DROPPER TOUR DE SKI: Sveriges medaljevinnere i OL, Charlotte Kalla og Stina Nilsson, dropper begge Tour de Ski denne sesongen.
DROPPER TOUR DE SKI: Sveriges medaljevinnere i OL, Charlotte Kalla og Stina Nilsson, dropper begge Tour de Ski denne sesongen. Foto: Loic Venance

Svenske profiler dropper Tour de Ski: – Et tankekors for FIS-direktørene

TV 2-ekspert Petter Skinstad synes det er synd at fire svenske profiler står over Tour de Ski denne sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sveriges skiprofiler Stina Nilsson og Charlotte Kalla har tidligere bekreftet at de ikke har planer om å delta i Tour de Ski denne sesongen.

Begge står fast på at avgjørelsen er endelig.

– Jeg er ikke særlig sugen på å delta der. Det føles for risikabelt med tanke på sykdommer, sier Kalla til Aftonbladet.

– I min plan A skal jeg ikke delta, bekrefter Stina Nilsson

Men det er ikke bare Kalla og Nilsson som har bestemt seg for å stå over Tour de Ski.

Verken Hanna Falk eller Ebba Andersson bekrefter onsdag at heller ikke de har planer om å delta i Tour de Ski på nyåret.

– Jeg er ikke giret på å delta, bekrefter Falk.

– Jeg kommer til å kjøre et lignende opplegg som forrige sesong, og da deltok jeg ikke, opplyser Andersson til Aftonbladet.

– Et tankekors for FIS
TV 2-ekspert Petter Skinstad synes det er synd at de fire svenske profilene har bestemt seg for å stå over Tour de Ski.

– Det er først og fremst synd at disse velger å nedprioritere Tour de Ski. Men jeg skjønner jo at de gjør det, og det er på grunn av VM i Seefeld. Og i så måte så er det jo et faresignal for de norske jentene, for dette viser jo at svenskene har skumle planer der, forteller Skinstad til TV 2 Sporten.

– Men det er ingen tvil om at det er noe som surrer og går for Tour de Ski-arrangøren når de store profilene til stadighet nedprioriterer Tour de Ski til fordel for VM og OL senere i sesongen. Dette er et tankekors for renndirektørene i FIS som styrer med terminlistene og lignende, poengterer han.

– Øker sjansene for norsk suksess
At svenskene dropper Tour de Ski er imidlertid gode nyheter for de norske utøverne som velger å delta.

– Det øker sjansene for norsk suksess, selvsagt. Både i Tour de Ski, sammendraget og enkeltetapper. Stina Nilsson ville for eksempel vært en stor kandidat i sprintrenn, mens Ebba Andersson og Falla ville vært sett på som kandidater i sammendraget på de lengre etappene, sier langrennseksperten, og legger til:

– Dette betyr også at de svenske melder seg ut av kampen i om sammenlagtseieren i verdenscupen. Dette påvirker både Tour de Ski, distansenerennene og sprintcupen. Det påvirker mye, for å si det sånn, og det er synd for spenningens del, mener Petter Skinstad.

Johaug og Weng i tenkeboksen
Norges skiprofiler Therese Johaug og Heidi Weng er begge i tenkeboksen med tanke på om de ønsker å delta i Tour de Ski denne sesongen.

– Det viktigste for meg til vinteren er VM i Seefeld, jeg har med utestengelsen mistet to mesterskap (VM i Finland i 2017 og OL i Sør-Korea i vinter) og føler jeg at det er riktig med tanke på å prestere best mulig i VM så dropper jeg Touren, sa Therese Johaug til TV 2 forrige måned.

– Hvis jeg er i toppform i Tour de Ski, så er jeg litt redd for at formen er brukt opp til mesterskapet. Det som skjedde i OL var jo litt kjedelig, det føles tungt der og da, men det var jo ikke «rævva», jeg hadde jo noen bak meg, mente Heidi Weng.