HER TREFFER UVÆRET: Restene av den tropiske orkanen «Oscar» kan gi en forblåst og våt helg flere steder. Grafikken viser prognosen for sent lørdag kveld. Lilla begynner på sterk kuling. Den mørkeste lilla og overgang til blå tilsvarer storm
HER TREFFER UVÆRET: Restene av den tropiske orkanen «Oscar» kan gi en forblåst og våt helg flere steder. Grafikken viser prognosen for sent lørdag kveld. Lilla begynner på sterk kuling. Den mørkeste lilla og overgang til blå tilsvarer storm Foto: StormGeo

her blir det storm:

Restene av tropisk orkan treffer Norge

Disse kan juble for best halloween-vær og helgevær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høsten er her for fullt med surt vær flere steder onsdag.

Og verre skal det bli. I helgen kan vi få besøk av restene av den tropiske orkanen «Oscar», som akkurat nå ligger i Atlanterhavet øst for Bermuda, med kurs mot Norge og Skandinavia.

Uværet har blitt kategorisert som en kategori 2-orkan og har nå vendt kursen nordover etter å ha ligget og surret i Atlanteren.

Den vil svekkes i løpet av de kommende dagene, men restene vil komme inn i Norskehavet i løpet av natt til lørdag.

STORM.NO: Sjekk været for der du er

Kraftig vind

Det betyr kuling hele lørdagen, mens den aller sterkeste vinden er ventet å treffe sent lørdag kveld.

– Stormsenteret kommer inn nordøstover i Norskehavet lørdag og søndag. Det fører til en del regn i Sør-Norge, men det kan bli oppholdsvær Østafjells. Søndag vil det først bli regn kun på Vestlandet. Så trekker denne nedbøren nordover. Samtidig vil det bli økende vind med stiv og sterk kuling på Vestlandet. Det vil blåse opp mot storm ved Stad, sier vakthavende meteorolog ved StormGeo, Beathe Tveita, til TV 2.

Hun understreker at prognosene rundt slike rester av tropiske orkaner alltid vil være mer usikre og kan endre seg. Det er mulig det kan bli enda kraftigere vind og nedbør over større områder enn det ser ut nå.

Denne modellen viser Oscars forventede rute inn i Norskehavet.
Denne modellen viser Oscars forventede rute inn i Norskehavet.

– Det viser seg gang på gang at når det kommer rester av tropiske systemer så svinger prognosene veldig, fordi det gjerne blander seg med andre systemer på veien. Det er kun små forflytninger som skal til før vi får mye mer eller mindre nedbør.

Østlandet slipper unna

Det som synes helt sikkert er at østlendingene vil slippe billig unna, men det vil neppe bli mye sol.

– Østafjells blir det bra med mildvær, men det vil være skyet, så det blir ikke mer enn perioder med sol i helgen.

Nord for Stad, i Trøndelag og Møre og Romsdal går man en fin helg i vente med lange perioder med sol. Det vil imidlertid kunne blåse kuling til tross for oppholdsværet. Lenger nord blir det grått og vått:

– I Nordland vil det nok være gråvær. Lørdagen får man nedbør i Finnmark og Troms og det vil bli ganske grått i Nordland, men opphold. Søndag vil det bli regn i hele Nord-Norge etter hvert, med vind opp i kuling styrke. Nedbøren vil komme som regn, forteller Tveita.

Storm vs Yr – Få Storm-appen: iOS | Android

Halloween-været

Frem mot helgen er det mange som må belage seg på flere grå høstdager. Etter mye regn på Østlandet tirsdag og onsdag formiddag, ser det ut som at været klarner opp akkurat i tide til halloween-feiringen.

– Det vil bli opphold på Østlandet og Sørlandet i ettermiddag og kveld, noe som bra for de som skal ut på knask eller knep. Det vil fortsatt regne på Vestlandet, men ikke like mye som før i dag. De lengst sør i Rogaland ser også ut til å slippe unna regnet, sier Storm-meteorologen.

Regnværet vil bre seg nordover mot Nordland, men helt nord i Nordland og i Troms og Finnmark får man stort sett opphold. Unntaket er Vest-Finnmark, der det vil komme regn i ytre strøk, og sludd og snø lenger inn.

Les også: Ikke gjør disse halloween-tabbene

Grått og vått

Torsdag vil man få mye gråvær med nedbør på Vestlandet og Sørlandet, men det blir bedre jo lenger øst man kommer, selv om det er fare for en del tåke her. Det vil også bli kraftig vind på Vestlandet, i Midt-Norge og i fjellene.

Aller lengst nord er det litt nedbør med sludd og snø i Finnmark, men skal bli opphold ut over dagen.

Fredag vil det bli gråvær med regn i Sør-Norge, mens Nord-Norge får forbigående oppholdsvær, men etter hvert regn i Nordland som brer seg videre nordover.