NORSK-IRANER ARRESTERT: PET-sjef Finn Borch Andersen holder pressekonferanse i København tirsdag den 30. oktober 2018. En norsk-iraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran.
Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
NORSK-IRANER ARRESTERT: PET-sjef Finn Borch Andersen holder pressekonferanse i København tirsdag den 30. oktober 2018. En norsk-iraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Nordmann pågrepet for attentatplaner i Danmark

En mann er arrestert, mistenkt for planer om å utføre et attentat i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En norsk statsborger med iranske røtter er pågrepet. Mannen er mistenkt for å ha planlagt et attentat på dansk jord, melder danske BT.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i Norge har bistått det danske Politiets Efterretningtjeneste (PET) i forbindelse med attentatplanene.

Etter det TV 2 kjenner til har alle de nordiske sikkerhets- og etterretningstjenestene vært involvert over lengre tid.

Sammenheng med politijakt

Mannen ble pågrepet den 21. oktober, og sitter foreløpig varetektsfengslet i isolasjon frem til 8. november.

– Vi har å gjøre med iransk etterretningsvirksomhet, som etter vår oppfatning forsøker å planlegge et attentat i Danmark. Det kan vi ikke akseptere, sier PET-sjef Finn Borch Andersen under en pressekonferanse.

Andersen sier grunnlaget for mistanken om et planlagt attentatforsøk ikke stammer fra pågripelsen, men grundig etterretning over tid. Han understreker videre at faren ikke er over, selv om mannen er arrestert.

– Pågripelsen gjør naturligvis ikke at trusselen er eliminert, sier PET-sjefen.

Pågripelsen av norsk-iraneren har tilknytning til det som skjedde i slutten av november, da deler av Danmark ble stengt av under en omfattende politijakt.

– Trusselen er alvorlig

Ifølge PET skal målet for det angivelige attentatet være en gruppe iranere som bor i Ringsted i Danmark. Iranerne skal være en del at gruppen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). Gruppen kjemper for selvstendighet i et område i Iran.

– Det vil fortsatt være behov for omfattende sikkerhetsforanstaltninger rundt iranerne som skal ha vært målet for den varetektsfengslede mannens angivelige attentatplaner, sier Finn Borch Andersen.

– Trusselen mot de aktuelle personene er alvorlig, for én av dem den svært alvorlig, sier PET-sjefen.

Den 28. september observerte dansk politi en etterlyst Volvo i Ringsted, som rømte fra stedet da politiet tok kontakt.

– På den bakgrunnen vurderte man at det var meget sannsynlig at man stod overfor et mulig attentatforsøk mot lederen av ASMLA.

Det viste seg senere at personene i bilen ikke hadde noen tilknytning til det mistenkte attentatforsøket, og at det likevel ikke var noe angrep som var satt i gang.

Tok bilder

Selv om det viste seg at dansk politi stengte av deler av Danmark uten grunn, mener PET-sjef Andersen at politiet reagerte på korrekt måte i situasjonen.

Ifølge PETs oppfattelse mener Iran at ASMLA er en terrorgruppe. PET har gjennom en betydelig periode mistenkt at den iranske etterretningstjenesten har planlagt et angrep på lederen av gruppen.

Den norske statsborgeren som er pågrepet skal ha tatt bilder av en av eksiliranernes bopel i Danmark. PST mistenker at disse bildene skulle sendes til iranske myndigheter, med hensikten om å planlegge et attentat.

NTB / TV 2