– Det er skremmende, men det er modig av Antidoping Norge

Ole Einar Bjørndalen liker at Antidoping Norge sier ifra.
Ole Einar Bjørndalen liker at Antidoping Norge sier ifra.
Ole Einar Bjørndalen håper Antidoping Norges standpunkt kan få WADA og IOC til å høre etter.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 skrev tirsdag om et Antidoping Norge som ikke vil sende dopingkontrollører til Tokyo-OL i 2020.

Til det er verken arbeidsvilkårene eller og måten dopingprøver blir tatt på gode nok.

Det betyr at et av verdens ledende antidopingbyråer ikke er tilstede for andre OL på rad.

– Kan ikke ha et nytt mesterskap med useriøse tester

At noen «sier i fra og står på prinsippene», som Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, kalte det, liker Bjørndalen.

– Jeg synes det er skremmende, men samtidig veldig modig av Antidoping Norge at de gir klare og tydelige beskjeder og ikke finner seg i for dårlige testprosedyrer under mesterskap. Da må WADA snart begynne å reagere. Det er de som kanskje styrer det her, sammen med IOC, og de må virkelig ta tak i det. Dette er en situasjon de må finne ut av, for vi kan ikke ha et nytt mesterskap med useriøse tester. Det har det vært i altfor mange mesterskap nå, sier han til TV 2.

– Tror du det blir lagt merke til internasjonalt når Norge sier «nei takk» til OL?

– Ja, det tror jeg. Det blir slått opp overalt, og da vil folk reagere på det. Om det blir gjort noe? Det er opp til IOC.

Den tyske kringkasteren ARD publiserte tidligere denne måneden videoer som fikk både utøvere og resten av idrettsverdenen til å reagere.

I OL i Pyeonchang var både urinprøver og konfidensielle dokumenter tilsynelatende fritt tilgjengelig for langt flere enn de som burde hatt tilgang.

– Tror du utøvere i dag kan føle seg trygge på at sikkerheten er god nok?

– Nei, det tror jeg ikke. Det jeg var igjennom i Sotsji-OL, og det som skjedde i Pyeongchang, var ikke bra nok, og jeg er ganske overbevist om at det er mange utøvere som føler seg utrygge. Og det er overhodet ikke en god følelse å gå inn i et mesterskap som arrangeres hvert fjerde år med, sier Bjørndalen.

– Hvor står antidopingarbeidet nå? Er vi på en god plass eller på en dårlig plass?

– I utgangspunktet er vi på en god plass. Det blir satt av ganske mye ressurser, men det er vanskelig å finne optimal testing. Og samarbeidet må bli bedre. Og det må nok bli mer uavhengig.

NIF vil ha felles organ for dopingtesting

Ordet «uavhengig» dukker opp i så godt som samtlige diskusjoner om hva som må endres i internasjonalt antidopingarbeid om dagen.

Norges Idrettsforbund (NIF) er en av mange aktører som tar til orde for et mer uavhengig arbeid, og i en pressemelding i dag vil NIF se at den uavhengige stiftelsen International Testing Agency (ITA) blir et felles testorgan verden over.

Den relativt nye stiftelsen er, i motsetning til for eksempel Verdens antidopingbyrå (WADA), i stor grad uavhengig, og NIF mener det ville vært bedre at ITA, og bare de, gjennomfører tester - i stedet for at et utall forskjellige instanser gjør det.

– Hvis alle som ønsker en dopingfri idrett kunne støttet en slik organisering økonomisk, kunne dette organet tatt dopingprøver over hele verden. Dette vil sikre at alle utøvere, uavhengig av idrett og nasjonalitet, blir underlagt et identisk og kompetent testregime, sier Tvedt i pressemeldingen.

Videre har NIF bedt WADA om «at det etableres prosedyrer som sikrer at alle dopingkontrollører har samme høye kompetansenivå».

Lik TV 2 Sporten på Facebook