Norge tar farvel med joachim rønneberg

– Han var et varmt menneske som hadde respekt for alle rundt seg

BORGUND KIRKE (TV 2): En rekke kjente personer er på plass i Ålesund for å vise krigshelten den siste ære.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Joachim Rønneberg bisettes fra Borgund kirke i Ålesund klokken 12 tirsdag. Kirken har plass til 500 personer, og var fylt til randen.

Se opptak av bisettelsen øverst!

– Et varmt menneske

Rønneberg sønn, Jostein Rønneberg, holdt rørende minneord om faren under seremonien.

Han fortalte om en usnobbete mann som hadde respekt for alle mennesker rundt seg.

– Vi vokste opp med å høre om arbeidet hans i NRK. Tungtvann og alt det der fikk vi høre om mye senere, sier Jostein Rønneberg under sine minneord til faren.

Han takket faren for all kjærlighet og trygghet han viste barna sine.

– Han var et varmt menneske, sa han og kjempet mot gråten.

Rønneberg omtales som vår siste krigshelt, men det var en betegnelse han mislikte. I hans øyne var det de som ofret livet som var de ekte heltene.

HKH kronprins Haakon representerte kongehuset under bisettelsen, mens finansminister Siv Jensen var regjeringens representant. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var også til stede i den vakkert pyntede kirken.

Det samme var generalmajor Eirik Kristoffersen, sjef for Heimevernet og generalmajor Torgeir Gråtrud, sjef for spesialstyrken. Det stod militære æresvakter både ved Rønnebergs båre og utenfor kirken.

Sabotør Joachim Rønneberg fra Tungtvannsaksjonen.
Sabotør Joachim Rønneberg fra Tungtvannsaksjonen.

Tre av de fem gjenlevende medlemmene av Kompani Linge var også til stede i bisettelsen. Ragnar Ulstein, Erling Lorentzen og August Rathke hilste varmt på hverandre da de møttes inne i kirken.

Ledet tungtvannsaksjonen

Rønneberg var den siste gjenlevende motstandshelten vår fra andre verdenskrig.

– Han er den største ålesunderen blant oss, minnes ordfører i Ålesund Eva Vinje Aurdal, før bisettelsen.

Han var medlem av kompani Linge og er mest kjent for å ha ledet den berømte sabotasjeaksjonen på Vemork, som hindret tyskerne i å få tilgang til tungtvann fra Norsk Hydros anlegg på Rjukan.

– Rønneberg er kanskje den siste av de virkelig store motstandsfolkene som nå er gått bort. Han er et fantastisk symbol på det arbeidet som ble gjort, og han bidro også på et tidspunkt til å forhindre at tyskerne fikk muligheten til å utvikle en atombombe, sa statsministeren til NTB søndag.

– En bauta

Leder for forsvarhistorisk forening, Ove Røv, kjente Rønneberg godt. Han forteller om en mann som delte av sin kunnskap og deltok i diskusjoner til det siste.

– Han likte ikke å bli kalt for helt, forteller Røv, til TV 2. Han minnes en mann han anser som en bauta i Norge.

Rønneberg var tildelt Krigskorset i 1943, og i 2015 mottok han Forsvarets hederskors for sin innsats for å formidle krigshistorie.

Begravelse på statens bekostning er en æresbevisning som i Norge vanligvis gis til ledende statsmenn, politikere, soldater og i sjeldnere tilfeller også kulturpersonligheter.

Rønneberg ble 99 år gammel. Han ble født 30. august 1919 og sovnet stille inn 21. oktober 2018.