Fylkesleder i Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten i forkant av Østfold KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya.
Fylkesleder i Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten i forkant av Østfold KrFs ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya. Foto: Hagen, Fredrik/ NTB scanpix

fylkeslederen i Østfold krf etter fylkesårsmøtet:

– Det er illojalt å stemme noe annet

Tirsdag kveld ble det kjent at KrF trolig vil bli stemme for blå regjering under fredagens landsmøte. Derimot er dette langt ifra avklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kveld gikk det siste fylkesårsmøte i KrF av stabelen i Østfold. Under møtet ble det klart at det vil sendes 99 blå og 90 røde delegater til partiets landsstyremøte fredag.

Det er på dette landsmøtet at partiet skal stemme over om de skal gå for et rødt eller blått regjeringssamarbeid, eller bli stående i opposisjon.

Fylkesleder i Østfold KrF, Brynjar Høidebraaten, ønsker selv en blå regjering. Til tross for at tirsdagens utfall på mange måter var forventet, var han slettes ikke sikker på hvordan avstemningen skulle ende.

– Jeg var veldig nervøs. Det var mange gode innlegg både på den ene og den andre siden. Så hvordan dette skulle gå, skjønte jeg ikke før vi fikk resultatet, forteller fylkeslederen til TV 2.

Vil endre voteringsrekkefølgen

Ved 18-tiden tirsdag fikk TV 2 se et forslag stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Stienar Reiten fremmer sammen med KrFU-leder Martine Tønnesen, KrFK-leder Oddbjørg Minos og fylkesleder i Østfold, Brynjar Høydebraaten.

Disse ønsker en helt ny modell for avstemningene under fredagens landsmøte.

Den foreslåtte modellen gir lik mulighet til å stemme for at KrF skal fortsette i opposisjon, som til alternativene om å forhandle med høyre- og venstresiden.

De fem mener at det skal stemmes over tre alternativer i denne rekkefølgen:

a) Først søke mulighetene for et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

b) Så søke mulighetene for å gå inn i Solberg-regjeringen sammen med Høyre, Frp og Venstre.

c) Fortsette å være et konstruktivt opposisjonsparti som søker samarbeid fra sak til sak. Det innebærer at dagens regjering fortsetter og at KrF markerer seg som et kristendemokratisk sentrumsparti på ikke-sosialistisk side.

I et tidligere intervju med TV 2 forteller stortingsrepresentat Hans Fredrik Grønvan at de også ønsker at avstemningene skal skje åpent, og ikke lukket slik partiledelsen har gått inn for.

Høidebraaten frykter at voteringsrekkefølgen, slik den er nå, kan skape usikkerhet.

– Slik det er lagt opp nå, kan det bli sånn at man er så redd for å havne i feil regjering at man stemmer nei for å gå i regjering. Jeg er redd for at det kan utvikle seg sånn at frykten for å tape, blir sterkere enn ønsket om å vinne, sier han.

Tirsdag kveld bekreftet partileder Knut Arild Hareide at han er kjent med forslaget om å endre voteringsrekkefølgen.

– Jeg vil ikke se bort fra at vi endrer voteringsrekkefølgen på landsmøtet. Det er landsmøtet som fullt og helt bestemmer det, sa han tirsdag kveld.​

Ingenting er avgjort

Selv om et knapt flertall i KrF heller mot en blå regjering, er ingenting avgjort. Ingen av delegatene er bundet til å stemme på det samme på fredag, som det de gjorde under fylkesårsmøtet.

Høidebraaten føler seg slettes ikke selvsikker før fredagens skjebnevalg.

– Ingen er valgt med bundet mandat, men man er valgt med en forventning fra fylkesårsmøtene sine om hva de skal stemme. Så da tenker jeg at det er illojalt å stemme noe annet.

For at Hareide skal vinne frem med sitt syn, er han avhengig av at noen blå delegater velger å stemme noe annet enn de har blitt valgt på i fylkeslagene.

Tirsdag var TV 2 i kontakt med 17 av disse som omtales som de «lyseblå» delegatene. Kun to av de 17 åpner døra såvidt på gløtt for å endre standpunkt under voteringen.

Hareide ønsker ikke å diskutere sin stilling som partileder, dersom landsmøtet ikke ender i hans favør.

– Mange har spekulert på det hele veien, men jeg har holdt fokus på veivalget hele tiden og det er dét vi skal diskutere, sa ha​n tirsdag kveld.