VELGERFLUKT: Over halvparten av velgerne som stemte KrF i fjor har forlatt partiet og leder Knut Arild Hareide.
VELGERFLUKT: Over halvparten av velgerne som stemte KrF i fjor har forlatt partiet og leder Knut Arild Hareide. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

Hit rømmer tidligere KrF-velgere

Knut Arild Hareide ledet KrF til partiets dårligste valg. Nå har halvparten av velgerne forsvunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To dager før det ekstraordinære landsmøtet til Kristelig Folkeparti er det velgerkrise for partiet. Kantar TNS har laget målinger siden 1964, og aldri tidligere målt KrF lavere enn 3,0 som de får på novembermålingen.

Bakgrunnstallene viser at 49 prosent av velgerne som stemte KrF høsten 2017 sier de ville gjort det samme i dag. Hver tredje velger har satt seg på gjerdet og de som rømmer til andre partier, forsvinner til Høyre og Fremskrittspartiet.

Etter flere uker med total dominans i mediebildet har få nye velgere funnet veien til KrF. De fleste som kommer henter partiet fra partiene på borgerlig side.

Blant de spurte under 45 år har KrF en oppslutning på to prosent, bare blant velgerne over 60 ville de klart sperregrensen. KrF taper oppslutning sørlig på sør- og vestlandet.

Arbeiderpartiet er for første gang over resultat fra forrige stortingsvalg med 27,6 prosent og igjen landets største parti. Bakgrunnstallene viser en lojalitet på 79 prosent, den høyeste siden de ble truffet av metoo-sakene.

Høyre får 26,8 prosent og har også 79 prosent lojale velgere fra forrige stortingsvalg. Partiet er størst blant unge velgere. De er størst i Oslo/Akershus og størst på sør- og vestlandet.

Fremskrittspartiet får 13,8 prosent. 73 prosent av velgerne fra i fjor høst er lojale. Partiet mister flest velgere til Høyre, men også noen til KrF.

Senterpartiet får sin laveste oppslutning siden i vår med 9,0. To av tre velgere fra i fjor høst sier de vil stemme på partiet igjen. De mister flere velgere til Høyre enn i oktober, mens noen flere setter seg på gjerdet.

SV får 7,2 prosent Partiet har høy andel lojale velgere og henter en del velgere fra Arbeiderpartiet og Venstre.

Rødt får 4,8 g er igjen over sperregrensen. Partiet har høyest andel lojale velgere og henter 28.000 nye velgere som stemte Arbeiderpartiet i fjor.

Venstre faller ut av Stortinget med knapp margin på 2,3 prosent. Lojaliteten er svært lav og dert er nesten like mange tidligere venstrevelgere som Krf-velgere som har satt seg på gjerdet. venstre mister også en del velgere til SV denne gangen.

De Grønne får 2,9 prosent og andre partier og lister 2,6. I denne gruppen er Pensjonistpartiet størst med 0,9, De Kristne får 0,8, Demokratene 0,4, Feministisk Initiativ 0,2, Helsepartiet 0,2 og Liberalistene 0,2.