SØPPELBERG: Fastboende Per Henning Dahl trodde først det var høyballer som stod lagret i havna, men ble overrasket da han sjekket em nærmere. Foto: Per Henning Dahl

Høyballer var søppelballer:

Per Henning (61) ble møtt av en vanvittig stank på gåturen

Reagerer på at flere hundre tonn søppelballer lagres i havna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Henning Dahl fra Malvik kommune i Trøndelag, var ute og gikk søndag, da han ble oppmerksom på en markant lukt fra industrianlegget på kaia.

Han bestemte seg for å følge lukta, og oppdaget til sin store overraskelse det han anslår var over 300 rundballer med søppel.

– Jeg gikk ikke den søndagsturen jeg pleier. Denne gangen gikk jeg etter lukta, for det luktet rett og slett søppelfylling. Da jeg kom ned på havna trodde jeg først det var høyballer som lå på rekke, sier Dahl til NRK, som først omtalte saken.

Da han undersøkte rundballene nærmere, oppdaget han at flere var skadet, og at søppelet tøt ut. På etiketten sto det at de var sendt fra Aberdeen og veide i overkant av ett tonn.

​📷​ Se bildene han tok, øverst i saken.

– Jeg trodde ikke det var noe virksomhet der lenger. Dette området er hytte- og boligfelt, en liten grend som ligger pent til ved Trondheimsfjorden. Jeg synes det er helt hoderystende at det lagres søppel importert fra Skottland her. Det var hull i flere av dem og søpla tøt ut, noe jeg mener er uheldig både i forhold til skadedyr og rotter og fordi jeg er redd avfall kan havne i sjøen, sier Dahl til TV 2.

Det er Statskraft som er ansvarlig for importen av avfallet fra Storbritannia til Muruvik. Avfallet blir fraktet videre til energigjenvinning på Heimdal varmesentral i Trondheim.

Per Henning Dahl. Foto: Privat
Per Henning Dahl. Foto: Privat

Avfallet som ligger i Muruvik nå vil være borte i løpet av desember, opplyser selskapet til TV 2.

Etter at NRK var i kontakt med Statskraft, sendte de ut ansatte til stedet for å se på forholdene.

Vil ta grep

Energiinnkjøper og forretningsutvikler i Statkraft, Snorre Gangaune, sier at de fant at ballene kun avgir minimalt med lukt og at de ikke så skadedyr der.

Han forsikrer imidlertid om at de vil ta grep for å sikre at det ikke er hull på plastballene.

Snorre Gangaune i Statskraft.
Snorre Gangaune i Statskraft.

– Det er jo avfall det er snakk om, så det vil alltid en lukt, men det lukter utrolig lite, og det er en utrolig ryddig operasjon. Vi skal i tillegg spraye ballene med anti-perspirant før de forlater Skottland, og er det rifter, så taper vi dem opp, sier Snorre Gangaune til TV 2.

Per Henning Dahl setter pris på at søppelet nå vil bli kontrollert bedre, men er ikke enig i at det lukter minimalt.

– Hvis de mener de nesten ikke lukter, hvorfor skal de da skal spraye med anti-perspirant? Jeg lurer også på hvordan man kan være sikre på at det ikke vil være rotter eller skadedyr der, spør Dahl.

– Jeg mener det lukter sterkt, men alt avhenger av vær og vind. Det har vært kaldt i noen dager i det siste, og da vil det også lukte mindre. Nå er det mildvær og pålandsvind igjen, og da vil det lukte mer, mener han.

Har du tips eller informasjon til saken? Kontakt TV 2s journalist her.

Importerer stadig mer søppel

I 2014 skrev TV 2 om at 50 trailere med søppel går fra Norge til Sverige hver dag. En årsak til dette er at det er billigere å forbrenne avfall i Sverige.

Tall fra miljødirektoratet viser en jevn økning i eksport de siste årene, mens importen har økt markant de siste årene. I 2016 eksporterte Norge drøyt 1,77 millioner tonn avfall til utlandet, mens vi importerte 500.000 tonn, viser tall fra Miljødirektoratet. I 2017 økte importen til hele 874.000 tonn, ifølge oppdaterte tall.

Statskraft mener denne avfallsimporten gir klimagevinst.

– Importen av avfall til Norge har mer enn fordoblet seg siden 2016. Prognoser tilsier at det fortsetter å øke. Dette med årsak at det er stor klimagevinst av europeisk samarbeid om restavfallsbehandling. Avfall er en ressurs og ettertraktet handelsvare, dette syn støttes av Miljødirektoratet. Mange avfallsaktører velger derfor å sende avfall over landegrensene for behandling, og Statkraft har importert RDF (Refused Derived Fuel) fra UK siden 2016, skriver Statskraft i en e-post.

– Statkraft forstår at det kan virke meningsløst for enkelte at vi importerer avfall, men for å minimere bruk av fossilt brensel med tilhørende negativ miljøeffekt, har Statkraft valgt å importere avfall fra UK. I hovedsak for å dekke opp for sesongsvingninger i lokale avfallsvolum. Statkraft ønsker med dette å bidra til å utnytte ressurser i økonomien effektivt, og i en verden der presset på naturressursene er høyt, er det avgjørende for miljøet at ressurser brukes mer effektivt, skriver det statlige selskapet.