SIKTET: Norskiraneren (innfelt) ble pågrepet i Sverige, mistenkt for flyktningespionasje og drapsforberedelser i Danmark.
SIKTET: Norskiraneren (innfelt) ble pågrepet i Sverige, mistenkt for flyktningespionasje og drapsforberedelser i Danmark. Foto: montasje/Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

USA: Pågrepet norskiransk familiefar er «snikmorder fra det iranske regimet»

Iran avviser anklagen om attentatplaner i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag opplyste Politiets Efterretningtjeneste (PET) i Danmark at en norsk statsborger er pågrepet i Sverige, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot eksil-iranere i Danmark.

Den norske statsborgeren av iransk opprinnelse ble pågrepet i Göteborg 21. oktober, mistenkt for flyktningespionasje og forberedelser til drap, skriver Säkerhetspolisen.

TV 2 kjenner til den pågrepne mannens identitet, og kan fortelle at det dreier seg om en familiefar i 30-årene, bosatt et sted på Østlandet.

Mannen som har teknisk utdannelse fra hjemlandet, har fremstått som opposisjonell mot det sittende regimet i Iran. Han har de siste årene jobbet for flere norske selskap i IT-sektoren.

Ifølge rettsboken fra Københavns byrett ble norskiraneren varetektsfengslet 5. oktober in absentia og etterlyst. Rettsmøtet 22. oktober ble holdt bak «lukkede dører av hensyn til statens forhold til fremmede makter», heter det i kjennelsen som TV 2 har fått tilgang til.

Det pågår fortsatt etterforskning mot mannen, som nekter for at han er skyldig etter siktelsen. Han er varetektsfengslet i Danmark frem til 8. november.

Avisen The Jerusalem Post skriver at den israelske etterretningstjenesten Mossad bidro med opplysninger som forhindret attentatet. Mossad skal også ha tipset franske myndigheter i sommer om attentatplaner mot eksil-iranere.

– Intensivt samarbeid

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de har bistått danske Politiets Efteretningtjeneste (PET) i arbeidet med å avdekke attentatplanene i Danmark.

– Pågripelsen er et resultat av et intensivt samarbeid mellom sikkerhetstjenestene i Norge, Danmark og Sverige, opplyste PET-sjef Finn Borch Andersen under en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Borch Andersen kan mannen knyttes til iransk etterretning.

– Det er kort sagt snakk om en sak som handler om iransk etterretning, som etter vår oppfatning planla et attentat i Danmark, sa han.

Den norske statsborgeren som nå er pågrepet, skal ha tatt del i attentat-planleggingen.

Det var denne saken som var bakgrunnen for den store politiaksjonen i Danmark 28. september, der broer ble stengt og togtrafikk ble stanset.

– Fotograferte bopel

Dagen etter politiaksjonen, redegjorde Københavns politi for at PET i en periode hadde jobbet med en sak som handlet om trusler mot flere enkeltpersoner i Danmark.

I en pressemelding opplyser PET at de siden tidlig i år har hatt personbeskyttelse for lederen for ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) i Danmark. Årsaken er konkrete trusler, som ifølge PET har kommet fra Iran.

I dagene før politiaksjonen 28. september, slo PET fast at en person observerte og fotograferte stedet der ASMLA-lederen holdt til. Ifølge retten er det en begrunnet mistanke om at den norsk-iranske familiefaren stod bak fotograferingen av ASMLA-lederens bopel. Det er grunn til å mistenke at informasjonen skulle brukes i planleggingen av et drap på ASMLA-lederen, opplyser PET.

Varsler reaksjon

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen kaller det «fullstendig uakseptabelt» at Iran ifølge PET har planlagt et attentat på dansk jord. Det vil få konsekvenser, varsler han.

– Regjeringen vil reagere overfor Iran, og vi samtaler med europeiske partnere om ytterligere tiltak, sier Samuelsen.

Tirsdag kveld opplyste Samuelsen at Danmarks ambassadør i Iran vil bli hjemkalt for konsultasjoner, noe som innen diplomatiet regnes som en streng reaksjon.

Iran avviser

Iran avviser anklagen om attentatplaner i Danmark og hevder PET sprer desinformasjon.

– Der er snakk om desinformasjon og et nytt eksempel i serien av sammensvergelser og planer som velkjente iranske motstandere står bak for å forsøke å ødelegge det gode og progressive Iran, heter det i en kunngjøring iransk UD har sendt til dansk TV 2 og DR Nyheter.

Samuelsen er ikke overrasket.

– Men det er den iranske regjering, det er den iranske stat, som står bak fastholder han.

Støtte fra Storbritannia og USA

Etter et møte med statsminister Lars Løkke Rasmussen ga Storbritannias statsminister Theresa May støtte til den danske regjeringen.

– Storbritannia vil selvfølgelig uten omsvøp fordømme forsøk fra utenlandske aktører som utfører enhver form for angrep på europeisk jord, sier May ifølge dansk TV 2.

Også USA uttrykker støtte, skriver utenriksminister Mike Pompeo på Twitter:

– Vi gratulerer den danske regjering med pågripelsen av en snikmorder fra det iranske regimet. I snart 40 år har Europa vært mål for terrorangrep støttet fra Iran. Vi oppfordrer våre allierte og partnere til å konfrontere alle Irans trusler mot fred og sikkerhet, skriver USAs utenriksminister.

Erna: Norge jobber med respons

Den typen etterretningsaktivitet som er avdekket i Danmark, er uakseptabelt, og Norge jobber med en respons overfor Iran, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen holdt en pressekonferanse om attentatforsøket tirsdag.
Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen holdt en pressekonferanse om attentatforsøket tirsdag. Foto: Martin Sylvest/Ritzau/NTB scanpix

– Vi ser veldig alvorlig på den situasjonen som har oppstått i Danmark og ikke minst at en norskiraner er innblandet i dette. Det betyr at det blir en politietterforskning og et politiarbeid i Norge knyttet til vår side av denne saken. Jeg kan ikke gå inn i detaljene så lenge den pågår, sa Solberg på en pressekonferanse på Stortinget onsdag.

– Utenriksdepartementet jobber nå med hvilken respons vi skal ha på dette, også med bakgrunn i bedre informasjon fra våre polititjenester om forholdene rundt dette, sier statsministeren.

Hun møtte pressen sammen med de andre nordiske statsministerne som er i Oslo i forbindelse med Nordisk råd.

– Denne typen etterretningsaktivitet og forsøk på attentat som her er planlagt på et annet lands jord, er helt uakseptabelt. Jeg mener vi må si tydelig og klart fra om det, sier Solberg.

De nordiske statsministerne under pressekonferansen på Stortinget onsdag.
De nordiske statsministerne under pressekonferansen på Stortinget onsdag. Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

Drøfter felles europeisk svar

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier ifølge dansk TV 2 at han også støtter Danmark, og at svenske myndigheter trenger mer tid til å fordøye opplysningene før han kan uttale seg.

Danmarks statsminister vil drøfte et felles europeisk svar overfor Iran i saken.

– Det er behov for å vise Iran at vi godt vet hva som har skjedd, og at vi ikke finner oss i det, sa Lars Løkke Rasmussen i Oslo.

– Jeg har kjennskap til at iranerne også i andre land har hatt lignende aktiviteter. Vi bruker de kommende dagene på å henvende oss til våre europeiske allierte for å kunne gi et samlet motsvar.

Han understreket at Danmark valgte å gå offentlig ut med saken fordi den blir vurdert som svært alvorlig. Regjeringssjefen viste også til at Danmark har kalt hjem sin Iran-ambassadør for konsultasjoner, og at den iranske ambassadøren i Danmark har vært kalt inn for samtaler i dansk UD.

– Vi utelukker ikke nye skritt, sa Løkke Rasmussen.

(TV 2/NTB)