Farmen-Irene (35) var sengeliggende i et halvt år: – Trodde det var en tullediagnose

For tre år siden møtte Irene Halle veggen, og hun ble tvunget til å endre hverdagen slik hun kjente den.

Blant årets deltakere av Farmen finner vi Irene Halle (35) fra Stjørdal. Den munnrappe og sprudlende trønderen har allerede gjort seg bemerket som en ivrig bidragsyter på gården – og en stor konkurrent i de andre deltakernes øyne.

– Jeg er en person som tror jeg klarer alt. Jeg skal klare alt. Det er min store styrke og min store svakhet, sier hun til TV 2.

Det var også den egenskapen som førte til at livet hennes tok en uventet vending for tre år siden.

Bli bedre kjent med Irene i videoen i toppen av saken.

Et tøft år

Sommeren 2016 ble Irene innlagt på sykehus med et blødende magesår. Det skulle vise seg å være kroppens måte å bråstoppe etter et år med altfor mye påkjenning.

Det hele startet ett år tidligere, da faren hennes lå på sykehus og på et tidspunkt svevde mellom liv og død. Irenes hverdag besto i lengre tid av skytteltrafikk mellom jobben som daglig leder i butikk og sykehuset.

Det var ikke før faren var på bedringens vei at hun begynte å kjenne etter hvordan hun selv hadde det.

– Jeg hadde ikke fordøyd mine egne følelser i det hele tatt, fordi jeg bare skulle ta hensyn til alle andres hele tiden, forteller hun.

I GRØNNSAKSHAGEN: Irene i grønnsakshagen på Gjedtjernet gård. Foto: Alex Iversen / TV 2
I GRØNNSAKSHAGEN: Irene i grønnsakshagen på Gjedtjernet gård. Foto: Alex Iversen / TV 2

– Trodde jeg skulle dø

Den tidligere så utadvendte og handlekraftige trønderen begynte å unngå sosiale sammenhenger. Hun følte seg nedstemt, hadde veldig dårlig matlyst og kjente på kroppslige vondter hun ikke forsto.

– Jeg spiste nesten ingenting. Jeg husker bare at jeg drakk masse kaffe og fikk etter hvert en voldsom hodepine som aldri ga seg. Etter hvert ble jeg sikker på at den skyldtes en hjernesvulst.

Hun ble desperat etter å finne noe som var fysisk feil for å forklare de signalene kroppen ga.

– Så trodde jeg det var hjertet. Jeg var sikker på det. Jeg våknet jeg hver natt i en pøl av svette, hadde hjertebank, høy puls, samtidig som det stakk i kroppen – både i ryggen og brystkassa, sier Irene før hun legger til:

– Det var sikkert bare muskler, ikke sant, men jeg var brennsikker på at det var noe galt med hjertet. At jeg hadde hjerteproblemer. Jeg trodde jo på et tidspunkt at jeg skulle dø, sier hun åpenhjertig.

Ble sengeliggende

35-åringen forteller at hun i stedet for å stoppe opp for å kjenne på hva hun egentlig følte, ga bånn gass.

Det kostet. Jo mer hun ga, jo flere timer tilbrakte hun i senga de timene hun ikke var på jobb. Til slutt fikk hun spørsmålet som skulle knekke den beinharde fasaden hun forsøkte å opprettholde.

– En lege spurte meg: «Du er ikke sliten da, Irene?». Min umiddelbare tanke var: «Nei, nei, nei! Det går jo ikke an». Men til slutt måtte jeg jo innse at det nok var problemet, sier hun.

ARBEIDSMAUR: Også inne på Farmen er Irene opptatt av å bidra i arbeidet som skal gjøres inne på gården. Foto: Alex Iversen / TV 2
ARBEIDSMAUR: Også inne på Farmen er Irene opptatt av å bidra i arbeidet som skal gjøres inne på gården. Foto: Alex Iversen / TV 2

«Tullediagnose»

Da klarte ikke kroppen mer og hun ble lagt inn på sykehus med et blødende magesår. I tiden etter ble hun sengeliggende i omlag syv måneder.

– Jeg var bare nødt til å ta det med ro, for jeg klarte ikke annet.

Nå i ettertid har hun enorm respekt for diagnosen utbrenthet, men før hun opplevde det selv, var hun nådeløs.

– Jeg husker at jeg syntes det var veldig hendig å ha det magesåret der og da, for da fikk jeg en knagg å henge det på. Da kunne jeg si: «Jeg har magesår, ja». Jeg skammet meg over å være utbrent og syntes det var en «tullediagnose», sier hun og fortsetter:

– Jeg trodde at folk var late. At folk skulle ta seg en pause for å finne på andre ting, liksom. Jeg må si unnskyld for det. Det går an å bli syk av å gjøre for mye, konstaterer hun.

Må fortsatt ta hensyn

I dag har Irene det mye bedre. Å få i seg nok mat, prioritere bort ting, sette av tid til seg selv og trening var det som hjalp.

Selv om hun i dag har fått tilbake gnisten, må hun ofte stoppe opp og kjenne etter om alt er som det skal.

– Jeg kjenner jo at det er lite som skal til nå også. Stresser jeg mye over tid, og tenker på mye samtidig, så ligger jeg fort rett ut i en dag for å komme til hektene. Det er raskere å ramle tilbake når du har hatt det en gang, men nå kjenner jeg igjen symptomene og kan ta det før det kommer, avslutter hun.

Denne uken er Irene valgt som førstekjempe av storbonden Kjetil Nørstebø (28). Dette blir Farmen-sesongen første jentekamp, etter fem guttekamper på rad. Hvem hun møter i kamp ser du i søndagens episode av Farmen.

Se Farmen tirsdag, onsdag og søndag på TV 2 og TV 2 Sumo.​

​Se Torpet mandag, torsdag, fredag og søndag på TV 2 Sumo.​

.