Petzl scorer jevnt over bra, men får trekk for brukervennligheten. Petzl Actik gjør det dårligst i lengdetesten, men testerne mener at lysbilde- og mengde er helt ok.

Silva Scout RC

Fjerdeplass, terningkast 3

Pris: 459 kroner

Testernes vurdering: Brukervennlighet og lysmengde faller i smak, men testerne mener den har den dårligste komforten av alle lyktene.

Led Lenser MH 3

Sisteplass, terningkast 2

Pris: 399 kroner

Testernes vurdering: Dette er den lykten som testerne liker dårligst. Det er særlig det skarpt avgrensede lysbildet de synes fungerer dårlig. Heller ikke lysmengden oppleves som bra, selv om den gjør det best i lengdetesten. Når lysbildet er fokusert til en smal stråle så lyser det langt, men gir ikke mye anvendelig lys for løping i skogen. Bra score på brukervennlighet holder Led Lenser MH 3 unna terningkast 1.

Black Diamond Spot

Førsteplass, terningkast 5

Pris: 499 kroner

Testernes vurdering: Det er først og fremst lyset som imponerer våre testere når de løper med Black Diamond Spot. De gir den suverent best score på både lysbilde- og mengde. Noen av testerne fant seg ikke til rette med systemet for å velge lysstyrke. Med det på plass ville dette vært en 6’er på terningen. Likevel, Black Diamond Spot er best i test.