SKJEBNEUKE: Partileder Knut Arild Hareide på talerstolen under ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF forrige helg.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
SKJEBNEUKE: Partileder Knut Arild Hareide på talerstolen under ekstraordinært fylkesårsmøte i Hordaland KrF forrige helg. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Hommedal, Marit

Grøvan: – Hareide har sagt at han vil fortsette

Knut Arild Hareide har overfor landsstyret i partiet sagt at han vil fortsette som KrFs partileder uansett utfallet av veivalgsprosessen, ifølge KrF-topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg legger til grunn at Hareide fortsetter uansett. Det er det han har sagt til landsstyret, sier partiets parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan. Han satt onsdag ettermiddag i møte med stortingsgruppe og rådgiverkorps på Stortinget.

Grøvan har selv lansert et forslag om at partiet bør fortsette i «konstruktiv opposisjon» med Erna Solberg (H) som statsminister.

– Jeg opplever at flere vurderer dette alternativet. Det har vi sett på noen av fylkesårsmøtene, sier Grøvan.

Både NRK og senere VG har meldt at Hareide allerede har meddelt KrFs sentralstyre at han går av hvis han ikke får viljen sin. Men partilederen har ikke utad kommentert disse opplysningene.

Ifølge NRKs kilder sa Hareide at han ikke finner det naturlig å lede partiet inn i en borgerlig regjering, dersom han blir nedstemt på landsmøtet. Det er nå knyttet stor spenning til om Hareide kommer til å bruke sin tale på landsmøtet til å si at han går av hvis partiet går til høyre.

KrF samles til ekstraordinært landsmøte på Gardermoen fredag for å avgjøre hvem partiet skal samarbeid med fremover.

Tall fra de ekstraordinære fylkesårsmøtene tyder på at de som ønsker samarbeid med dagens regjering, er i flertall. Delegatene på landsmøtet har imidlertid ikke et bundet mandat og kan derfor stemme annerledes enn det de meldte fra om på fylkesårsmøtene.

(NTB)