Styreleder Thorhild Widvey i Antidoping Norge holdt onsdag en appell på et toppmøte om arbeid for reformer i WADA.
Styreleder Thorhild Widvey i Antidoping Norge holdt onsdag en appell på et toppmøte om arbeid for reformer i WADA. Foto: Pedersen, Terje

– Vi er inne i den mest kritiske perioden i antidopingens historie

Norge er nå en del av en gruppe land som forener krefter for å kjempe for reformer i Verdens antidopingbyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hvite hus i Washington DC var onsdag vertskap for et toppmøte om antidopingarbeid.

Der fikk Verdens antidopingbyrå WADA på pukkelen for å ha sluppet Russland inn i varmen igjen uten at landet har innrømmet systematisk doping.

De fleste landene som var til stede, som Norge, Sverige, USA, Australia, Canada, Tyskland, Irland og Storbritannia, er alle sterkt kritisk til WADAs nåværende rolle og forslag til reformer. Nå skal de jobbe sammen for å påvirke reformarbeidet.

– Vi er inne i den mest kritiske perioden i antidopingens historie, sa Antidoping Norges styreleder Thorild Widvey i sin appell på møtet.

Norge var representert ved Widvey, daglig leder Anders Solheim og statssekretær Frida Blomgren i kulturdepartementet.

– Vi trenger et uavhengig WADA-styre, med medlemmer som er helt uavhengige og ikke påvirkes av idretten eller myndighetene. Skal vi gjenopprette tilliten til WADA, må vi sikre at de som tar avgjørelsene ikke kommer i interessekonflikter. Vi trenger også større grad av åpenhet, sa Widvey.

Til TV 2 forteller hun at landene er enige om å arbeide for å sette utøverne mer i fokus og gi dem en plass rundt bordet. På møtet snakket flere utøvere om hvor skuffet de var over Russland-avgjørelsen.

Den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson, boikottet verdenscupavslutningen i Russland i protest mot det russiske dopingbedraget under Sotsij-OL, ga stemme til nordiske utøvere.

– Vi er i tillegg enige om å kjempe for fire punkter overfor WADA: Uavhengighet, forutsigbarhet, demokratisk organisasjon og total åpenhet, sier Thorild Widvey.

Med denne enigheten i bunn, skal de nå begynne arbeidet med å påvirke reform-prosessene i WADA i den retningen de ønsker.

WADA kritiserer møtet

WADA var derimot ikke offisielt representert på møtet. I en uttalelse sendt til insidethegames.biz kritiserer organisasjonen toppmøtet for å være ensidig.

– Det virker som de eneste inviterte er de som nå stiller spørsmål ved WADA fordi de ikke er enig i den demokratiske avgjørelsen om å slippe Russland inn igjen. Hadde noen fra oss som var for avgjørelsen blitt invitert, ville de bidratt med perspektiv i debatten, heter det i uttalelsen.

– Burde de vært invitert?

– Nå er det alltid bra med dialog, men det er jo en grunn til at vi føler vi må ha et slikt møte. Mange er misfornøyd med hvordan de er blitt behandlet. Det er heller ikke uvanlig at land med felles interesser samles og diskuterer problemstillinger, sier Widvey.

Selv om ikke WADA offisielt var representert, var deres visepresident Linda Helleland til stede i Washington. Hun er også en motstander av Russland-avgjørelsen og del av mindretallet i WADA.

– Hun holdt en kort innledning, men var ikke der da vi diskuterte og vedtok resolusjonen, forteller Thorild Widvey.

Antidopingjournalist Nick Butler, som var til stede på møtet i Washington, skriver på Twitter at WADA-president Craig Reedie skrev et brev for å hindre at Helleland deltok som WADA-representant.