– Han tenker at dersom dette fortsetter, blir det en uholdbar situasjon

Ekspertene er overrasket over Tottenham-managerens uttalelser. Gary Neville mener dette kan være det første steget på veien mot en overgang til Real Madrid.

Mauricio Pochettinos uttalelser i dagene før mandagens storkamp mot Manchester City fikk flere til å sperre opp øynene.

– Ikke fokusert på å vinne

Den argentinske manageren ga tydelig uttrykk for sin frustrasjon i et intervju med Guardian.

– Sesongens så langt? Det er rart, fordi følelsen min er den verste jeg har hatt på de fem årene jeg har vært her. Det er den verste. Men det er den beste starten noensinne for klubben i Premier League. Det er rart, ikke sant?

Null spillerkjøp i sommer, et nytt White Hart Lane som ennå ikke er ferdig og slitne spillere etter VM er faktorene som har gitt Pochettino en dårlig følelse.

– Jeg mener at klubben ikke er så fokusert på å vinne titler og kamper, sa Pochettino.

– Klubben må være fokusert på å forsøke å vinne titler. Fordi i dag trenger vi å fikse andre problemer og andre omstendigheter som ikke hjelper laget eller klubben til å være fullt fokusert på å vinne titler.

– Et hav i forskjell

Mandagens storkamp mot City ble et god bilde på frustrasjonen. De tilreisende fra Manchester var det beste laget og Wembley-matten så ut som en åker etter NFL-kampen dagen i forveien. Før kamp bedyret Pochettino at han er en "happy man" og er dedikert til prosjektet, men innrømmer at han har en rar følelse.

– Jeg tror at han er frustrert på den måten at han alltid har fått kred fordi han aldri har sutret. De kjøpte ingen i sommer. Alle andre kjøpte spillere, men han stod ikke frem og sutret. Etter hvert tar folk det litt for gitt og glemmer forskjellen som er mellom Tottenham og dagens motstander (City). Siden 2015 har City kjøpt for fire milliarder kroner mer enn Tottenham. De har betalt ut lønninger som er tre ganger så mye som Tottenham. Det er et hav i forskjell. Likevel skal de gå ut og konkurrere mot denne greien, sier TV 2s Premier League-ekspert og tidligere Spurs-keeper Erik Thorstvedt.

– Det går på at han er blitt bundet med hender på ryggen med tanke på stadionet. Det er blitt dyrere enn en trodde. Det er ikke penger til å kjøpe spillere. Han tenker at dersom dette fortsetter, blir det en uholdbar situasjon. På et eller annet tidspunkt må vi komme inn på denne banen, få større inntekter og jeg må få penger så jeg kan bli konkurransedyktig.

– Det neste nivået er tilgjengelig

Nettopp det, at Pochettino ikke har penger til å forsterke samtidig som klubben ikke klarer å holde seg konkurransedyktig, er faktorer som kan bane vei for en exit, mener tidligere Manchester United-spiller Gary Neville. I Sky Sports-studioet etter mandagens kamp på Wembley uttrykte Neville bekymring på Tottenhams vegne over kommentarene til Pochettino. Spesielt med nyheten om at Real Madrid plutselig er uten hovedtrener etter sparkingen av Julen Lopetegui i mente.

– Dersom du er Real Madrid og tenker "hvor kan jeg finne en ny manager?". Han snakker spansk og har trent i La Liga. Det er en fristende jobb for hvem som helst i fotballverdenen, sier Neville.

Forrige uke kom et nytt skudd for baugen for Tottenham. Planen om å komme inn på White Hart Lane før nyttår forblir en drøm. Foreløpig kan ikke styreleder Daniel Levy svare noe mer enn at han "skulle ønske jeg kunne bekrefte en eksakt åpningsdato og kamp, men i lys av faktorer som er utenfor vår kontroll, entreprenører som ikke er ferdig i tide og mulige fremtidige uforutsette problemer, er vi naturlig nok forsiktige med hensyn til tidsplanen for våre testarrangementer og den offisielle åpningskampen».

– Han (Pochettino) var klar over spillereglene før han kom. Han visste at han ikke kom til å få 500-600 millioner pund da han dro til Tottenham. Han var klar over at Daniel Levy, styret i Tottenham og restriksjonene da han tok jobben, så jeg tror at han ønsker seg en jobb på neste nivå fordi han fortjener det siden han er en strålende trener. Det neste nivået er tilgjengelig, og Real Madrid er uten tvil den største klubben i verdensfotballen, sier Neville.

– Presset er der

Pochettino ble koblet til Real Madrid-jobben allerede i sommer da Zinedine Zidane takket for seg, men etter å ha signert en ny langtidskontrakt med Spurs var det ikke mulig for Los Blancos å lokke den høyt respekterte treneren til Madrid.

I TV 2s Premier League-studio mener man at Pochettinos frustrasjonen er helt naturlig.

– Han kommer tilbake etter VM som den manageren som hadde hatt flest utfordringer, flest spillere som hadde gått hele veien. Han har kjent på den frustrasjonen. Han vet at presset er der. Han har fått mye og riktig kred for jobben han har gjort i Tottenham. Nå har han gjort en strålende jobb så lenge at nå blir han kun målt etter titler. Han må ta det neste steget. Hvis ikke, er han ikke en god manager. Da er han ikke den rette. Det blir han møtt med nå, sier Petter Myhre.

Spurs' sesongstarter under Pochettino:

2018: 5. plass. 21 poeng
2017: 3. plass. 20 poeng
2016: 5. plass. 20 poeng
2015: 6. plass. 17 poeng
2014: 8. plass. 14 poeng

– De gjør den beste resultatmessige starten sin noensinne. Men så blir det negativitet rundt det. Det blir snakket om at stadionet ikke er klart, Wembley-matten er dårlig. Så har de gått på noen smeller i Champions League. Det er masse rundt han nå. Han som leder må takle det på en måte som han har sluppet tidligere i Spurs-karrieren. Sånn sett har jeg litt forståelse for at han føler som han gjør. Men når du skal prøve å uttrykke deg i media, så blir det tatt mer alvorlig og blåst opp i større grad enn han mener.

Tottenham har åpnet sesongen med sju seire og tre tap. Det har gitt en femteplass i Premier League. I Champions League er eventyret nesten over ved halvveien. Med kun ett poeng etter tre kamper og Inter (seks poeng) og Barcelona (ni poeng) foran seg på tabellen virker avansement ekstremt vanskelig å oppnå for de liljehvite.