Vil forby overgrepsdømte i videregående skole

Regjeringen vil innføre forbud mot at overgrepsdømte kan få jobbe i videregående skoler eller på folkehøyskoler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forslaget, som ble kjent onsdag, innebærer at personer som tidligere er dømt for seksuelt misbruk av mindreårige, ikke kan jobbe i skolen eller skolelignende aktiviteter i det hele tatt.

Det er fra tidligere forbud for dømte overgripere å jobbe i barnehager, grunnskole, i skolefritidsordninger eller musikk- eller sommerskoler.

– Ungdom i videregående skole skal kunne ha tillit til, og gode og trygge relasjoner til, alle skolens ansatte. Som i barnehager, grunnskolen og andre skolerelaterte arenaer ønsker vi ikke at overgrepsdømte jobber tett med barn og unge, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i en uttalelse fra departementet.

– Forbud mot ansettelse vil gjelde dersom man er dømt for seksuelt overgrep mot mindreårige og dette er anmerket på politiattesten, sier Sanner.

Forslaget innebærer lovendringer i opplæringsloven, friskoleloven og folkehøyskoleloven. Det sendes nå på høring med en frist på tre måneder. Sanner sier at hensynet til vern av barn og unge er viktigere enn at straffedømte kommer tilbake i jobb.

– Regjeringen er opptatt av straffedømte skal komme tilbake i jobb, men vi mener de kan returnere til andre yrker enn i barnehagen og skolen, sier Jan Tore Sanner.

(©NTB)