em-barometeret:

Fortjener Herrem EM-plass? TV 2s eksperter blir ikke enige

Camilla Herrem har spilt tolv mesterskap på rad for Norge - og sunget «Tore Tang» på banketten nesten like mange ganger. Nå kan det være slutt. Se hvem TV 2s eksperter vil ha med til håndball-EM i desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øverst ser du hva Herrem tenker om EM-sjansene

Landslagstrener Thorir Hergeirsson tar tirsdag ut troppen til EM. Han har et luksusproblem:

Skal han velge rutinerte Camilla Herrem på venstrekant eller fem år yngre Thea Mørk?

Herrem eller Mørk?

TV 2s eksperter er like splittet som Kristelig Folkeparti er om dagen. Men, både Bent Svele og Randi Gustad er enige om at Sanna Solberg er en av de to venstrekantene som skal med i troppen.

Bent Svele:

– Vanskelig spørsmål. Det er en tett duell mellom de to. Men etter tolv strake mesterskap så tror jeg at Herrem denne gangen må gi fra seg plassen til Thea Mørk.

– Utgangspunktet er dette: Mørk spiller i den danske ligaen, mens Herrem spiller i norsk 1. divisjon. Thea Mørk setter i dansk seriespill 75 prosent av sjansene sine, hun har vært solid i Champions League og også gjort det svært godt i Golden League med å bomme kun på to av elleve skudd. Svaret mitt er Thea Mørk.

Randi Gustad:

– Camilla Herrem må selvsagt med. Etter tolv mesterskap for Norge på rad er det umulig at Herrem ikke skal med. Mener jeg. Hun er den eneste utespilleren med over 200 landskamper og er visekaptein. Og når det drar seg til er hennes rutine gull verdt - bokstavelig talt! understreker Randi Gustad.

Bent Svele og Randi Gustad.
Bent Svele og Randi Gustad. Foto: Ruud, Vidar

Uttak av EM-troppen skjer 6. november, men allerede nå kan du se hvilke spillere TV 2s eksperter vil ha med til EM:

Målvakter:

For første gang på mange år får vi ikke den tradisjonelle målvaktsduellen der en verdensklassespiller må vrakes i forkant av mesterskap. Tidenes mestvinnende landslagsspiller, Kari Aalvik Grimsbø, besluttet tidligere i år å ta en pause fra landslaget som følge av totalbelastningen med klubb og landslag etter en kneoperasjon. Vi mener derfor at målvaktsuttaket i år er lett. Lunde og Solberg blir en superduo.

Kathrine Lunde: Alder er først og fremst en fordel i målvaktsposisjon, og bare at Lunde stiller seg i posisjon kan være nok til at motstandere pådrar seg mentale sperrer. Hun gjør tingene sine bra i Våg og presterer som vanlig også med flagget på brystet.

Silje Solberg.
Silje Solberg. Foto: Ruud, Vidar

Silje Solberg: Vi har målvakter med internasjonal erfaring både med klubb og landslag. Silje gjør det nå strålende i Ungarske Siofok med tidligere Larvik-trener Tor Oddvar Moen som trener.Hun har stått frem som den beste målvakten i den ungarske ligaen denne sesongen. Målvaktsteamet til Norge er det beste i verden. Og med Grimsbø og Stang Sando som superreserver, tåler vi en skade også.

Venstrekant:

Sanna Solberg: Vi mener hun er den venstrekanten som i år er den letteste for landslagsledelsen å ta ut. Hun er sikker i avslutningene og smart bakover. Dessuten kan hun brukes i nest ytterste (2-er)-posisjon i forsvar, samt fremskutt i offensive varianter. Det gjør at hun er en anvendelig brikke i Hergeirssons puslespill.

Den andre venstrekantplassen står mellom

Thea Mørk.
Thea Mørk. Foto: Roald, Berit

Thea Mørk: Levert solid i den danske ligaen og i Champions League for København denne sesongen, en klubb som har spilt seg videre fra CL-gruppespillet og holder høyt europeisk nivå. Spilte bra for Norge i Golden League. Manglende mesterskapserfaring kompenseres av lang erfaring med klubblag rundt omkring i Europa.

eller

Camilla Herrem: Norges visekaptein fødte barn i sommer og spiller kun 1.divisjonshåndball i år, men har vist gammel form og trener med herrelaget Nærbø for å få tilstrekkelig matching inn mot mesterskapet. Herrem betyr mye for laget både på og utenfor banen og er nå kanskje den fremste kontinuitetsbæreren med tolv mesterskap på rad for Norge. Vi hadde samme diskusjon i forbindelse med opptrening etter fødsel i forbindelse med med uttaket av Linn Kristin Riegelhuth Koren før OL 2016. Hun hadde også bøttevis med rutine og kom rett fra opptrening etter barnefødsel. OL i Rio viste at mesterskapet var i tidligste laget med tanke på håndballformen til Riegelhuth Koren, men vi tror det vil være annerledes med Herrem. Mentalt er hun sterk og er den eneste utespilleren i bruttotroppen med over 200 landskamper.

Høyrekant:

Marit Røsberg Jacobsen: Hun var den eneste høyrekantspesialisten i Golden League-uttaket i oktober og er selvskreven i en norsk mesterskapstropp. Vi mener Røsberg Jacobsen er den som har utmerket seg best i denne posisjonen i år for danske Esbjerg, selv om Malin Aune også har imponert for Vipers. Røsberg Jacobsen minner om Kristine Duvholt i stilen, er eksplosiv og rask. Vi gleder oss til å følge henne i EM.

Høyre bakspiller:

Amanda Kurtovic: Soleklart og enkelt valg i troppen. Har levert for Norge i flere mesterskap. Hun vil få et stort ansvar nå som Nora Mørk er ute med skade, men den rollen tror vi hun vil digge. Kurtovic er lur og svært god til å finne medspillere. I EM trenger vi også distanseskuddet hennes.

Sije Waade.
Sije Waade. Foto: Ruud, Vidar

Silje Waade: Solid forsvarsspiller som vant EM-gull med Norge i 2016. Hun har vært ute med korsbåndskade, men er tilbake nå og viser dette til gangs i Vipers-drakta i både serie og Champions League. Norge vinner titlene sine i forsvar og Waades kvaliteter er noe landslaget trenger.

Linn Jørum Sulland: Tiden er inne for å hente inn skuddet og kraften til Sulland. Hun har flere ganger vist seg å være viktig på det norske landslaget til tross for at hun også er den som kanskje har måttet tåle flest vrakinger. Åpenbart har det gjort Linn mentalt sterkere. Vi glemmer aldri måten hun løste å bli hentet inn i troppen som ren straffeskytter i EM i 2010. Hun har ikke spilt mesterskap siden 2013. Slitt lenge med kneproblemer, men har de siste to sesongene kommet tilbake for fullt i Vipers og lever både i norsk liga og i Europa. Og akkurat den kvaliteten, straffeekspertisen, kan være gull verdt i årets EM. Med Nora Mørk ute og strekspillere som lager mange straffer, bli det en svært viktig oppgave å omsette disse sjansene i mål. God link med linjespillerne.

Midtback/playmaker:

Stine Bredal Oftedal: Lagets kaptein og selvskrevne førstevalg i denne posisjonen. Kåret til MVP i fjorårets VM og har prestert solid for det ungarske topplaget Györ.

Marta Tomac.
Marta Tomac. Foto: Johansen, Carina

Marta Tomac: Helt tilbake etter kneskade og bekreftet formen i hjemmekampen mot Bucuresti og er en spilletype som er roligere med ball og som kan styre opp spillet. En spiller landslagsledelsen tør å bruke mye og fikk greit med spilletid i Golden League.

Henny Ella Reistad: Vi tror stjerneskuddet Reistad får en plass i den norske troppen i år. Hergerisson har tradisjon hva gjelder å satse på yngre spillere med flyt og Henny Reistad er definitivt en han bør gi seniorlandslagserfaring. Selv om hun har spilt mesterkap for yngre landslag tidligere i år (noe Hergerisson tradisjonelt har vektlagt slik at han ikke kjører dobbel mesterskapsbelastning for unge spillere), trenger Norge farta til Henny. Hun har tatt CL-nivået i Vipers på imponerende vis og var god på rekruttlandslaget under Golden Legaue i Danmark i oktober.

Venstreback:

Veronica Kristiansen: Selvskreven og uten begrunnelse. Det soleklare førstevalget på venstrebacken. En spiller som er sterk begge veier og kan brukes i alle bakspillerposisjoner.

Ingvild Bakkerud .
Ingvild Bakkerud . Foto: Ruud, Vidar

Ingvild Bakkerud: Spiller i for tiden Danmarks beste klubb Odense. Fått mye spilletid der nå etter at Stine Jørgensen ble skadet. 20 mål og 14 assist. En sterk forsvarsspiller med et bra skudd fra distanse. Er fortsatt ung og uerfaren i denne sammenhengen, men var i troppen til Golden League og har tatt store steg.

Strekspillere:

Heidi Løke: kontinuitetsbærer og straffegarantist. Fortsatt en av verdens beste strekspillere og nyter stor respekt i hele håndballverden.

Kari Brattset.
Kari Brattset. Foto: Roald, Berit

Kari Brattset: Den mest solide midtforsvareren Norge har - en av de beste treerne i Europa. En strekspiller i toppklasse som har hatt en knallstart også på landslagskarrieren. Selvskreven i den norske troppen.

Vilde Ingstad: 53 mål på 60 forsøk så langt i sesongen - 88 prosent uttelling er imponerende. Hun har også tatt store steg defensivt. En vanvittig sesongstart så langt- har blitt tatt ut på rundens lag halvpartene av kampene i den danske ligaen. Tradisjonelt sett blir den tredje linjespilleren svært lite brukt i mesterskapssammenheng, men også vanskelig å vrake henne i sin mest formsterke periode.

I en del av duellene er det så jevnt at den kommende helgens CL-runde kan bli avgjørende i flere posisjoner:

Disse kan spille seg inn i varmen:

  • Emilie Hegh Arntzen istedenfor Bakkerud.
  • Helene Gigstad Fauske istedenfor Reistad.
  • Malin Aune og Moa Høgdahl kan ta plassen fra en av de venstrehendte.
  • Droppes den tredje linjespilleren (Ingstad) og gjør plass til en ekstra utespiller?

Disse er fryseboksen: