ELFENBEN-BÅL: En hel stabel med elfenben ble brent på en seremoni i Kinshasa i Kongo nylig. Presidenten var også til stedet i markeringen som fant sted for å sette fokus på problemet med den ulovlige krypskyttingen og smuglingen av elfenben i landet.
ELFENBEN-BÅL: En hel stabel med elfenben ble brent på en seremoni i Kinshasa i Kongo nylig. Presidenten var også til stedet i markeringen som fant sted for å sette fokus på problemet med den ulovlige krypskyttingen og smuglingen av elfenben i landet. Foto: John Wessels / AFP

villdyr-bestanden stuper:

Skrekkrapport om dyrelivet på jorden

– Krisen er ekstraordinær.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den globale villdyr-bestanden har falt med 60 prosent i løpet av bare fire tiår, og menneskene har mye av skylden.

Det går frem i en ny rapport fra Verdens naturfond (WWF), skriver CNN.

Samtidig fremgår det at det er ventet at andelen landjord som ikke er påvirket av menneskelig aktivitet vil synke fra 25 prosent til ti prosent frem mot 2050.

Årsakene til dette er at menneskene brer om seg og bruker stadig mer areal, samt jakt, forurensning, sykdom og klimaendringer.

Overforbruk

Frem til 1900-tallet var menneskets forbruk av naturressursene mindre enn jordens evne til å reprodusere seg selv, men de siste femti årene har skalaen bikket kraftig i dyrelivets disfavør, skriver Telegraph.

WWF oppfordrer derfor alle de 196 medlemsnasjonene til å gå sammen for å få til en avtale for vern av dyrelivet, lignende Paris-avtalen for klima.

De advarer at dagens forsøk på å beskytte dyrelivet ikke klarer å bremse den dystre utviklingen raskt nok.

– Krisen er ekstraordinær når det gjelder hastigheten og skalaen på det som skjer. Det er uvirkelig, sier WWFs generalsekretær Marco Lambertini iølge CNN.

– Den siste generasjonen

Han mener menneskene må innse at vi ikke kan leve som om vi var jegere og samlere for 20.000 år siden, og heller bruke vår moderne teknologi til å stanse utviklingen.

Et neshorn ble skutt i Sør-Afrika i slutten av august Sør-Afrika i år. Menneskelig jakt er fortsatt en stor trussel mot dyrelivet.
Et neshorn ble skutt i Sør-Afrika i slutten av august Sør-Afrika i år. Menneskelig jakt er fortsatt en stor trussel mot dyrelivet. Foto: Wikus De Wet / AFP

Den britiske WWF-sjefen, Tanya Steele, mener denne generasjon er den siste som kan stoppe utviklingen.

– Vi er den første generasjonen som vet at vi ødelegger planeten vår, og den siste som kan gjøre noe med det, sier hun.

Skrekktall

I rapporten trekkes det frem flere dystre tall som bør få alarmklokkene til å ljome.

  • 90 prosent av all sjøfugl har plastikk i magen, sammenlignet med fem prosent i 1960.
  • Dyrelivet har blitt kraftigst redusert i tropiske områder i Latin-Amerika og Karibien, med 89 prosent fall i bestandene siden 1970. Arter som er avhengig av ferskvanns-miljøer som frosker og fisk i elv fikk bestandene redusert med 83 prosent.
  • Antallet afrikanske elefanter i Tanzania har blitt redusert med 60 prosent i løpet av fem år mellom 2009 og 2014, først og fremst på grunn av krypskyting.
  • Avskoging på Bornea, på grunn av tømmerhandel og palmeolje-utvinning, har ført til tapet av 100.000 orangutanger mellom 1999 og 2015, ifølge rapporten.
  • Antallet isbjørner er ventet å synke med 30 prosent frem mot 2015, på grunn av global oppvarming som fører til issmelting.

Raser mot Kina

Samme dag som WWF-rapporten ble sluppet, kom også nyheten om at Kina vil tillate handel med tiger- og nesehorn-produkter til medisinske formål.

Dette har satt sinnene i kok blant dyrevernere, som mener dette er et kraftig slag for arbeidet for å beskytte utrydningstruede dyrearter.

Kinesiske myndigheter sier at tiger- og neshorn-deler kan brukes til medisinske og forsknings-forhold, så lenge det kommer fra oppavlede dyr.

Pulver fra neshorn-horn og bein fra døde tigre kan kun brukes av kvalifiserte doktorer godkjent av den statsadministrasjonen for tradisjonell kinesisk medisin.

All handel med slike produkter har vært forbudt siden 1993, og flere dyrevernorganisasjoner reagerer sterkt på at forbudet nå oppheves.

– Det er dypt bekymringsfullt at Kina har omgjort sitt 25 år gamle forbud, og nå vil tillate handel som kan få store konsekvenser globalt, sier Margaret Kinnaird ved WWF.