Her blir Makaveli Lindén avbildet på vei inn til et fengslingsmøte i tingretten i Dijon. Tirsdag forklarte han seg for første gang.
Her blir Makaveli Lindén avbildet på vei inn til et fengslingsmøte i tingretten i Dijon. Tirsdag forklarte han seg for første gang. Foto: AFP

Makaveli Lindén (20) erkjenner straffskyld for ran og drap: – Fremstår som angrende og preget

DIJON (TV 2): Tirsdag formiddag erkjente drapssiktede Makaveli Lindén straffskyld både for grovt ran og drap. Den svenske 20-åringen stiller seg også positiv til å la seg utlevere til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller hans forsvarer Øystein Storrvik til TV 2 tirsdag kveld.

– Han har forklart seg i sammenheng om begge hendelsene, men jeg ønsker ikke å kommentere saken utover det, sier Storrvik.

Tidligere på dagen, i lunsjpausen mellom de mange timer lange avhørene, fortalte forsvareren at Lindén er svært preget.

– Han erkjenner det han er siktet for, og er svært preget av situasjonen. Han fremstår angrende, kunne Storrvik fortelle.

Hovedteori: Mislykket ran

Mandag ettermiddag ankom flere personer i Oslo politidistrikt den franske byen Dijon der drapssiktede Makaveli Lindén nå har sittet fengslet i en uke.

Klokken 09.30 begynte avhørene av den svenske 20-åringen. Dette skjedde foran en fransk dommer i tingretten i Dijon. Klokken 13 kom både forsvarer Storrvik og politiet ut for en pause. Det var da det ble kjent at han erkjenner drap og grovt ran.

Advokat Øystein Storrvik bistår Makaveli Lindén i avhøret som finner sted i tingretten i Dijon.
Advokat Øystein Storrvik bistår Makaveli Lindén i avhøret som finner sted i tingretten i Dijon. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Etter det TV 2 forstår, svarer Lindén på de fleste spørsmål. Han forklarer seg detaljert om hva som var foranledningen til drapet.

Politiets hovedteori har vært at Heikki Paltto ble utsatt for et mislykket ran, men verken politiet eller forsvareren vil kommentere om dette har vært et tema i avhøret.

Politiadvokat Christian Hatlo vil ikke kommentere om forklaringen til Lindén stemmer overens med øvrige funn politiet har gjort i etterforskningen.

Lindén stiller seg positiv til å la seg utlevere til Norge. Dermed er det sannsynlig at det vil kunne skje i løpet av kort tid.

En rettsoppnevnt sakkyndig psykiater fra Norge deltar i avhøret i Frankrike. Hennes jobb er å vurdere Lindéns tilregnelighet. Konklusjonen i rapporten vil være avgjørende for om han skal dømmes til fengsel eller behandling.

Politiadvokatene Sturla Henriksbø og Christian Hatlo kommer tilbake til tinghuset i Dijon med lunsj. Avhørene pågår utover tirsdagen.
Politiadvokatene Sturla Henriksbø og Christian Hatlo kommer tilbake til tinghuset i Dijon med lunsj. Avhørene pågår utover tirsdagen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Bistandsadvokat Peder Morset sier til TV 2 at han foreløpig ikke har snakket med Heikki Palttos pårørende om tilståelsen.

Mener å ha bevis

Politiet har i snart to uker ment å kunne føre bevis for at Makaveli Lindén mandag 15. oktober begikk to alvorlige lovbrudd. Først skal han ha ranet en mann i et parkeringshus i Essendropsgate på Majorstua.

Han skal deretter ha tatt seg inn i leiligheten til Heikki Bjørklund Paltto (24) i Arbos gate, kun noen hundre meter fra der ranet skjedde. Paltto, som bodde i et kollektiv med flere andre kamerater, var alene hjemme da drapet skjedde.

Først ved 12-tiden på dagen, rundt fire timer etter at man antar at drapet skjedde, ble Paltto funnet drept med en rekke knivstikk.

Heikki Bjørklund Paltto ble drept med særdeles brutal vold i sitt eget hjem. (Foto: Privat)
Heikki Bjørklund Paltto ble drept med særdeles brutal vold i sitt eget hjem. (Foto: Privat)

Alt tyder på at både 24-åringen og ransofferet i garasjeanlegget var helt tilfeldige ofre.

Slik var flukten

Etter drapet gikk Lindén langs Frognerelva der han skal ha kastet fra seg en rekke gjenstander som politiet har sikret seg. Han ble deretter avbildet på Skøyen togstasjon klokken 13.16.

Noen timer senere satte den svenske 20-åringen seg på kveldstoget til Stockholm. Fra den svenske hovedstaden dro han videre til hjembyen Uppsala.

20-åringen ble internasjonalt etterlyst med navn og bilder gjennom Interpol.

Dette bildet ble gjort tilgjengelig for politiet i nær 200 land. Det førte til at Makaveli Lindén ble pågrepet i Frankrike.
Dette bildet ble gjort tilgjengelig for politiet i nær 200 land. Det førte til at Makaveli Lindén ble pågrepet i Frankrike. Foto: Interpol

Forrige tirsdag, etter åtte dager på rømmen, ble Lindén pågrepet på togstasjonen i Dijon i Frankrike. Byen ligger ikke langt fra grensen til Sveits. Han hadde trolig også vært innom Belgia.

Hadde nettopp sluppet ut

TV 2 vet at Lindén hadde oppholdt seg i Oslo i noen dager forut for drapet 15. oktober. På dette tidspunktet hadde han nylig sluppet ut av fengsel etter å ha sonet en dom på ett år for et grovt ran.

20-åringen ble dømt for å ha tatt seg inn i en bolig og ranet flere personer som bodde der. Han brukte en kniv til å true til seg blant annet penger og andre verdigjenstander.

Ved flere anledninger skal Lindén ha utvist dårlig oppførsel i fengselet. Blant annet skal han ha spyttet i maten til medfanger og truet betjenter. Likevel slapp han ut etter å ha sonet to tredeler av dommen på halvannet år.