Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dette kan være Hareides siste uke i norsk politikk

Skal det samlende smilet fra Bømlo forsvinne ut av norsk politikk?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at Knut Arild Hareide reiste seg opp og fortalte partiet sitt hva som var sant for ham, ser vi en politiker som skinner av målrettet mening. Han virker sterk, glad, trygg i seg selv. Slikt merker folk. Og slikt merker velgere.

KrF har fått over 2600 nye medlemmer siden Hareides tale. Det er over 10 prosents økning i medlemsmassen i løpet av noen uker, som er helt spesielt i norsk politikk. Som grundige dataanalyser viser, er dette den typen medlemmer KrF trenger hvis de skal vokse som et kristendemokratisk sentrumsparti.

Det er liten tvil om at mannen har truffet en nerve, og det ville vært svært interessant å se en meningsmåling om hvordan folk i Norge ser på ham nå etter den siste tiden. Mest sannsynlig er han blitt mer populær. Det blir man som oftest når man viser en tydelig vei. Vi ser kort og godt en oppreist mann med en klar visjon for et varmere samfunn, og vilje til å ta noen modige valg på veien dit.

Samtidig kan det altså være Knut Arild Hareides siste uke i norsk politikk.

De som avgjør det, er delegatene som fredag møtes på KrFs landsmøte.

KrFs to alternativer

Hareide selv har vært ryddig. Han har ikke villet blande sin egen stilling inn i fylkesårsmøtene i KrFs avgjørelser om partiets veivalg. Når fredagen kommer har lokaldemokratiet gjort sitt, og det er opp til delegatene på partiets landsmøte å ta endelig stilling. Det er skjebnetimen. Delegatene blir nemlig tvunget til å velge mellom sin egen partileder og Erna Solberg.

Uansett hva man mener om hvor KrF har mest å hente, bør man ha respekt for at dette er et vanskelig valg. Det er godt dokumentert gjennom den siste måneden at KrF har mye å hente på sentrale politikkområder som barnefattigdom, abort, alkoholpolitikk, kamp mot porno, bistand og ikke minst anstendigheten i samfunnsdebatten gjennom et samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Men like fullt er det mange som mener KrF har mest å hente til høyre. Det er helt greit, men det er også viktig hva slags valg de nå står ovenfor:

1. Enten følger de Hareide, som har bevist at han kan ta partiet inn i en lovende fremtid som et revitalisert bredt folkeparti.

2. Eller så kaster de Hareide, og går til høyre.

Det er ikke et menneske i Norge som tror at han blir sittende som partileder hvis det siste alternativet skjer. Det er kort og godt vinn eller forsvinn for Knut Arild Hareide. En politiker som har vært med oss siden tidlig på 2000-tallet, og som faktisk er den eneste sentrale i KrF i dag med erfaring fra å sitte i regjering.

Derfor er det rart, ja, faktisk slett journalistisk håndverk at nestleder Kjell Ingolf Ropstad slipper så lett unna alvoret i det han jobber for. La det være sagt: Ropstad er en hyggelig fyr som har kjempet sin kamp med rene våpen. Han har også talegaver, og jeg tror mange ser ham som en lovende fremtidig partileder for KrF.

Er Ropstad klar for å bli partileder?

Det Ropstad mangler er erfaring. Fra ledelse, fra regjering, fra forhandlinger. Det vanlige i Norge er å være statsråd før man blir partileder. Spesielt for et sentrumsparti. Det er en viktig del av partilederskolen. Alle, unntatt Siv Jensen og Bjørnar Moxnes, har det i den norske partifloraen i dag.

Det er på tide at Ropstad svarer for konsekvensene av sitt valg.

Han kan ikke lenger si at dette ikke er et partiledervalg, siden det er åpenbart at Hareide aldri vil ta KrF i regjering med FrP.

Så er Ropstad klar for å bli partileder? Ser han for seg et langt og lykkelig politisk liv i samarbeid med FrPs neste leder Sylvi Listhaug? Hvilken profil ønsker han da at KrF skal ha? Ser han for seg et smalere regionparti for Sør-Vestlandet med abort og Israel som viktigste saker? Hvor relevant er slikt for velgerne? Hvilke gjennomslag for et varmere samfunn vil det gi på sikt?

Alle KrFs delegater som møtes på fredag bør ha gjort seg opp en mening om disse viktige spørsmålene. Vi som sitter på sidelinjen følger dette med spenning. Med Knut Arild Hareide er jeg sikker på at det vil gå godt videre i livet, uansett utfall. Han har bevist store lederegenskaper og vil oversvømmes av jobbtilbud. Men jeg kommer til å savne ham dypt som en stemme for anstendighet og varme, og ja, for humor og samarbeid i norsk politikk.

Smilet fra Bømlo blir vanskelig å erstatte. Ikke minst for de som er igjen i KrF.