SLAPS PÅ VEIENE: To biler frontkolliderte tirsdag på Fossanveien i Re i Vestfold. Bilførerne kom fra ulykken uten alvorlige skader, og ble kjørt til sykehus for sjekk.
SLAPS PÅ VEIENE: To biler frontkolliderte tirsdag på Fossanveien i Re i Vestfold. Bilførerne kom fra ulykken uten alvorlige skader, og ble kjørt til sykehus for sjekk. Foto: Brannvesenet i Vestfold

Nordmenn sliter på glatta – og verre skal det bli

Snøfallet har skapt problemer for sjåfører landet rundt, og nødetatene har tirsdag hatt mer enn nok å henge fingrene i. Noen steder er det også fare for underkjølt regn i natt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det virker som glatte veier har kommet brått på mange nordmenn. Tirsdag har det nemlig vært svært mange utforkjøringer og trafikkulykker landet over.

Politiet i Innlandet, som omfatter Oppland og Hedmark, har hatt mye å gjøre gjennom tirsdagen. I tillegg til flere militære kjøretøyer som har slitt på glatta, har også mange sivile slitt med å manøvrere seg gjennom snø- og isdekte veier.

Tidlig på morgenen ble en person kjørt til sykehus for sjekk, etter å ha fått sleng på bilen med sommerdekk på riksvei 3 ved Husom i Hedmark.

En time senere mistet en bil med vinterdekk kontrollen på riksvei 25 ved Løten, og havnet på taket. Totalt har politiet i Hedmark og Oppland tirsdag meldt om over ti trafikkulykker, der mange av dem virker å skyldes glatt føre.

Vanskelig slapseføre

Sør-Øst politidistrikt har også måttet rykke ut flere ganger på grunn av trafikkulykker tirsdag. I Tønsberg kjørte en mann i 50-årene ut av veien i en sving, i en bil med sommerdekk med dårlig mønster.

Like før klokken halv tre måtte alle nødetater rykke ut til fylkesvei 306 i Re kommune i Vestfold, da det kom melding om en frontkollisjon.

– To personbiler hadde frontkollidert, men begge førerne var ute av bilene da vi kom til stedet. Vi sikret skadestedet, gjorde bilene strømløse og hadde på litt absorberende bark da det hadde lekket litt bensin fra den ene, sier brannmester Steinar Holm i Vestfold Interkommunale Brannvesen.

Han fortalte at det ikke var direkte glatt på stedet, og heller ikke på strekningen de hadde kjørt under utrykningen fra Tønsberg.

– Det er mer snø i Re enn i Tønsberg, så det er slapsete føre. Det kan være utfordrende nok, sier Holm.

Politiet i Øst måtte tirsdag ettermiddag reise til Hvamsvegen i Nes, etter melding om en bil som hadde kjørt inn i et tre. Sjåføren ble lettere skadd, og fikk førerkortet beslaglagt etter å ha kjørt på for dårlige vinterdekk.

Omtrent klokken 15 var det en kjedekollisjon ved Namsos lufthavn, med totalt fem biler involvert.

– Ingen personskade, men det er redusert fremkommelighet. Veien er svært glatt, og strøing er bestilt, opplyste Trøndelag politidistrikt.

Fare for underkjølt regn

I Vest politidistrikt har det også vært en travel tirsdag. I tillegg til en alvorlig hendelse der en kvinne i 60-årene ble påkjørt, ble en mann i 70-årene fraktet til sykehus etter å ha kjørt av veien og havnet på taket.

Det kan bli dårlige kjøreforhold også på onsdag, og Statens vegvesen har advart mot at det noen steder kan bli underkjølt regn.

– Vi har mye nedbør i vente. Dette kan komme som regn som fryser på bakken, noe som kan gi dårlig veigrep. Statens vegvesen vil utføre nødvendige tiltak, men det kan ta tid før de når over hele veinettet med strøsand eller salt, sier seksjonssjef Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen.

Faren for underkjølt regn er størst i Valdres og Gudbrandsdalen. Stensrud fremhever at E6 over Dovrefjell kan være spesielt utsatt, hvis værprognosene slår til.

Også på sideveiene i lavlandet og Mjøstraktene kan det bli utfordrende føre fram til onsdag. Vegtrafikksentralen vest har oppfordret bilister om å være ekstra forsiktige på strekningen Hol – Aurland, nettopp på grunn av underkjølt regn.

– Vårt råd til trafikantene er å beregne god tid, kjøre etter forholdene og holde god avstand til bilen foran. Vinterdekk er det eneste som duger på veiene nå, og de bør være i god stand. De som kjører busser, vogntog og andre tunge kjøretøy, må se an vær- og føremeldingene, og legge på kjetting i tide, sier Stensrud.