MINNESTUND: Mange møtte opp for å ta farvel med saudiarabiske Jamal Khashoggi (59) i Istanbul 25. oktober.
MINNESTUND: Mange møtte opp for å ta farvel med saudiarabiske Jamal Khashoggi (59) i Istanbul 25. oktober. Foto: Lefteris Pitarakis

Tyrkia: Khashoggi ble kvalt og partert

Journalisten Jamal Khashoggi (59) ble kvalt til døde umiddelbart etter at han ankom Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, ifølge tyrkisk påtalemyndighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjerningsmennene kvittet seg med liket etter at det var kuttet i biter, heter det i en uttalelse fra førstestatsadvokat Irfan Fidan i Istanbul onsdag.

Tidligere har kilder i det tyrkiske statsapparatet hevdet overfor flere medier at Khashoggi ble torturert før han ble drept og partert på konsulatet, men Fidan mener altså drapet fant sted umiddelbart.

Videre opplyser påtalemyndigheten at diskusjonene med saudiarabiske myndigheter om saken ikke har gitt «konkrete resultater».

Den regimekritiske, USA-baserte journalisten ble drept 2. oktober i år. Myndighetene i Saudi-Arabia har omsider erkjent at han ble drept og lovet at de skyldige skal straffes. De innrømmet samtidig at drapet var planlagt.

Fremdeles har ikke saudiarabiske myndigheter gitt de tyrkiske etterforskerne opplysninger om hvem de mener har utført drapet, hvor likdelene befinner seg eller hvem som har bidratt til å bli kvitt dem.

Onsdagens uttalelse fra tyrkiske myndigheter kommer samtidig som Saudi-Arabias egen etterforskningsleder forlater landet etter tre dager.

– De virket hovedsakelig opptatt av å finne ut hva slags bevis den tyrkiske påtalemyndigheten hadde mot gjerningsmennene. Vi fikk ikke inntrykk av at de var genuint opptatt av å bidra til etterforskningen, sier en anonym tyrkisk myndighetsperson til Washington Post.

FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet ba tirsdag om at internasjonale eksperter tar del i etterforskningen for å sikre uavhengighet og få klarhet i drapet. Hun krevde samtidig at Saudi-Arabia gir svar på hvor liket befinner seg.

Khashoggi har som skribent vært svært kritisk mot kronprins Mohammed bin Salmans politikk både i arabisk og vestlig presse. Tidligere har han vært rådgiver for den saudiarabiske regjeringen.