Politiet hadde en svært travel dag på den første store snøfalls-dagen denne vinteren. De måtte rykke ut til en rekke utforkjøringer og uhell, i tillegg til at de avholdt mange kontroller. Et stort antall biler med sommerdekk ble luket ut av trafikken i løpet av dagen. Foto: Scanpix.
Politiet hadde en svært travel dag på den første store snøfalls-dagen denne vinteren. De måtte rykke ut til en rekke utforkjøringer og uhell, i tillegg til at de avholdt mange kontroller. Et stort antall biler med sommerdekk ble luket ut av trafikken i løpet av dagen. Foto: Scanpix.

Storfangst: Tok 17 med sommerdekk – i én kontroll

Og politiet fikk noen helt spesielle henvendelser...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken fikk vi det første store snøfallet i Sør-Norge vintersesongen 2018/19. Det var godt varslet av meteorologene på forhånd, likevel fikk en rekke bilister problemer.

Natt til tirsdag lavet snøen ned og grytidlig på morgenen var politiet ute med en klar advarsel til alle bilister: Har du fortsatt sommerdekk på bilen din – da skal du la den stå i dag.

De aller fleste fulgte den oppfordringen, men noen tok likevel sjansen. For de fleste gikk det sannsynligvis bra, men utover dagen kom det en rekke rapporter om utforkjøringer og mindre ulykker.

Og ikke minst: Dette ble en dag der mange ble tatt med sommerdekk!

Storfangst

I morgentimene stilte Statens vegvesen seg opp på Taraldrud kontrollstasjon, på E6 i Ski. Kjøretøy som ikke var skodd etter forholdene ble stoppet og holdt igjen. De fikk ikke kjøre videre før forholdene bedret seg, og det var trygt å kjøre videre.

Utover dagen avholdt Vegvesenet kontroller en rekke steder. Fokuset var på vinterutrustning, dekk og felger. Flere vogntog fikk kjøreforbud.

Da Utrykningspolitiet, lokalt politi og kontrollører fra Vegvesenet stilte seg opp på Riksvei 22 som går fra Skedsmo i Akershus til Rakkestad i Østfold, ble det også storfangst.

Hele 17 biler fikk bruksforbud, fordi de kjørte med sommerdekk, 10 av disse ble anmeldt. I tillegg fikk fire gebyr på grunn av for dårlig dekkutrustning. Her var det snakk om for lav mønsterdybde.

Ut over dette ble én anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand. En manglet forsikring og en ble tatt for overlast.

Nå kan det bli dyrt å kjøre med sommerdekk

Skal "bare"...

En stor snakkis på snøfalls-dagen i går var for øvrig en Twitter-meldingen fra politiet i øst. De gikk ut med en veldig klar oppfordring om at de som ikke var skodd for føret, IKKE måtte ringe politiet for å spørre om tillatelse til å kjøre med sommerdekk.

Statens vegvesen hadde en rekke kontroller i går, blant annet her: På Taraldrud kontrollstasjon i Ski. Her ble en rekke tyngre kjøretøy stoppet og holdt igjen. Foto: Statens vegvesen.
Statens vegvesen hadde en rekke kontroller i går, blant annet her: På Taraldrud kontrollstasjon i Ski. Her ble en rekke tyngre kjøretøy stoppet og holdt igjen. Foto: Statens vegvesen.

– Vi har fått en del henvendelser fra bilister på dette. Svaret på det, er selvfølgelig at de ikke får tillatelse. Har du sommerdekk, så må du la bilen stå. Det er forskjellige årsaker. Men noen har en avtale og «skal bare». sa operasjonsleder Kari Monsen i Øst politidistrikt, til NRK utpå formiddagen.

Brooms bilekspert Benny Christensen kommenterte dette slik:

– At noen ringer til politiet for å be om "tillatelse" til å kjøre med sommerdekk, mener jeg er smått utrolig. Hvordan i all verden skal politiet kunne vurdere kjøreforholdene rundt om på ulike steder, uten å være der selv? Det at man i det hele tatt ringer for å spørre om noe sånt, tyder vel på at man vet at det ikke er smart å legge ut på sommerdekk. Og da er det så enkelt som at bilen må stå, sier Benny.

Slik fant Ivar bilen – nå lover han hevn!

Krasjer på sommerdekk

Også forsikringsbransjen merker hvert år det første store snøfallet godt. De fører blant annet statistikk over hvor mange biler på sommerdekk som er involvert i ulykker på vinteren. Og dem er det ganske mange av.

I fjor var andelen på landsbasis 3,9 prosent av ulykkene. Verstingene var Oslo-folk. Der involverte hele 8,4 prosent av bilskadene i Oslo sist vintersesong sommerdekk.

Oppfordringen fra Brooms bilekspert er klar og tydelig:

– Når det er vinterføre – eller fare for vinterføre – skal du bruke vinterdekk. Den regelen er ufravikelig. Det kan rett og slett være livsfarlig å våge seg ut på sommerdekk slike dager. I beste fall skader du bare bilen din, og risikerer avkortning på forsikringen. I verste fall kan du skade både deg selv og andre. Den sjansen må du rett og slett ikke ta, sier Broom-Benny.

LES OGSÅ: – Hjelp, bilen min har vært på verksted et halvt år

Se video: En av disse bilene vil du ikke sitte i