Ina Keller har afrikanske kjempesnegler som husdyr. Sammen med 600 andre medlemmer deler hun erfaring og bilder av hobbydyrene i en Facebook-gruppe. Foto: Privat
Ina Keller har afrikanske kjempesnegler som husdyr. Sammen med 600 andre medlemmer deler hun erfaring og bilder av hobbydyrene i en Facebook-gruppe. Foto: Privat

Ina (21) har afrikanske kjempesnegler som kjæledyr: – De fleste reagerer med «æsj»

Under «andre dyr» på Finn.no kan man kjøpe Norges mest kuriøse husdyr. Hva med en vandrende pinne eller en taggete «skjeggis»?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hunder og katter har sin egen kategori på Finn.no. Det samme gjelder fisk, fugl og hest.

Under «andre dyr» samles resten, som nordmenn enten ønsker seg eller vil selge.

– Vi ser en sterk økning i antall annonser i «andre dyr» kategorien på Torget, spesielt i 2017 og hittil i 2018. Dette kan henge sammen med at flere dyrearter ble tillatt i Norge i 2017, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig hos Finn.no.

Nå vurderer de om visse av dyrene skal få sin egen kategori. Mange av de er faktisk mer populære i Norge enn det man skulle tro.

Mega hussnegler

– Jeg var egentlig kjemperedd for snegler, og synes de var utrolig ekle, sier Ina Keller (21).

To år har gått siden den gang. Nå har hun to fullvoksne afrikanske kjempesnegler hjemme, som akkurat har fått babyer. De er av arten Achatina Fulicia Jadatzi, og av tjue har hun bare to igjen å selge. Foreldrene er ikke til salgs.​

– De er veldig fascinerende og artige husdyr. I tillegg er de lettstelte og tar liten plass, sier Keller.

Tilbake i 2016, da en av kjempesneglene til en bekjent fikk avkom, ble Keller spurt om hun ville kjøpe en. Hun forteller at hun bestemte seg for å ta et oppgjør med frykten for snegler, og kjøpte likegodt fem stykker.

MAT: Sneglene er tvekjønnet og trenger ikke en partner for å legge egg. I Afrika drives det oppdrett på disse dyrene som er en god matkilde. Foto: Privat
MAT: Sneglene er tvekjønnet og trenger ikke en partner for å legge egg. I Afrika drives det oppdrett på disse dyrene som er en god matkilde. Foto: Privat
BABY: Babysneglene måler nå cirka 7 centimeter. De kan bli opptil 15. En afrikanske kjempesnegle kan veie opp til 500 gram. Foto: Privat
BABY: Babysneglene måler nå cirka 7 centimeter. De kan bli opptil 15. En afrikanske kjempesnegle kan veie opp til 500 gram. Foto: Privat

– I begynnelsen var jeg faktisk litt redd for dem, men det gikk heldigvis fort over, sier hun.

Når Ina har venner på besøk for første gang, forteller hun at det er vanlig at de føler på samme frykten.

– Folk flest reagerer med «Æsj, hva er det der?», men det synes jeg bare er morsomt. Det er litt kult å ha et så uvanlig husdyr, sier hun.

– Som hobbydyr er den afrikanske kjempesneglen ikke veldig vanlig. Likevel finnes det langt flere av sneglen i Norge enn det man kanskje tenker over, sier Svein Fosså, leder i Norges Zooforhandleres Bransjeforening.

Han forklarer at oppdrett av den afrikanske kjempesneglen som mat, er vanlig i Norge. Kjempesneglen selges som hermetikk i flere norske matvareforetninger og blir på linje med de franske vinbergsneglene (escargot) brukt som mat.

Spiser «sneglegrøt»

Til vanlig oppbevarer Ina sneglene i et gammelt akvarie uten vann. Terrariet er dekt med kokosjord, og mosen på toppen sørger både for at sneglene har det fuktig nok og mat tilgjengelig.

– De går ikke fritt rundt i huset, men jeg tar dem ut, holder dem og har dem på armen, sier hun.

Daglig består menyen av frukt og grønt med unntak av løkplanter og sitrus. De får også «sneglegrøt» en gang i uken, en blanding som består av vann, havregrøt, fiskemat og ulike frø.

– Det viktigste er at de får nok fuktighet, og at man sprayer de godt med vann, sier Keller.

Hun er ikke alene om å ha kjempesneglene. Flere av de som har hobbydyrene, deler erfaringer og bilder på Facebook-gruppen «Afrikanske Kjempesnegler». Gruppen har nesten 600 medlemmer.

Hun er opptatt av at de hun selger videre til, setter seg godt inn i hvordan man tar vare på sneglene.

– Uansett hvilket dyr du skaffer deg, må du ha tilstrekkelig kunnskap slik at du kan sørge for at dyret har det bra. Det samme gjelder for sneglene, forteller Keller.

Til tross for at hun huser to afrikanske kjempesnegler, har hun ikke blitt mer begeistret for brunsnegler.

– Jeg synes de er pestdyr og ødelegger naturen. Afrikanske kjempesnegler er innesnegler, og gir bare glede, sier Keller.

«Kose-agam»

Sander Madsens (17) har selskap av en mer uvanlig art.

<span style=PERSONLIGHET: Sander Madsen sier at skjeggagamene har masse personlighet. Reptilene blir normalt 45-55 cm lange. Foto: Privat" src="data:image/gif;base64,R0lGODlhEAAJAIAAAP///wAAACH5BAEAAAAALAAAAAAQAAkAAAIKhI+py+0Po5yUFQA7" data-src="https://www.cdn.tv2.no/images/10201072.jpg?imageId=10201072&x=0&y=0&cropw=91.543026706231&croph=100&width=328&height=477" data-srcset="https://www.cdn.tv2.no/images/10201072.jpg?imageId=10201072&x=0&y=0&cropw=91.543026706231&croph=100&width=656&height=954&compression=92 2x,https://www.cdn.tv2.no/images/10201072.jpg?imageId=10201072&x=0&y=0&cropw=91.543026706231&croph=100&width=492&height=715.5&compression=92 1.5x,https://www.cdn.tv2.no/images/10201072.jpg?imageId=10201072&x=0&y=0&cropw=91.543026706231&croph=100&width=328&height=477&compression=92 1x">
PERSONLIGHET: Sander Madsen sier at skjeggagamene har masse personlighet. Reptilene blir normalt 45-55 cm lange. Foto: Privat

– Jeg har tre skjeggagamer. De pleier å ligge på brystet mitt, under dyna, mens jeg ser på film, sier han.

– Koser du med dem?

– Ja, jeg klapper dem, men de har pigger, så det er ikke så behagelig, sier Madsen.

Skjeggagamen, Pogona vitticeps, stammer opprinnelig fra Australia. Arten er populær som husdyr i Norge, og går også under kallenavnet «skjeggis». Norges Zoohandleres Bransjeforening forteller at skjeggagamen er på topp tre mest solgte reptiler i Norge. Leopardgekko og kornsnok er også blant de mest populære.

Sander hadde lenge hatt lyst på en reptil. Da foreldrene sa kontant nei til slange, ble kompromisset en skjeggagam.

– De er utrolig sosiale dyr, følger med på alt du gjør og liker kontakt med mennesker. De egner seg også godt for nybegynnere da de blir veldig tamme og er lettstelte.

Reptilen var ulovlig

Frem til 15. august 2017 var skjeggagamen og 18 andre reptiler ulovlige å innføre, holde eller omsette i Norge.

Sander Madsen skaffet seg sin første skjeggagam for to år siden, da det forsatt var forbud mot reptilen. Madsen var ikke alene om å trosse forbudet, Norges Zoologiske Forening anslo at det var 80.000-110.000 reptiler i norske hjem før de ble lovlige.

– Jeg så aldri en logisk grunn til at reptilene var forbudt, for mange mennesker er de faktisk bedre egnede hobbydyr og enklere å holde enn hund og katt. At forbudet ble hevet er positivt fordi eierne i større grad kan få informasjon om dyrehold og nødvendig veterinærtjenester, sier Svein Fosså i Norges Zoologiske Forening.

I tilegg mener han at myndighetene får et mer transparent dyrehold og omsetning hvor man kan kontrollere opprinnelse og helsestatus.

Reptiler er det eneste dyret hvor det stilles krav at man kan dokumentere opprinnelse. Se komplett liste over tillatte reptiler her.

VEKSELVARME: I dette terrariet bor to år gamle Ditto. Som andre reptiler er skjeggagamene vekselvarme
dyr som behøver ytre varmekilder for å
nå riktig kroppstemperaturen. Foto: Privat
VEKSELVARME: I dette terrariet bor to år gamle Ditto. Som andre reptiler er skjeggagamene vekselvarme dyr som behøver ytre varmekilder for å nå riktig kroppstemperaturen. Foto: Privat
KJØNN: Eggene ligger i en inkubator med vann. Sander Madsen har temperaturen på 30 grader slik at det er like stor sannsynlighet for å få han- eller hunkjønn. Lavere temperatur øker sannsynligheten for at de blir hankjønn, og motsatt. Foto: Privat
KJØNN: Eggene ligger i en inkubator med vann. Sander Madsen har temperaturen på 30 grader slik at det er like stor sannsynlighet for å få han- eller hunkjønn. Lavere temperatur øker sannsynligheten for at de blir hankjønn, og motsatt. Foto: Privat

«Skjeggis-samfunn»

– De krever ikke så mye stell. Du må underholde buret, sørge for at de har tilstrekkelig lys, riktig temperatur og friskt vann, sier Madsen.

Skjeggagamer behøver både vegetabilsk og animalsk føde. Proteiner gir han i form av melormer, zopobhas (kjempe melormer) og sirisser, mens grøntforet kan være eple, tomat, jordbær, ruccola og diverse grønnsaker.

TERRITORIALE: Skjeggagamer er ofte veldig territorale. Disse to har bodd sammen fra de var små, og kommer derfor godt overens i terrariet. Foto: Privat
TERRITORIALE: Skjeggagamer er ofte veldig territorale. Disse to har bodd sammen fra de var små, og kommer derfor godt overens i terrariet. Foto: Privat

– Jeg bader de også en gang i uka i badekaret. Hvis de har satt noe magen, så er det godt for fordøyelsen, i tillegg til at det hjelper de om de skal bytte skinn. Når de er små skjer det ofte, men som fullvoksne skjer det et par ganger i året. De trives godt i vannet, svømmer rundt og sitter oppe på hverandre, sier han.

Sander får daglig forespørsler på Finn fra folk som er interessert i å kjøpe en skjeggagam.

Øglen kan bli opptil åtte år i naturen, mens hele femten år i fangenskap, derfor mener Madsen at man må være bestemt for å skaffe en.

– Får noen av skjeggagamene spesielle farger, kan det tenkes at jeg beholder en også. Når jeg flytter ut har jeg lyst på en slange av typen ball python, sier han.

Slangen er bedre kjent som kongepyton i Norge og hannen kan bli opptil 40 år i fangenskap.

Pinner i hjemmet

– Når andre sier de skal hjem til hunden, sier jeg at jeg skal hjem til pinnedyrene, sier Veronika Severinsen (30).

For tre år siden skulle Veronika Severinsen på date i reptilparken i Oslo. Hun hadde vært der to ganger før med barnehagen hun jobber i. Etter å ha ruslet rundt en stund, sa hun til daten at hun skulle vise han det hun synes var det heftigste i hele reptilparken.

Hun tok han med til innhegningen med pinnedyr.

Han hadde selv vokst opp med skapningene og et halvår senere bestemte de seg for å bli samboere. Før Severinsen flytta inn, foreslo han at de skulle skaffe seg pinnedyr, de også.

De startet med to: Knerten og Roar.

– Vi er pelsallergikere og har travel hverdag, så for oss passet pinnedyr perfekt.

Svein Fosså tror ikke det finnes pinnedyr i så veldig mange norske hjem, men forteller at antall individer likevel er høyt.

– Om man teller antall individer så kan det være mange i Norge. Det er vanlig å ha flere når man først har de som hobbydyr og de formerer seg lett, sier leder av Norges Zoohandleres Bransjeforening.

SPØKELSESINSEKT: Veronika Severinsen gir bort pinnedyr på Finn. Insektene hører til familien spøkelsesinsekter og er mestere på å kamuflere seg i vegetasjonen. Foto: Privat
SPØKELSESINSEKT: Veronika Severinsen gir bort pinnedyr på Finn. Insektene hører til familien spøkelsesinsekter og er mestere på å kamuflere seg i vegetasjonen. Foto: Privat

Legger 2000 egg

– De er veldig kule dyr å ha i hus. Man kan følge utviklingen og se hvordan de vokser. Man kan se på hamskifte og hvordan de styrer og ordner for å komme seg ut av skjelettet. De er rett og slett veldig enkle dyr å holde, samtidig som de er veldig fascinerende, sier Severinsen.

Det daglige stellet består av å sørge for at pinnedyrene har fuktige omgivelser og å kontrollere at sitronmelissen som står i terrariet fortsatt har blader nok som pinnedyrene kan spise på.

Severinsen renser også buret regelmessig for avføring og egg.

– Et pinnedyr kan legge opptil 2000 egg i året. De legger egg kontinuerlig, hvorav 70 prosent av de som regel klekker etter tre måneder, sier hun.

Severinsen pleier å informere om det når hun gir bort insektene. Hvis man ikke er oppmerksom kan man fort ende opp med en hel haug pinnedyr.

REGENERERING: Pinnedyr er også kjent under navnet vandrende pinner. En spesiell egenskap er deres evne til regenerering. Hvis de mister et bein, kan det vokse ut et nytt. Foto: Privat
REGENERERING: Pinnedyr er også kjent under navnet vandrende pinner. En spesiell egenskap er deres evne til regenerering. Hvis de mister et bein, kan det vokse ut et nytt. Foto: Privat

På det meste har hun hatt 35 pinnedyr, nå er hun nede i 20. Hun forteller at det som regel er foreldre med barn, som tar kontakt på Finn-annonsen.

– Det er et veldig enkle å ha med å gjøre om ungene skulle ha lyst på kjæledyr. Har de nok mat og fuktighet er det ikke noe i veien for å reise bort i noen dager. Flere har de også i barnehager eller på barneskoler, slik at barna kan lære seg å ta ansvar, forteller Severinsen.

Hun forteller også at visse bruker pinnedyr til å fø andre insekter og reptiler.

– Jeg gir ikke bort pinnedyr for at det skal bli mat til andre, sier hun og legger til:

– Da vil jeg i hvert fall ikke vite om det.

Vurderer ny kategori

Hvor vidt et dyr får en egen kategori på Finn henger sammen med populariteten.

– For at en type dyr skal få sin egen kategori på Torget må det være et visst antall dyr som annonseres jevnlig i kategorien, sier Kristine Eia Kirkholm, PR- og informasjonsansvarlig hos Finn.no.

Hun forteller at de har sett en sterk økning i antall annonser som averteres under «andre dyr» de siste årene.

– Vi har vurdert å gi reptiler og gnagere egne kategorier, men vet at det er mange som ikke liker å se reptiler. Vi ser også at vi begynner å få ganske mange annonser for gnagere, sier Kirkholm.

Det mest populære dyret på Finn uten en egen kategori er kanin.

– Kanin og kaninunger er det mest søkte dyret med rundt 600 000 søk i 2018.

På en andreplass ligger marsvin og hamster med over 200 000 søk hver. Gris og minigris ligger på rundt 100 000.

– Skjeggagam er tydeligvis litt populært. Vi har ca. 20 000 søk på dette hittil i år. I tillegg har ca. 4000 søk på snegle og nærmere 10 000 på pinnedyr, avslutter Kirkholm.