OL-stjerne gjorde narr av psykisk utviklingshemmede

Snowboard-stjernen Shaun Whites Halloween-kostyme vekker oppsikt i USA.

Shaun White regnes som en av tidenes konkurransekjørere i snowboard. Han har tre OL-gull i halfpipe fra 2006, 2010 og 2018. White har 15 gull fra X Games og har også gull fra X Games i skateboard.

Siden gjennombruddet tidlig på 2000-tallet har han bygget seg opp en milliardindustri med seg selv som merkevare og regnes som et fenomen innen snowboard.

Mens White begeistrer en hel snowboardverden med sine bedrifter på snø, kan ikke det samme sies om hans oppførsel privat. 32-åringen er sirkusets mest kontroversielle utøver. For noen dager siden provoserte og sjokkerte amerikaneren igjen.

Et bilde White la ut på sin Instagram-konto i forbindelse med en Halloween-fest har satt sinnene i kok. White kledde seg ut som «Simple Jack» fra filmen «Tropic Thunder». Simple Jack, som spilles av komikeren Ben Stiller i filmen, er en psykisk utviklingshemmet gårdsgutt. Actionkomedien fra 2008 gjør narr av mennesker med intellektuelle svakheter, men er ment som et spark til hvordan Hollywood-filmer kynisk bruker psykiske utviklingshemmede som et middel for å bli Oscar-nominert. Tropic Thunder fikk kritikk fra en rekke organisasjoner etter premieren i 2008.

At White valgte å dukke opp som Simple Jack ti år seinere faller ikke i god jord hos Special Olympics.

– Vi er virkelig skuffet over at Shaun White, en anerkjent olympisk utøver, valgte et kostyme som er så støtende og volder så mye smerte. Psykisk utviklingshemming er ikke en vits og bør ikke være en punchline. Vi håper at Shaun White og andre lærer at slike ting bidrar til fortsatt stigmatisering, diskriminering og stereotypi, sier Soeren Palumbo i Special Olympics ifølge Huffington Post.

Kort tid etter at han la ut bildet, valgte White å slette det. Natt til tirsdag har han også lagt ut en beklagelse.

– Jeg skylder alle i Special Olympics-miljøet er beklagelse for mitt lite gjennomtenkte valg av Halloween-kostyme forleden dag. Det var en avgjørelse som ble tatt i siste liten, og det var en feil avgjørelse. Special Olympics gjorde rett da de valgte å gå ut mot bildet. De gjør en flott jobb med å støtte så mange fabelaktige utøvere, og jeg er lei meg for at jeg var så ufølsom. Jeg tar lærdom fra dette, skriver White.