Frikjent for å spenne bein på flyktning med barn i armene

Den kvinnelige fotografen Petra Laszlo er frikjent for å ha spent bein på flyktninger som løp fra politiet. Domstolen kaller likevel handlingen «moralsk galt».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under flyktningkrisen i september 2015 hendelsen fant sted. Den ungarske kamerakvinnen ble filmet av en tysk journalist mens hun spente bein på flere flyktninger som løp fra politiet – deriblant en mann som bar på et lite barn.

Situasjonen oppsto da frustrerte flyktninger brøt igjennom politisperringene, etter å ha fått beskjed om å ikke bevege seg videre ved byen Roszke, nær grensen til Serbia.

Kvinnen ble i 2017 dømt til tre års betinget fengsel for handlingen. Hun fikk også sparken fra sin daværende arbeidsplass.

Frikjent

Nå har ungarsk høyesterett opphevet dommen, skriver dansk TV 2.

Domstolen begrunner frikjennelsen med at en straffbar handling ikke har funnet sted. I domstolens uttalelse står det at til tross for at handlingen var «moralsk galt og urettferdig», så gjorde ikke Petra Laszlo noe ulovlig.

Høyesteretten har også tatt høyde for situasjonen Laszlo befant seg i. Selve situasjonen blir beskrevet som et angrep fra flere hundre immigranter på flukt fra politiets inngripen.

Høyestrerettens beskrivelse av situasjonen ligner den Laszlo selv har gjengitt.

– Jeg snudde meg rundt og så flere hundre mennesker som stormet mot meg. Det var fryktelig skremmende, sa hun ifølge The Guardian.

Unnskyldte seg

I andre videoopptak gjort av hendelsen som fant sted i 2015, kan man se at kvinnen spenner bein på ytterligere to flyktninger.

Laszlo publiserte like etter hendelsen et offentlig brev for å unnskylde det hun gjorde den skjebnesvangre dagen. Der skriver hun at hun er lei seg for det som skjedde, og at hun er sjokkert over hva hun gjorde.

«Med kameraet i hendene mine så jeg ikke hvem som kom mot meg, jeg tenkte bare på å angripe og beskytte meg selv», skriver hun i det offentlige brevet.

Videre skriver hun at hun ikke er en rasistisk og hjerteløs kamerakvinne som sparker barn, men at hun tok en dårlig beslutning i en panikkslagen situasjon.

SPANIA: Her er Osama Abdul Mohsen sammen med sønnen sin etter nyheten ble verdenskjent.
SPANIA: Her er Osama Abdul Mohsen sammen med sønnen sin etter nyheten ble verdenskjent. Foto: Josep Lago / AFP Photo

Asyl i Spania

Mannen som flyktet er senere blitt identifisert som syriske Osama Alabed Al-Mohsen. I armene bar han sønnen Zied på syv år.

I etterkant fikk mannen asyl i Spania, og ble ansatt som fotballtrener i den nasjonale trenerstabben. Osama jobbet også som fotballtrener i Syria. Mannen jobber i dag med å lære seg spansk, skriver TV 2.dk.

Petra Laszlo på sin side har også fått gjennomgå kraftig på nett. På Facebook er det opprettet flere hat-sider. Blant annet siden Petra Laszlo Shame Wall, som hadde over 10.000 følgere før den ble lagt ned.