Kan han gjøre texas blått?

Han sammenlignes med Kennedy og har fått stjernestatus på få måneder

Beto O'Rourke (46) omtales som en særdeles karismatisk politiker, og demokrater i Texas holder pusten før mellomvalget 6. november. Kan han vippe Texas i demokratisk retning?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Texas har ikke valgt en demokratisk senator siden 1994. Ted Cruz er sittende senator på gjenvalg, og en sterk republikansk kandidat i årets senatsvalg.

Følg valget direkte her

Cruz er erkekonservativ, har uttalt seg kritisk om president Donald Trump ved flere anledninger, og ikke minst var han republikaneren som var tettest på å slå Trump ut av primærvalget i 2016.

Men Beto O'Rourke har kommet inn i valgkampen, og skaper mer hodebry for Cruz enn man på forhånd forventet.

Meningsmålingene i Texas viser tett løp mellom Beto og Cruz, men med en liten fordel til Cruz, ifølge Realclearpolitics. Trump vant delstaten med ni prosent i 2016, men det blåser en blå vind over delstaten.

Stjernestatus

Beto O'Rourke omtales som regel ved fornavnet. For få måneder siden visste få hvem denne demokraten fra El Paso var, men nå sammenlignes han ofte med Bobby Kennedy.

Millioner har sett videokipp av Beto der han på flammende vis forklarer hvorfor han støtter NFL-spillere som kneler under nasjonalsangen – en handling Trump har beskrevet som så respektløst at han mener spillere som kneler bør utvises.

– Jeg synes ikke det er respektløst (...) Jeg kan ikke tenke meg noe mer amerikansk, sier Beto og trekker linjene tilbake til borgerrettighetskampene til svarte i USA.

Se den flammende talen her:

Kritikere mener mystikken rundt Beto er medieskapt. «Er Beto venstresidens svar på Trump i 2020», spør Vanity Fair. «Beto – Demokraten som Texas venter på», skriver BuzzFeed. Beskrivelsene av ham som et stjerneskudd florerer på Yahoo News, Time, GQ, Rolling Stone, The Guardian, New York Times, Politico, Esquire og The Washington Post. Mange peker på at han behandles mer som en idrettshelt, enn som en politiker.

TV 2 traff Beto i oktober. Se video øverst.

Fyllekjøring

Beto har vært åpen om at han ble arrestert for fyllekjøring for 20 år siden. Han har uttalt at det var en «alvorlig feilvurdering og at det ikke finnes noen unnskyldning».

Men alvorlighetsgraden i fyllekjøringen har ikke vært kjent før nylig. Politirapporten som Houston Chronicle har fått tak i, viser at Beto råkjørte på en motorvei, kolliderte med en lastebil, hvorpå bilen hans ble kastet over midtdrabanten og havnet i motgående kjørefelt. Vitner beskrev for politiet at Beto hadde forsøkt å stikke fra stedet, men det har Beto benektet.

Betos aller største fordel er kanskje at han er en person som står opp mot president Donald Trump. Der Trump hamrer løs i sinne, snakker Beto om forståelse og medfølelse. Beto sier selv at han driver en positiv kampanje, og det står i sterk kontrast til Trumps bøllete stil.

Han snakker varmt om samarbeid på tvers av politiske skillelinjer for å få til gode politiske løsninger. Han har kjempet hardt for at krigsveteraner skal få sårt tiltrengt helsetjenester, og er motstander for at søkkrike bedrifter skal sponse kandidater i Kongressen.