IKKE FLERTALL: Knut Arild Hareide har ikke vunnet et flertall av delegater som støtter ham i å ta KrF til venstresiden. For at han skal vinne frem, må noen ombestemme seg før landsmøtet på fredag.
IKKE FLERTALL: Knut Arild Hareide har ikke vunnet et flertall av delegater som støtter ham i å ta KrF til venstresiden. For at han skal vinne frem, må noen ombestemme seg før landsmøtet på fredag. Foto: Pedersen, Terje

Løftebrudd er Hareides siste håp

Vil han egentlig kaste regjeringen Solberg på et så svakt grunnlag?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Blå side har flertall. Hvis alle stemmer som de har sagt at de skal, vil fredagens KrF-landsmøte ende med at KrF forhandler om å gå inn i dagens Solberg-regjering.

Hvis alle stemmer som de har sagt.

Nå er løftebrudd Knut Arild Hareides siste håp. Siden det skal være skriftlig og hemmelig valg, kan blå delegater levere en rød stemmeseddel uten at noen får vite det.

Flere ganger, til ulike medier, har Hareide understreket nettopp dette: Delegatene står fritt til å stemme som de vil, det vil være skriftlig votering, så dette er ikke avgjort før møtet.

Disse uttalelsene har fått flere i KrF til å reagere. Hareides ønske om snuoperasjoner strider nemlig med hans ønske om representative delegasjoner.

Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig
Mathias Fischer, kommentator og debattansvarlig Foto: Hvard Solem/TV 2

KrF-lederen har sørget for at fylkene sender delegasjoner basert på forholdstall. Var det 60 prosent flertall for rød side i et fylke, sendte fylket 60 prosent røde delegater. De brukte ikke flertallsmakten til å knekke på plass en helrød delegasjon.

I flere fylker er delegatene sågar valgt fra en blå og en rød (og noen steder gul) liste. De er altså valgt ene og alene på grunnlag av hvilken side de har sagt at de står på.

Alle som skal stemme på fredag, har flagget sitt syn.

Egentlig kunne fylkene bare sendt noen røde og blå lapper i posten, og resultatet ville blitt det samme. Egentlig kunne partiet bare sett på delegatoversiktene i media og tatt valget derfra.

Men det er partiets øverste organ som avgjør. Normalt møter man kun som «seg selv» på et landsmøte. Når stortingsvalgprogram skal behandles, stemmer landsmøtet over hundrevis av forslag. Deltakerne på møtet står fritt til å stemme akkurat som de vil.

På fredag er det bare én sak på agendaen.

Retningsvalget. Regjeringsvalget. De skal bestemme hvem som skal være statsminister i Norge.

Selv om delegatene har mulighet til å ombestemme seg, vil det være veldig rart.

FLERTALL: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad har vunnet frem med et flertall av delegatene. Derfor går det mot blå seier på fredag.
FLERTALL: Nestleder Kjell Ingolf Ropstad har vunnet frem med et flertall av delegatene. Derfor går det mot blå seier på fredag. Foto: Hommedal, Marit

Det strider mot prinsippet om at hver delegat er valgt for å representere de ulike fløyene på hvert fylkesårsmøte. På årsmøtene har det vært liten eller ingen debatt om hvilke personer som stemmes, kun hvilken side de står på.

Egentlig burde ikke avstemningen være skriftlig. Hvis noen skulle skifte side, som de er i sin fulle rett til, burde folk få vite det. Særlig viktig er det for fylkeslaget som valgte dem, så de vet om noen har vært illojale.

I det minste burde eventuelle avhoppere varsle det tydelig på talerstolen før voteringen.

Det er vanskelig å finne ord for å beskrive hvilken absurd situasjon det kan bli for norsk politikk.

KANSKJE: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli statsminister hvis Hareide får det som han vil. Det vil i så fall bli på et svært svakt grunnlag.
KANSKJE: Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli statsminister hvis Hareide får det som han vil. Det vil i så fall bli på et svært svakt grunnlag. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Det må være tidenes merkeligste regjeringskrise dersom noen få mennesker i det skjulte snur og gir knappest mulig flertall for rød side, og at KrF deretter velger å felle regjeringen Solberg og sette inn Jonas Gahr Støre.

For KrF-ledelsen vil det være et ekstremt svakt mandat for å ta en brå snuoperasjon. For Støre vil det være et ekstremt svakt grunnlag for å ta over Statsministerens kontor.

Ønsker egentlig Knut Arild Hareide å kaste både partiet og landet inn i den situasjonen på et så tynt grunnlag?

Det ser faktisk sånn ut.

Han har bare ett problem: Foreløpig er det ingen delegater som har sagt at de har tenkt å skifte side.