pågrepet for attentat-planlegging:

Dette vet vi om den siktede nordmannen

21. oktober ble en norsk statsborger pågrepet, mistenkt for å planlegge et attentat i Danmark. Dette er det vi vet om mannen som nå er varetektsfengslet i isolasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kunne Politiets Efterretningtjeneste (PET) i Danmark fortelle at de hadde pågrepet en norsk statsborger av iransk opprinnelse.

Mannen ble arrestert 21. oktober, og dagen etter satt i varetekt i isolasjon. Der skal han foreløpig sitte frem til 8. november.

Etter det TV 2 erfarer har alle de nordiske sikkerhets- og etterretningstjenestene over lengre tid vært involvert i etterforskningen.

Familiefar

TV 2 kjenner til den pågrepnes identitet, og kan fortelle at det dreier seg om en mann i 30-årene.

Han er en familiefar bosatt et sted på Østlandet.

Mannen har teknisk utdannelse fra hjemlandet. TV 2 vet også at mannen i samtaler med andre, har uttrykt seg som opposisjonell mot det sittende regimet i Iran.

Det pågår fortsatt etterforskning mot mannen, som nekter for at han er skyldig etter siktelsen.

Sammenheng med omfattende aksjon

PET har jobbet med saken i lang tid, og fått bistand fra en rekke samarbeidspartnere. Ifølge PET handler saken om at iransk etterretning planlegger et attentat mot en person som er bosatt i Danmark. Den norske statsborgeren som nå er pågrepet, skal ha tatt del i attentat-planleggingen.

Det var denne saken som var bakgrunnen for den store politiaksjonen i Danmark 28. september, der broer ble stengt og togtrafikk ble stanset.

Dagen etter politiaksjonen, redegjorde Københavns politi for at PET i en periode hadde jobbet med en sak som handlet om trusler mot flere enkeltpersoner i Danmark.

I en pressemelding opplyser PET at de siden tidlig i år har hatt personbeskyttelse for lederen for ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz) i Danmark. Årsaken er konkrete trusler, som ifølge PET har kommet fra Iran.

– Uakseptabelt

I dagene før den store politiaksjonen 28. september, slo PET fast at en person observerte og fotograferte stedet der ASMLA-lederen holdt til.

På bakgrunn av etterforskning som var gjort i saken, hadde PET grunn til å mistenke at denne informasjonen skulle sendes til iransk etterretningstjeneste. Der skulle informasjonen inngå i planleggingen av et attentat mot lederen av ASMLA i Danmark.

Retten mistenker at det var den norsk-iranske familiefaren som stod bak fotograferingen av ASMLA-lederens bopel.

Uansett hvorvidt den pågrepne finnes skyldig eller ikke, understreker PET at de ikke aksepterer at en fremmed etterretningstjeneste planlegger et attentat mot en person i Danmark.

Det samme sier Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

– Det er selvfølgelig totalt uakseptabelt at fremmede lands etteretningstjenester driver aktivtitet på dansk jord. Når vår etteretningstjeneste velger å gå ut med dette, er det nettopp for å sende et klart budskap til Iran om vi ikke finner oss i det, sier Rasmussen til TV 2.