KRIMINELL: James «Whitey» Bulger holdt jerngrep rundt store deler av Boston gjennom sin karriere som kriminell. Dette bildet ble tatt av FBI på 80-tallet, men han ble først etterlyst og forsøkt pågrepet i slutten av 1994. Etter 16 år på rømmen ble han arrestert i 2011.
KRIMINELL: James «Whitey» Bulger holdt jerngrep rundt store deler av Boston gjennom sin karriere som kriminell. Dette bildet ble tatt av FBI på 80-tallet, men han ble først etterlyst og forsøkt pågrepet i slutten av 1994. Etter 16 år på rømmen ble han arrestert i 2011. Foto: FBI/AP

Notorisk mafiasjef drept i fengsel

Mannen som tidligere toppet listen over FBIs mest ettersøkte ble drept samme dag som han ankom nytt fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere lederen av Bostons fryktede Winter Hill Gang, James «Whitey» Bulger ble drept i fengsel tirsdag denne uken.

– Han levde et voldelig liv, og han døde voldelig, sier forfatter Dick Lehrer, som har skrevet bok om den notorisk kriminelle gjenglederen, til CNN.

På rømmen

89-åringen hadde vært på rømmen i 16 år da han ble arrestert i 2011, og har de siste årene sonet en dom som inkluderer hans rolle i 11 drap i perioden 1973 til 1985.

Han lå lenge rett bak Osama bin Laden på FBIs liste over USAs mest ettersøkte, og lå på førsteplass i perioden fra da bin Laden ble drept frem til han ble pågrepet i 2011.

Samme dag som Bulger ble overført fra et fengsel i Oklahoma til United States Penitentiary i Hazelton i West Virginia ble han funnet brutalt drept.

– Nå som han er død, håper jeg at beryktetheten til Whitey Bulger ikke tar bort fokuset fra ofrene og deres familier. Jeg håper dette er slutten på et veldig trist kapittel i Bostons historie, der han skapte så mye skade gjennom sine brutale kriminelle handlinger, sier tidligere statsadvokat Carmen Ortiz, som var aktor i saken mot Bulger.

Drapet på Bulger blir nå etterforsket. Flere kilder opplyser til the Boston Globe at en innsatt med koblinger til mafiaen er mistenkt for drapet.

ARRESTERT: Dette bildet av Bulger er tatt da han ble arrestert i 1953.
ARRESTERT: Dette bildet av Bulger er tatt da han ble arrestert i 1953. Foto: Anonymous

FBI-informant

Da Bulger terroriserte Boston på sitt verste jobbet han samtidig som informant for FBI. Han skal underveis ha gitt flere gaver og bestikkelser til FBI-agentene, og en pensjonert FBI-agent skal ha advart han i 1995, i forkant av at myndighetene tok ut tiltale mot han, sånn at han rakk å rømme.

Bulgers kriminelle virksomhet og dobbeltspill med FBI har blitt filmatisert flere ganger, blant annet av Johnny Depp i «Black Mass» fra 2015. Jack Nicholsens karakter Frank Costello i Filmen The Departed er også inspirert av Bulger.

I 2015 sendte en gruppe elever et brev til Bulger i anledning en skoleoppgave i historie, og fikk flere utfyllende svar fra den tidligere mafialederen.

– Jeg sløste bort livet mitt, og levde på en dårlig måte, skrev han blant annet.