Her «kjemper» NATO-styrkene utenfor Trondheim

BYNESET, TRONDHEIM (TV 2): NATO-styrker viste frem militær slagkraft for VIP-gjester.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Internasjonale militærtopper og NATO-ambassadører var blant VIP-gjestene som fulgte med på oppvisningen fra en tribune på Byneset utenfor Trondheim.

NATOs militæroppvisning startet tirsdag klokken 12 med en felles operasjon der 3000 soldater var involvert, og hadde tolv ulike scenarioer å forholde seg til.

42 fly, 14 helikoptre, en rekke store marinefartøy og flere tiltalls stridsvogner og pansrede kjøretøy deltok i styrkedemonstrasjonen for æresgjestene som er invitert i forbindelse med storøvelsen Trident Juncture.

– Det er NATOs måte å vise både vilje og evne til å forsvare medlemslandene sine, sier informasjonssjef Eystein Kvarving ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til TV 2.

– Sender viktige signaler

Under den timelange militæroppvisningen ble det en amfibisk landsetting der sjø-, luft- og hærstyrker tok tilbake Byneset fra en motstander. Oppvisningen er starten på feltøvelsen.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier under en pressekonferanse at det er nødvendig med en øvelse av dette kaliberet slik verden ser ut i dag.

Feltøvelsen som starter 31. oktober, vil benytte store land-, sjø- og luftområder. 53.000 soldater fra rundt 30 land, 250 fly, 70 fartøyer og over 10.000 kjøretøy deltar i det som er den største øvelsen siden 1980-tallet.

– Dette er den største øvelsen siden den kalde krigen. Vi trener og viser oss frem slik at vi sender de viktige signalene til den eller de som måtte true oss. Det er ekstremt viktig å vise frem vårt samhold overfor potensielle fiender. Vi må øve defensivt, vise vår styrke og samhold, sier Stoltenberg.