Henry om den legendariske Liverpool-kampen: – Jeg ville knuse alt

Arsenals storscorer forteller om kampen som kunne ødelagt hele «The Invicibles»-sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arsenal-Liverpool på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium lørdag fra 18.00 (kampstart 18.30)

Arsenals 2003/04-årgang vil for alltid stå i historiebøkene med gullskrift. Ikke bare fordi de vant Premier League, men fordi de gjorde det uten å tape en eneste kamp.

Mange har forsøkt både før og siden. Og selv om noen har kommet i nærheten, senest med Manchester City forrige sesong, er bragden fortsatt unik i engelsk fotballhistorie med sesonger bestående av over 30 kamper (Preston North End klarte det i 1888/89, med sesong på 22 kamper).

Men 9. april 2004 kunne all prat om den uovervinnelige gjengen, ledet av den da genierklærte Arsène Wenger, vært lagt død.

– Jeg ville knuse alt.

Slik beskriver nemlig Thierry Henry, lagets storscorer og ledestjerne, følelsen han hadde fem minutter ut i møtet med Liverpool.

Før kampen på Highbury hadde Arsenal spilt 30 ligakamper. De hadde vunnet 22 og spilt åtte uavgjorte. Fortsatt sto de uten et eneste tap. Men etter fem minutter fikk gjestene corner. Ballen endte til slutt opp hos Sami Hyypiä, og finnen var nådeløs med pannebrasken.

– Jeg tenkte bare: Hvordan? Vi skulle ha kontroll, og så scorer de umiddelbart på corner. Et lag som elsket å kontre. Jeg ville bare knuse alt. Man kunne føle at tittelen var i ferd med å forsvinne, forteller Henry til tidligere Manchester United-back Gary Neville i sistnevntes serie «Soccerbox».

Se utdrag i vinduet øverst. Se hele «Gary Neville's Soccerbox: Thierry Henry» på TV 2 Sumo

Kunne ødelagt drømmen

Og det er ikke rart dersom en liten dose tvil begynte å ta rom i bakhodene til flere Arsenal-spillere. April hadde nemlig begynt fryktelig, med tap for Manchester United i FA Cup-semifinalen og Chelsea i Champions League-kvartfinalen. Plutselig hadde det som så ut til å bli den beste sesongen i klubbens historie tatt en mørk vending.

– Vi var nødt til å respondere. Det handlet om å vise hvem vi var. Hvis vi hadde tapt den kampen, tror jeg vi kunne mistet ligatittelen, mener franskmannen.

KONGEN AV HIGHBURY: Henry med ikonisk feiring etter at hat-tricket var fullbyrdet
KONGEN AV HIGHBURY: Henry med ikonisk feiring etter at hat-tricket var fullbyrdet Foto: Adam Butler

Men som så mange ganger før, var det nettopp Henry som tok ansvar for å lede an snuoperasjonen. Først ved utligning til 1-1. Senere med en helt nydelig scoring til 3-2 etter at Michael Owen og Robert Pires hadde satt hvert sitt. På typisk Henry-vis gjorde han Liverpool-forsvaret svimle før han enkelt trillet inn sitt andre for dagen. Og da var troen tilbake.

– Man kunne føle stadion komme til liv igjen. Det var som en eksplosjon, beskriver Henry.

Skapte fornyet tro

Senere fikk han også sitt hat-trick. Det som en stund så veldig skummelt ut, endte med 4-2-seier til The Gunners. En seier Henry mener var av det meget verdifulle slaget.

– Det fikk oss tilbake på rett spor igjen. Vi viste at vi ikke skulle la denne muligheten gå fra oss.

Det gjorde Arsenal-laget heller ikke. Tre seirer og fire uavgjorte kamper senere var seriegull og evig status som «The Invincibles» sikret.

Se Arsenal-Liverpool på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium lørdag fra 18.00 (kampstart 18.30)