SIKTET: Norskiraneren (innfelt) ble pågrepet i Sverige, mistenkt for flyktningespionasje og drapsforberedelser.
SIKTET: Norskiraneren (innfelt) ble pågrepet i Sverige, mistenkt for flyktningespionasje og drapsforberedelser. Foto: montasje/Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Iran-ekspert: – Irans revolusjonsgarden står bak attentat-oppdraget til norsk-iraner

Ekspert mener det er den mektige Revolusjonsgarden til Iran som har stått bak oppdraget til den fengslede norsk-iraneren i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets Efteretningtjeneste (PET) i Danmark hevder den 39 år gamle norsk-iraneren planla attentat mot medlemmer av Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA), bosatt i Danmark.

PET hevder også at mannen har klare bånd til iransk etterretning, men har ikke gitt noen ytterligere detaljer om dette. Både mannen selv og iranske myndigheter avviser anklagene.

– Revolusjonsgarden står bak.

Forskeren Ali Alfoneh ved Arab Gulf State Institute er sikker på at det Revolusjonsgarden som står bak oppdraget.

– Jeg er ikke i tvil om at det er Revolusjonsgarden som står bak operasjonen i Danmark, sier han til Danmarks Radio.

– Iran er berømt for å drive spionasje mot flyktninger i Europa, og Danmark er absolutt ikke noe unntak. Det skjer ikke bare fra ambassaden, det skjer også fra kulturinstitusjoner og religiøse sentre, som på en eller annen måte er knyttet til den iranske stat, sier Alfoneh.

16 forskjellige etterretningsorganisasjoner kan stå bak

Det er likevel ikke helt sikkert at det er den mektige Revolusjonsgarden som står bak. En annen Iran-eksperten mener det kan være så mange som 16 forskjellige etterretningsorganisasjoner den fengslede norsk-iraneren kan ha vært på oppdrag for.

Av Irans 16 etterretningsorganisasjonene, er det to som er store. Den ene tilhører departementet for indre sikkerhet og etterretning og er underlagt president Hassan Rouhani, mens den andre tilhører den mektige Revolusjonsgarden. Disse to tjeneste samarbeider ikke, men er ifølge eksperten rivaler.

– Det kan være i Revolusjonsgardens interesse å bringe presidenten i forlegenhet. Og det er nettopp det de har gjort, sier Alfouneh til Danmarks Radio. Alex Vatanka ved Middle East Institute i Washington er enig.

– Attentatet kan være planlagt av fiender av Rouhani, som ønsker å undergrave ham ved å gjennomføre et provoserende angrep på europeisk jord, sier han.

(TV 2 / NTB)