Russland planlegger en ny missiltest utenfor Finnmark. Bildet er fra en testskyting nord for Fiskerhalvøya.
Russland planlegger en ny missiltest utenfor Finnmark. Bildet er fra en testskyting nord for Fiskerhalvøya. Foto: Russlands forsvarsdepartement

Russland varsler enda en øvelse under Trident Juncture

Forsvaret bekrefter samtidig at missiltest utenfor Mørekysten ikke er normalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har informert norske myndigheter om at de planlegger ytterligere en missiltest utenfor kysten av Norge mens NATO-øvelsen Trident Juncture pågår.

Den andre missiltesten skal foregå 6., 7., 8. og 9. november mellom klokken 5 og 19, får Avinor opplyst fra russisk luftfartsmyndighet, skriver VG.

– Vi venter ikke at dette vil føre til noen merkbare konsekvenser for den sivile trafikken i norsk luftrom, opplyser Erik Lødding, kommunikasjonssjef i Avinor flysikring, i en epost til VG.

Øvelsen skal avholdes utenfor Finnmark, rundt fire mil nord for Gamvik og Berlevåg, skriver The Independent Barents Observer.

Fra før er det kjent at Russland skal gjennomføre en missiltest i havet utenfor Midt-Norge i perioden 1. til 3. november.

Den storstilte NATO-øvelsen Trident Juncture varer fram til 7. november. Alle NATOs 29 medlemsland, samt Sverige og Finland, deltar i øvelsen.

De russiske missiltestene settes i sammenheng med øvelsen.

Forsvaret: – Ikke normalt

Forsvaret bekrefter at den russiske prøveskyting av missiler utenfor Mørekysten avviker fra et normalt mønster.

Den russiske missiløvelsen begynner torsdag og foregår i internasjonalt farvann utenfor Mørekysten, midt i havområdene der NATO er i gang med storøvelsen Trident Juncture.

NATO-sjef Jens Stoltenberg har framstilt det som normalt at russerne gjennomfører slike øvelser. Men generalløytnant Rune Jakobsen, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, sier det vanlige er at slike prøveskytinger foregår i Barentshavet, mye lenger nord.

– Jeg kan ikke huske sist vi så det her nede. Sånn sett avviker det fra et normalt mønster, sier Jakobsen til NTB.

– Vi har et nært forhold til Nordflåten, og det er ikke slik den normalt opererer. Men det er selvfølgelig i Russlands rett å gjøre det, sier han.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) påpeker at det likevel ikke er noe nytt at Russland gjennomfører egne øvelser tett oppi pågående NATO-øvelser. Tidligere har dette for eksempel skjedd i Østersjøen.

– Men dette er internasjonalt farvann, og Russland er i sin fulle rett til å øve der. De har etablert et område, og de har varslet om det. Da må vi bare godta det, sier han. (©NTB)