FUNNET DØD: Kvinnens ekssamboer ble funnet her, på et hotell i sentrum av Kristiansand.
FUNNET DØD: Kvinnens ekssamboer ble funnet her, på et hotell i sentrum av Kristiansand. Foto: NTB scanpix

Dobbeltdrapstiltalt nekter å forklare seg – kjemper for å stanse skjult agent

KRISTIANSAND (TV 2): En kvinne i 40-årene er tiltalt for å ha drept både sin far og sin eks-samboer. Hennes forsvarer Olav Sylte mener politiet brøt loven da de innhentet hemmelige opptak av samtaler mellom kvinnen og en skjult agent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kvinne fra Agder er tiltalt for to drap – et på sin far i 2002 og et på sin ekssamboer i 2014.

Rettssaken starter i Kristiansand tingrett mandag morgen, men allerede onsdag sist uke ble det avholdt et forberedende rettsmøte i tingretten.

Der skulle det blant annet avklares hvorvidt materiale politiet har fremskaffet gjennom en hemmelig undercover-operasjon, kan brukes i retten.

Skjult etterforskning

Før kvinnen ble pågrepet og siktet for de to drapene i 2017, hadde politiet drevet en lengre undercover-operasjon mot henne.

Operasjonen ble satt i gang etter at det var omstendigheter rundt ekssamboerens dødsfall på et hotellrom i Kristiansand politiet stusset over.

Det skal ha vært gjennom denne undercover-operasjonen at politiet fikk bevisene de trengte for å gå til pågripelse.

Blant annet var det en kvinnelig agent som kom seg tett på kvinnen, og det ble gjort opptak av samtaler de hadde.

– Lovstridig

Det er enkelte av disse opptakene Sylte mener er lovstridige.

– Å bruke opptakene strider mot retten en siktet i en straffesak har til å ikke forklare seg. Dette er et lovbrudd fra politiets side. Jeg ønsker en kjennelse på at dette materiale, altså skjulte opptak og forklaringer fra agenten om forskjellige sekvenser, ikke kan legges fram i retten, sier Sylte, som mener politiets fremgangsmåte her strider med menneskerettighetene.

Tingretten la i dette spørsmålet til grunn at dette var en avgjørelse tingrettsdommeren i den aktuelle saken må ta stiling til når saken starter mandag.

Dette anket advokat Sylte til lagmannsretten, som fredag ettermiddag forkastet anken. Sylte har nå klaget avgjørelsen inn for Høyesterett.

Han håper derfor Høyesterett vil behandle anken og komme med en avgjørelsen i begynnelsen av uken.

Påtalemyndigheten, på sin side, er ikke enige i at bevismaterialet er innhentet på ulovlig måte, og ønsker å legge det fram for Kristiansand tingrett for å få belyst saken.

Ingen forklaring

Kvinnen har så langt ikke forklart seg i politiavhør etter at hun fikk status som siktet, og har heller ikke planer om å forklare seg når rettssaken starter.

– Hun har sagt at hun er uskyldig, utover dette har hun ikke noe mer å si, sier Sylte til TV 2.

Han forklarer at han derfor vil bygge hennes forsvar på fakta i saken, og at han vil føre bevis for at ingen av de døde ble drept.

– Jeg mener det ikke er bevist at dette er to drap, og at det er snakk om to naturlige dødsfall, sier han til TV 2.

Kvinne har sittet i varetekt i et år.

– Nå ser hun fram til at fakta skal kunne belyse saken, sier Sylte.

Det er lagt opp til en omfattende rettssak som skal vare helt fram til 21. januar neste år. 150 navn står på vitnelista.

Åpnet grav

Kvinnen ble pågrepet av politiet i 2017 og siktet for drapene.

Dødsfallet til kvinnens far ble i 2002 henlagt som intet straffbart forhold. I 2017 ble graven åpnet, det ble gjennomført en obduksjon, og man så da at dødsfallet var forårsaket av kvelning eller forgiftning.

Politiet har tatt selvkritikk på at ikke farens dødsfall ble etterforsket ytterligere i første omgang.

I tillegg til de to drapene, er kvinnen tiltalt for fire tilfeller av å ha «hensatt noen i avmakt, bevisstløshet eller lignende tilstand».

Påtalemyndigheten mener kvinnen drepte sine to ofre slik:

26. eller 27. mars i 2002 skal hun ifølge politiet ha drept faren sin i hans hjem. Han skal ha sørget for å skjenke ham med alkohol og piller før han trolig ble druknet i et badekar, mener politiet. ​

Natt til søndag 6. april i 2014 skal hun ha drept eks-kjæresten sin på et hotell i Kristiansand sentrum. Politiet mener at hun fikk ham til å innta dødelige tabletter før hun kvalte ham.

Etter at Riksadvokaten så på saken, ble det besluttet å tiltale kvinnen for forsettlig, ikke overlagt, drap.

Av tiltalen går det fram at påtalemyndigheten vil legge ned påstand om forvaring for kvinnen.