VARETEKT: Nordmannen Frode Berg må fortsatt sitte i varetekt. Her avbildet under et tidligere rettsmøte.
VARETEKT: Nordmannen Frode Berg må fortsatt sitte i varetekt. Her avbildet under et tidligere rettsmøte. Foto: Meek, Tore

NRK: Frode Berg sin anke avvist – må fortsatt sitte i varetekt

Det bestemte byretten i Moskva tirsdag. Berg må derfor sitte i varetekt frem til 5. desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den spionsiktede nordmannen Frode Berg ble 1. oktober begjært varetektsfengslet fram til 5. desember av Lefortovo-domstolen i Moskva.

Berg og hans forsvarer anket fengslingen, men den ble tirsdag avvist av byretten i Moskva.

Frode Berg ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember i fjor.

Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter. Nordmannen er anklaget for å ha forsøkt å skaffe hemmelige dokumenter om den russiske nordflåten og er siktet for spionasje.

21. september i år ble den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarev (51) pågrepet og fengslet i Norge, siktet for ulovlig etterretning etter å ha deltatt på et seminar på Stortinget.

Russeren ble tidligere denne måneden løslatt fra varetekt, men han er fortsatt siktet.

10. oktober møttes Frode Berg sine advokater Brynjulf Risnes og russiske Ilja Novikov til et møte i Oslo. Der sa den russiske forsvareren at de hadde et håp om at Berg kunne byttes med den spionsiktede russeren.

– Det er bra at vi endelig har noen å bytte med. Det som ikke er bra, er at russerne trolig har sine egne planer, og har noen som de ønsker å bytte Berg med, sa Novikov til TV 2 tidligere i oktober.

Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, sa at en utveksling med den 51 år gamle russiske tjenestemannen betinges av hvor alvorlig saken er.

– Hvis norsk politi forfølger dette som en alvorlig spionsak, er det naturlig å tenke i retning av en utvekslingsmulighet, sa Risnes til TV 2 10. oktober.